Latinamerika: Protester og ambassadelukninger

Der er store protester mod den amerikanske plan om udvikling af et USA-kontrolleret ‘latinamerikansk’ EU – det såkaldte FTAA (Free Trade Area of the Americas) – Den amerikanske frihandelszone.

Efter nogle dage med fredelige masseprotester, kom det fredag til store sammenstød med politiet, da titusinder af demonstranter protesterede mod FTAA uden for et hotel i Buenos Aires, hvor den argentinske præsident Fernando de la Rua og en række vestlige handelsministre mødtes med regionens store erhvervsfolk. Der blev slået hårdt ned fra politiets side og foretaget mange arrestationer mod en protest af tilsvarende karakter som i Seattle. Der blev smadret bankvinduer og spraymalet i stort omfang. Da politiet gik til angreb blev det besvaret med sten og molotovcocktails.

Samtidig blev de amerikanske ambassader i hovedstæderne i Ecuador, Uruguay og Paraguay lukket i fredags. Også konsulatet i Guayaquil i Ecuador blev lukket.
Det skete efter ordre fra det amerikanske udenrigsministerium, angiveligt fordi ‘der var modtaget trusler mod dem’ og som en almindelig sikkerhedsforanstaltning, ifølge en talsmand.

Den borgerlige presse beskriver de demonstrerende som ‘frihandelsmodstandere’. Men FTAA er ikke et frihandelsområde, men en formalisering af den amerikanske dollarzone i Latinamerika til gavn for de multinationale gigantvirksomheder, og en forlængelse af det i forvejen eksisterende NAFTA.
FTAA kaldes ‘verdens største frihandelszone’ og skal strække sig fra Canada til Chile. Efter planen skal den træde i kraft fra 2005 og vil binde 783 millioner mennesker sammen i dollarens tegn.

Mødet i Buenos Aires var et led i forberedelserne til et møde mellem de nord- og latinamerikanske ledere i Quebec i Canada den 22. – 24. april. Byens borgmester ønsker mødet aflyst af frygt for Seattle-lignende uroligheder.

Netavisen 9. april 2001

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne