Guatamala overgår til dollar

Guatamala er det fjerde land i Latinamerika, der er ved at afskaffe sin nationale møntfod og overgå til dollars – på bekostning af den brede befolkning. Fra 1. maj trådte en ny lov i kraft, som forbereder overgangen. Den nationale møntfod quetzel forsvinder ikke straks, men der åbnes for at banktransaktioner foregår i dollars, konto åbnes i dollars og lønninger udbetales i dollars. Med dette skridt ‘åbner Guatamala sig for det globale marked’, siger regeringen.

Dollariseringen af Latinamerika, som foregår på den brede befolknings bekostning og øger den i forvejen enorme massearmod, sker i hurtigt tempo. Guatamala er det tredje land i år, som overtager dollaren som møntfod. El Salvador gik i januar over til at ‘ligestille’ dollar og den nationale møntfod colon’en. I september afskaffede Ecuador sin mønt sucren og overgik til en ren dollarbaseret møntfod efter en seks måneders overgangsperiode. Panama har i 100 år ikke haft en egen mønt – et af de centrale kendetegn på en selvstændig nation.
Argentina har siden 91 ladet sin mønt være bundet til dollaren.

Guatamalas økonomi er gået hastigt ned ad bakke i de sidste fem år. Arbejdsløshed er langt over 10 procent, og 65 pct. af befolkningen lever under den officielle fattigdomsgrænse.

Netavisen 7. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne