“Ingen folkeafstemning i Kosova”

Siden valget i Makedonien, der bragte en kneben valgsejr til det herskende parti, som havde lovet en folkeafstemning om landets tilhørsforhold til Jugoslavien – der kunne føre til dannelsen af endnu en selvstændig stat – har det såkaldte internationale samfund og EU i særdeleshed udfoldet store anstrengelser for at stoppe en folkeafstemning.

Det er ikke mindst EU, der står bag planen om dannelsen af en ‘samlingsregering’, der omfatter det største albanske parti, som er ved at blive sat på plads.
Samtidig fortsætter det makedonske militærs offensiv mod de albanske oprørere med massiv beskydning af albanske landsbyer. En tredjedel af den makedonske befolkning er albanere.

Opsplitningen af Jugoslavien, som blev gennemtrumfet på vestligt initiativ, og gennem en hel serie af krige, indbefattet NATOs krig mod Jugoslavien, har efterladt masser af problemer – og skabt en fortsat anspændt situation af krise og krig.

Den danske FN-statholder i Kosova Hans Hækkerup forelagde i torsdags en rapport for FNs sikkerhedsråd, hvor han måtte meddele, at forhandlingerne om en forfatningsaftale for Kosova var kørt fast. I midten af juni vil sikkerhedsrådet sende en delegation til Kosova for at komme ud af ‘dødvandet’.

Det er især omkring spørgsmålet om en folkeafstemning om Kosovas fremtid, som det albanske befolkningsflertal massivt kræver, der skaber uenighed.
– Det internationale samfund ønsker ikke en folkeafstemning indført i den midlertidige forfatning’, sagde Hækkerup til verdenspressen.

Det er hensynet til aftalerne med Serbien og Vestens serbiske præsidentvalg Kostunica, der ligger bag ‘det internationale samfunds’ afvisning af folkeafstemninger – den bedste og fredeligste måde at afgøre spørgsmål om national selvbestemmelse på.

Netavisen 12. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne