Aids-aktivister indleder sultestrejke

Sydafrikanske aids-aktivister går nu i sultestrejke i protest mod de globale medicingiganter, herunder Novo Nordisk, for at få dem til at droppe retssagen mod den sydafrikanske regerings forsøg på at sikre billig medicin.

Retssagen vil blive genoptaget i Pretoria den 18. april og har til formål at tvinge Sydafrika til at ophæve en lovgivning, der tillader brugen af billig kopi-medicin til aids-patienter, der aldrig ville kunne betale de store selskabers produkter. Selskaberne kalder det en krænkelse af deres patentrettigheder.
Det er 39 af verdens mest magtfulde medicinalfirmaer, indbefattet GlaxoSmithKline, Bristol-Meyers Squibb and Merck, det schweiziske Roche, tyske Bohringer Ingelheim og MSD og de to danske Lundbeck og Novo Nordisk, der i fællesskab har anlagt sagen.

25 millioner afrikanere lever med HIV uden at kunne betale for den livsforlængende medicin. Det anslås, at Sydafrika alene har knap fem millioner aids-smittede og er dermed det hårdest ramte land i verden i andel af befolkningen med smitte.

Det er Sydafrikas HIV/AIDS-forening (National Association of People Living with HIV-AIDS), som den 12. april indleder en fem dages protest op til retssagen. Protesterne vil omfatte sultestrejker og blokader af medicinalfirmaernes lokale kontorer.

Aktionen støttes af den største fagforening COSATU, af ‘Læger uden grænser’ og en række andre borgerretsorganisationer. I en fællesudtalelse fra disse hedder det: ‘Den verdensomspændende fordømmelse af medicinalgiganternes retssag mod Sydafrika bliver ved med at vokse. På kun fem uger er der indsamlet 250.000 underskrifter på en appel til virksomhederne om at droppe sagen.’

Netavisen 13. april 2001.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne