Rusland og Kina vil lave venskabspagt

Rusland og Kina udvikler deres strategiske samarbejde på baggrund af den amerikanske konfrontationskurs for globalt overherredømme. De bekræftede søndag, at landene vil undertegne en ‘venskabs- og samarbejdspagt’, når den kinesiske præsident Jiang Zemin til juli aflægger besøg i Moskva.

Et nærmere samarbejde mellem de to lande har længe været undervejs, men er utvivlsomt blevet forstærket af den arrogante amerikanske kurs i verdenspolitikken.
Rusland er stærkt bekymret over udsigten til omringning af NATO-lande med f.eks. de baltiske landes mulige indlemmelse og har været stærkt kritiske over for USA’s brud på de internationale våbenaftaler i forbindelse med det såkaldte missilskjold, som Bush-regeringen vil opbygge.
Kina er rasende over stjernekrig, spionfly over kinesiske territorium og ikke mindst Bush’ beslutning om at sælge moderne krigsudstyr til Taiwan for milliarder af dollars og hans erklæring om, at USA kan gå i krig til forsvar for Taiwan.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass siger, at Kina og Rusland ser sig selv som ‘hovedforhindringen for Washingtons globale politik for at udvide sin indflydelse’.
Det siger også, at Kina ønsker en udvidelse af det militære samarbejde med Rusland bl.a. på baggrund af våbensalget til Taiwan. Putin satser på militærindustrien som en afgørende gren i den russiske økonomi, og på våbenområdet ligger Rusland stadig i forreste række internationalt. Kina aftager allerede i dag med ca. 2 milliarder dollars årligt hen ved halvdelen af den russiske våbeneksport.

Ved siden af militær-teknisk samarbejde vil de to lande også udvikle handelsmæssige og andre økonomiske forbindelser samt kulturelt og humanitært samarbejde, hedder det.

Rusland har også styrket sine forbindelser med Nordkorea på det militære område. I fredags indgik forsvarsministrene i Moskva en række aftaler om militært og industrielt samarbejde. Nordkoreas våbenarsenal består i høj grad af udstyr fra Sovjettiden, der trænger hårdt til reparation og modernisering.

Netavisen 30. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne