Tyrkiet: 10 sultestrejkende døde og 60 døden nær

Mens den politiske og økonomiske krise hærger Tyrkiet, er et stort antal sultestrejkende politiske fanger i de tyrkiske fængsler døde. Torsdag aften døde den 36-årige Erol Evcil som den tiende sultestrejkende. Onsdag døde Abdullah Bozdag og Celal Alpay i Izmir og Tuncay Gunel i Edirne.

En tyrkisk menneskerettighedsgruppe anslår, at yderligere 60 sultestrejkende er døden nær. Der er forskellige oplysninger om, hvor mange der deltager i sultestrejken, der for nogle fangers vedkommende er i fjerde måned. Et minimumstal er 250, andre kilder siger 1000. En del slægtninge til de fængslede har tilsluttet sig sultestrejken i solidaritet.

Den tyrkiske regering har konsekvent afvist at give indrømmelser til fangerne og lader dem simpelthen dø, selvom Tyrkiet har lovet menneskerettighedsreformer i forbindelse med forhandlingerne om en evt. optagelse i EU. På deres side har EU-landenes regeringer ikke kritiseret Tyrkiet for anbringelsen af de politiske fanger under barskere vilkår i specialbyggede fængsler og heller ikke for de pågående dødsfald.

Justitsministeren Hikmet Sami Turk erklærer, at regeringen ikke vil opgive det ny fængselssystem, og bebuder retsforfølgelse af medlemmer af venstreorienterede organisationer, der støtter sultestrejken.

Netavisen 14. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne