Igen storstrejke mod EU-pensionsreform i Grækenland

Op til første maj strejkede og demonstrerede de græske arbejdere mod den forhadte EU-dikterede pensionsreform, regeringen søger at gennemføre. Det var et hovedtema i store 1. maj demonstrationer. Og i går lagde arbejdspladserne og fagforeningerne, studerende og skoleelver og mange andre Grækenland dødt med nye aktioner og protester.

Fly-, busser, tog og S-tog kørte ikke. Færgerne blev i havn. Selv taxierne holdt stille. Skoler og uddannelsesinstitutioner var lukkede, mens hospitaler søgte at holde tingene kørende på nødblus. Aviserne udkommer ikke i dag, fordi medarbejderne strejkede.
Og protesterne slutter ikke, før planerne er taget af bordet.

Den EU-inspirerede pensionsreform vil øge det private opsparingselement betydeligt i lighed med de reformer, der gennemføres i mange andre EU-lande i øjeblikket. Det er også en konkret forberedelse til Grækenlands euro-medlemskab.
Regeringens oprindelige plan er trukket tilbage. Den ville sammenlægge 200 pensionsfonde og gennemføre en pensionsalder på 65 for de fleste. Men den er samtidig en nedskæringsplan.
– Vores mål er, at regeringen absolut og klart forpligter sig til at lade staten finansiere det sociale sikkerhedssystem, sagde Christos Polyzogopoulos, leder af den faglige paraplyorganisation GSEE.

Netavisen 18. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne