Danmark truer Zimbabwe

Danmark optræder altid helligt og i moralens navn på den internationale arena. Selviske økonomiske interesser i den såkaldte 3. verden maskeres som alt muligt andet. Indblanding kaldes f.eks. respekt for internationale regler.

Protesterer de udbyttede mod udbytningen kaldes de voldsmænd, bøller eller terrorister, og den danske regering himler forarget op.
Mogens Lykketoft himler over Zimbabwe:
– Det er en fuldstændig utålelig situation, der udvikler sig i Zimbabwe. Situationen er på vej ud af kontrol, og det sker i en politisk skabt spiral, siger han.
I koordination med de øvrige EU-udenrigsministre har henvendt sig til Zimbabwes regering for ‘at få stoppet angrebene på danske virksomheder’ – og truer med at beskære den danske bistandshjælp på 116 mio. kr. Nye bistandsprojekter er allerede blevet indstillet.

Årsagen er, at de besiddelsesløse krigsveteraner, der tidligere har krævet jord fra de store udenlandsk ejede farme og aktioneret mod dem, nu også aktionerer mod 250 udenlandske virksomheder, herunder engelsk-, tysk-, sydafrikansk-, canadisk, italiensk- og altså også danskejede firmaer. Blandt de sidstnævnte er tyggegummifabrikken Dandy og batterifirmaet Powervision, hvis direktører har været udsat for økonomiske krav i forlængelse af tidligere arbejdsretssager om sorte arbejdere. Det var slemt nok med storlandbruget – nu er det blevet ‘utåleligt’. Ikke mindst for Dandys profitter. EU’s moralske alibi for indblanding i Zimbabwes indre forhold er på plads.

Er der tale om ‘vold og afpresning’ – eller blot om et forsøg på at hente en smule retfærdighed?

KP-Netkommentar 15. maj 2001

Læs også Kamp mod fattigdom er kamp mod imperialismen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne