Bolivia: Fattige bønder slutter lang protestmarch

Bolivias fattige indianske koka- og landbrugsbønder er gået i spidsen for store folkelige protester imod Bánzer-regeringens dybt asociale nedskærings- og privatiseringspolitik og har netop afsluttet en ikke mindre end 500 km lang protestmarch fra Cochabamba til hovedstaden La Paz.
I forgårs blev den lange march med tusinder af bønder angrebet af politiet, som ca. 40 km uden for La Paz arresterede mere end hundrede mennesker. Og under marchen, som politiet hele fem gange har forsøgt at stoppe, er flere hundrede bønder med tvang blevet returneret til deres hjem, og hundredvis er blevet sårede pga. politiets brutale fremfærd. Men marchen nåede sit mål – La Paz, der paradoksalt nok betyder “freden”.
Bønderne protesterer imod regeringens plan om at udrydde 2000 hektarer jord, hvorpå de dyrker koka. Hvis planen gennemføres, vil bønderne simpelthen blive frataget deres eksistensgrundlag, og de foreslår i stedet et alternativ, der indeholder en demokratisk jordreform, en antikorruptionslov og et stop for og tilbagerulning af allerede foretagne privatiseringer af statslige foretagender, der har bidraget stærkt til en arbejdsløshed på nu 30 pct., voldsomme prisstigninger og til, at hele 70 pct. af Bolivias lidt over 8 mio. indbyggere lever under fattigdomsgrænsen.
Samtidig med bøndernes march har lærerne, arbejderne i sundhedsvæsenet og andre sektorer, der støtter bønderne, stillet krav om lønforhøjelser for at kunne sikre sig de mest basale fornødenheder under den dybe økonomiske krise.
Marchdeltagerne, der også omfatter præster, journalister, studerende og menneskerettighedsaktivister har sagt, at de i morgen vil påbegynde blokader af alle landets veje, hvis ikke deres krav opfyldes. Og en af bondelederne, Evo Morales, siger ligeud, at præsident Hugo Bánzers dage er talte. Et er i hvert fald sikkert: Den gamle fascistiske diktator Bánzer, der ved et amerikansk støttet militærkup i 1971 kom til magten og styrede Bolivia indtil 1978 for så i 1997 at blive “demokratisk valgt” præsident, er og bliver en mur, der skal væltes, hvis fremtiden skal have nogen som helst mulighed for at tegne sig lysere for det store dybt forarmede flertal af bolivianere.

Netavisen, 24. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne