Regeringen lukker militærbaser i Chiapas

Den mexicanske regering og zapatisterne bekræfter, at den sidste af syv militærbaser i Chiapas er blevet lukket.
Nedlæggelsen af militærbaserne, hvorfra regeringstropper har bekæmpet zapatisterne og søgt at kontrollere holde den oprørske Chiapas-provins, har været en af zapatisternes hovedbetingelser for at indlede fredsforhandlinger.

Zapatisterne har som betingelse også krævet løsladelse af 100 politiske fanger og gennemførelsen af en lovgivning til beskyttelse af den indianske befolkning i Mexico.
Alle fanger med undtagelse af elleve er blevet løsladt, og et lovkompleks er på vej gennem det mexicanske parlament.

Zapatisternes Nationale Befrielseshær EZLN indledte en væbnet opstand for forbedring af indianernes vilkår i Chiapas og Mexico den 1. januar 1994. Siden den 12. januar samme år har der eksisteret en våbenstilstand, som stort set har været overholdt siden. Men de seneste fredsforhandlinger brød sammen i 1996, da dem tidligere regering ikke gennemførte de trufne aftaler. En af den ny præsident Fox’s første embedshandlinger i december var at fremlægge det lovkompleks om indianernes stilling, som nu behandles af det mexicanske parlament.

Opstanden i 1994 krævede flere hundrede døde. Siden er mange hundreder indianere blevet dræbt i sammenstød om jord.
I sidste måned gennemførte zapatisterne en march under subcommandante Marcos’ ledelse til Mexico City for at understrege deres krav til parlamentet om jord og øjeblikkelige reformer.

Netavisen 22. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne