Gigantprofitter på Aids

Der er ikke noget at sige til, at de dominerende medicinalfirmaer vogter over deres patenter: de er en uudtømmelig kilde til superprofitter. Aids – f.eks. – er en særdeles profitabel forretning. De patenterede produkter sælger til priser der ligger ca. 30 gange højere end kopiprodukter. Fremstillingsprisen er følgelig endnu langt lavere.

GlaxoSmithKline er verdens største producent af Aids-medicin med produktet Combivir. Det sælges i USA for omkring 7000 dollars om året, mens et tilsvarende kopiprodukt rundt om i verden kan købes for omkring 240 dollars. Omkostningerne til fremstilling ligger altså langt under de 200 dollars.

Der findes hen ved et dusin mindre medicinalvirksomheder, som producerer kopimedicin på aids-området og sælger deres produkter til lande som Brasilien, Indien og Argentina. De kommer bl.a. fra Indien, Kina og Sydkorea.
For fattige lande med store Aids-problemer som mange afrikanske lande eller Brasilien er tilgangen til den billige kopimedicin et spørgsmål om liv og død for millioner af mennesker. Det perspektiverer den såkaldte frihandelsaftale, som blev indgået i Quebec på det tredje amerikanske topmøde i weekenden: Den beskytte monopolernes patentrettigheder, deres monopol. Det vil betyde døden for hundredtusinder af HIV/Aids ramte i Brasilien. USA har indklaget Brasilien for WTO for at ignorere internationale patentregler.

Tilsvarende kopiprodukter af samme virkning som den patenterede medicin produceres også for en lang række andre sygdomme. Kopiprodukterne kaster lys over medicingiganternes skumle virksomhed og deres skinsyge vogten over patentrettigheder, som bl.a. kom til udtryk i den nu droppede retssag mod den sydafrikanske regering. Det er ikke andet end retten til at høste enorme profitter på ulykke og død.

Netavisen 25.04.01


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne