Puerto Rico: USA bomber trods massive protester

Trods massive folkelige protester har USA genoptaget sine prøvebombninger på øen Vieques. Indtil nu er 55 protesterende puertoricanere blevet arresteret under de store protester, der begyndte allerede torsdag, hvor puertoricanere, der ville forhindre prøvebombningerne, trængte ind på militært område “tilhørende” USA.
Prøvebombningerne, der har været afbrudt siden december, har haft og har alvorlige konsekvenser for både mennesker og miljø på Vieques, men dette faktum hindrede imidlertid ikke den amerikanske flåde i fredag at nedkaste hele ni bomber, inden otte demonstranter blev observeret blot 100 meter fra bombernes nedslagssted.
“De leger med vort folks liv ved at nedkaste de bomber,” sagde Robert Rabin, en af organisatorerne af protesterne, til den amerikanske tv-station CNN.
Overalt i Puerto Rico har der altid været stor modstand imod prøvebombningerne på Vieques, som er blevet foretaget siden 1941, og i tirsdags lagde den puertoricanske regering i henhold til den amerikanske Lov om Støjkontrol sag an imod den amerikanske flåde ved forbundsdomstolen i Washington for at få stoppet bombningerne. Men den sag blev i torsdags afvist af forbundsdomstolen, hvilket amerikanerne benyttede sig af til fredag at starte bombardementerne.
I dag har den amerikanske flåde så i et forsøg på at dæmpe de retfærdige protester indstillet bombardementerne “for at ære saliggørelsen af den første puertoricaner, Carlos Manuel Rodríguez Santiago, i Rom”.
Men denne “beroligende medicin” fra Washington er dømt til at mislykkes, for protesterne, der også bakkes op af puertoricanske berømtheder som skuespilleren og oscarvinderen Benicio del Toro og de to sangere Ricky Martin og José Feliciano, har kun baggrund i én ting: USA’s besættelse og hensynsløse udnyttelse af Vieques.
“Fuera yanquis!,” råbte de demonstrerende på spansk. Og de har så evig ret. Yankee go home!

Netavisen, 29. april 2001

Læs også Puerto Rico: Regering lægger sag an mod USA


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne