Krisen i Tyrkiet skærpes

Protesterne mod IMFs drastiske nedskæringsplan for den tyrkiske økonomi og for at tvinge Bülent Ecevit til at træde tilbage forstærkes.
Hundredtusinder af vrede tyrkiske arbejdere og arbejdende har deltaget i nationale protester, indkaldt af de faglige organisationer, der retter sig imod regeringens gennemførelse af IMFs drastiske økonomiske spareplan. Også mange småhandlende, der er hårdt ramt af den drastiske nedskæring i møntfodens værdi, protesterer. Udover ministerpræsidenten og hans koalitionsregerings afgang, der også omfatter repræsentanter for de fascistiske ‘grå ulve’, kræver de også en generel udrensning af det korrupte tyrkiske politiske system.

Ecevit har bebudet femten ny love, der angiveligt skal ‘sanere’ den offentlige sektor og fjerne statstilskud til ‘forældede’ industrier. Det vil føre til tab af hundredtusinder af arbejdspladser. Mere end en halv million arbejdere er blevet arbejdsløse på syv uger, siden den nuværende akutte økonomiske krise brød igennem med et brag og har forringet lira’ens værdi med hele 80 pct.!

Det tyrkiske politi har grebet hårdt ind ved massedemonstrationerne, der er gennemført i en lang række større byer. Mere end hundrede blev såret og mange arresteret i Ankara, hvor omkring hundredtusinde demonstrerede, mens politiet brugte tåregas og knipler og affyrede varselsskud mod mængden. I Konya demonstrerede omkring 50.000, i Izmir 40.000, i Mersin 50.000 og i Denizli omkring 10.000. Desuden var der protester bl.a. i Gölcük og Gaziantep.
Ecevit nægter at gå af – og forlanger, at demonstrationsbølgen ophører: Den skader turistbranchen, siger han.

Netavisen 12. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne