USA: Tal for arbejdsløshed og selvmord vokser

Det skabte ny frygt for dyb recession, da de ny amerikanske arbejdsløshedstal blev offentliggjort og viste en stigning til 4,5 pct. i april – og ny uro på børserne.
På en enkelt måned er arbejdsløsheden vokset med 0,2 pct. – mere end 150.000 er blevet arbejdsløse – og en lang række af de bebudede massefyringer bl.a. i IT-branchen er kun blevet varslede og endnu ikke effektuerede, så virkningerne af disse bliver først senere synlige i statistikkerne.
Reduktionen i virksomhedernes lønningslister er den største på en enkelt måned siden recessionen i 1991.

Den amerikanske økonomi begyndte at svækkes i sidste halvdel af 2000 med et brat fald i det hidtidige meget hurtige væksttempo. Endnu er der ikke set decideret fald i produktionen og minusvækst – men tallene fra det amerikanske arbejdsministerium afslører, at bunden af krisen endnu ikke er nået.

Selvom arbejdsløshed sjældent er den direkte eller eneste årsag til selvmord, spiller de vanskelige sociale og materielle vilkår ind i det internationalt meget høje selvmordstal i USA, som blev offentliggjort i onsdags. Omkring 30.000 amerikanere – eller omkring hundrede om dagen – begår hvert år selvmord, mens 650.000 andre prøver at gøre det. Selvmord er også en væsentlig del af ‘The American Way of Life’.

Netavisen 5. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne