Storfusion mellem Tele Danmark og Telenor afblæst?

Planerne om en fusion mellem det amerikansk ejede Tele Danmark (TDC) og det norske endnu statsejede Telenor, er måske brudt sammen. Forhandlingerne mellem TDCs amerikanske ejer SBC Communications og Telenor er afblæst – ifølge Financial Times p.g.a. uenigheder mellem SBC og TDC om den danske virksomheds fremtid.

Privatiseringen af Tele Danmark førte ikke, som det dengang blev hævdet, til at et statsligt monopol på telemarkedet blev brudt til glæde for forbrugerne, men til, at et amerikanske teleselskab SBC fik en monopolstilling på danske marked. En monopolstilling, som Tele Danmark selvfølgelig har forstået at udnytte til at sikre høje telefontakster m. v. i Danmark.
Telenor har bekræftet, at der er ført samtaler med det amerikanske teleselskab SBC om aktieposten i TDC. Det statsejede Telenor har tidligere forsøgt at fusionere med det svenske Telia.

Sidste år opkøbte Tele Danmark to schweiziske tele-selskaber, Sunrise og DiAx, for en pris på godt 22 milliarder kr., og dermed blev TeleDanmark, der har monopolstilling i Danmark, den næststørste teleoperatør i Schweiz. Det multinationale amerikanske teleselskab, SBC, der ejer TeleDanmark, er ved at sætte sig solidt fast på det europæiske marked.
Det er meningen, at de to schweiziske selskaber skal sammenlægges til et – med de rationaliseringer og fyring af ansatte, der følger med. En af grundene til opkøbet var ifølge den “danske” formand for Tele Danmarks bestyrelse Henning Dyremose, at det schweiziske telemarked ligner det danske med en stor udbredning af mobiltelefonnettet og Internet-opkoblinger.

Den sidste fusion indenfor telekommunikation har ikke fundet sted. Monopoliseringen fortsætter.
Men fusioner giver langt fra altid den ønskede profitgevinst. Konkurrencestyrelsen har undersøgt 26 danske fusioner. Berlingske Tidende refererer en undersøgelse af 26 danske fusioner. Den umiddelbare sammenlægningsgevinst overskygges af lavere indtjening i de fusionerede virksomheder. Analysen viser, at disses aktier ligger lavere end det øvrige aktiemarked.
Til Berlingske Tidende siger direktør Finn Lauritzen fra Konkurrencestyrelsen:
– Det er overraskende, at det er gået så dårligt for de fusionerede virksomheder, og det vidner om, at fusioner ikke altid er lykken, hverken for virksomheden eller for samfundet.

Netavisen 18. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne