Israel: Fanger i strid med folkeretten

I strid med folkeretten tilbageholder Israel palæstinensere i isolation – uden at blive stillet for en domstol, og uden kontakt med omverdenen..
Komitéen mod tortur i Israel og Læger for menneskerettigheder – to israelske menneskeretsorganisationer – har i et åbent brev til den israelske højesteret protesteret mod to konkrete tilfælde af ulovlig tilbageholdelse.
Den 34-årige Samer Awarteni, administrativ direktør for Rafidia-hospitalet i Nablus , et af de største hospitaler på Vestbredden, har været tilbageholdt i små to uger, afskåret fra enhver kommunikation med slægtninge, sagførere eller menneskeretsrepræsentanter. Han blev arresteret den 7. maj, da han vendte tilbage fra en sundhedskonference i England som repræsentant for det palæstinensiske sundhedsministerium.

De to organisationer påpeger, at Awartenis tilbageholdelse bl.a. strider mod den 4. Genevekonvention (art. 54), hvor det hedder:
“Besættelsesmagten har fuldt muligt omfang pligt til i samarbejde med de nationale og lokale myndigheder at sikre og opretholde medicinske og hospitalsmæssige faciliteter og ydelser til gavn for den offentlige sundhed og hygienen i de besatte områder . . . sundhedspersonale af enhver slags skal tillades at udføre deres pligter.”

Mamduh Ibrahim Abu Musa fra Khan Yunis, Gaza, gift og far til seks børn, blev arresteret den 2. maj og har været tilbageholdt uden kontakt siden. Siden hans arrest har en ordre forhindret ham i at mødes med hans sagfører. Det vides derfor ikke, om han er informeret om sine rettigheder, eller ved, at hans familie har udpeget en sagfører til at repræsentere ham.

Sådanne israelske tilbageholdelser i strid med de veletablerede menneskerettigheder, og tilmed international lov, er endnu et udtryk for den manglende respekt herfor, som Israel udviser – og en del af den systematiske terror mod palæstinenserne.

Netavisen 21.05.01


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne