Nepal: Hæren mobiliseresmod folkeligt oprør

Det nepalesiske oprør imod et korrupt regime bliver stærkere dag for dag. Det rapporterer det engelske The Independent fra Kathmandu.

Opstanden anføres af Nepal Kommunistisk Parti (Maoister), der indledte en væbnet kamp i landdistrikterne i 1996. Inden for det sidste år, og ikke mindst gennem de sidste måneder, er det blevet forstærket: kontrollen med en række landområder er blevet udvidet, og mange væbnede aktioner, især mod nepalesisk politi, der indtil nu har været sat ind mod partisanerne, har fundet sted i en række byer.

Opstanden vinder stadig bredere tilslutning, ikke mindst blandt unge, som i betydeligt omfang forlader deres hjem og slutter sig til partisanerne. I sidste uge lukkede demonstrationer og aktioner alle landets 8000 private skoler. I det befriede distrikt Rolpa, 125 km. fra hovedstaden Kathmandu, blev der i april gennemført valg til landsbyråd , og ved et offentlig møde sidste lørdag annonceredes det, at den lokale administration var blevet afsat, og at der er dannet en ny lokalregering.

Den nepalesiske grundlov forbyder udtrykkeligt, at hæren sættes ind i en borgerkrig. Det er derfor, at politiet indtil nu har forsvaret det siddende korrupte regime. Men nu bliver Den Kongelige Nepalesiske Hær nu mobiliseret til kamp mod partisanerne og sendt til distrikter, hvor disse står stærkt.

Det 11 år gamle ‘parlamentariske demokrati’ i Nepal er allerede dybt kompromitteret og har bevæget sig fra den ene krise til den anden. Den nuværende premierminister Girija Prasad Koirala er dybt involveret i en korruptionsskandale vedr. en flyhandel, og mødes fra alle sider af krav om at han skal trække sig. Regimet er delvist handlingslammet – og folkerevolutionen forstærkes.

Netavisen 25. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne