Hvad laver et amerikansk spionfly i Kina?

KP-Kommentar

Der er opstået en diplomatisk krise mellem USA og Kina efter et amerikansk spionflys kollision med kinesiske fly og dets nødlanding på den sydkinesiske ø Hainan. Efter kollisionen søndag mellem det amerikanske spionfly og et kinesisk kampfly, der styrtede ned, nødlandede det amerikanske fly med 24 besætningsmedlemmer. De nåede først at tilintetgøre de fleste data i det teknologisk spionagevidunder fyldt med udstyr til aflytning af alle former for kommunikation, der går under betegnelsen EP-3.

Det er klart, at hvad det amerikanske fly foretog sig ved den kinesiske kyst var at spionere. Det er lige så klart, at det krænkede kinesisk luftrum og territorium, da det nødlandede uden så meget som at varsle de kinesiske myndigheder. Hvad ville der være sket, hvis et udenlandsk fly var gået ned på amerikansk jord uden varsel?

Kina har folkeretten på sin side, og har forlangt en undskyldning fra USA. Den amerikanske præsident George W. Bush vil imidlertid ikke undskylde. Tværtimod optræder USA, som om det var kineserne, der var landet i USA. Det har i en truende tone forlangt, at Kina undlader at undersøge flyet og straks udleverer de 24 spioner. Det er lige før, Bush afkræver Kina en undskyldning for den amerikanske indtrængen og giver sig til at udvise 24 kinesiske diplomater.

Episoden ses som den første større udenrigspolitiske krise for den ny amerikanske præsident, og hvordan han håndterer den følges opmærksomt verden over. Den kan komme til alvorligt at belaste forholdet mellem USA og det ny kapitalistiske Kina, der søger at integrere sig hurtigt i den globale markedsøkonomi.
Bush har allerede vist, hvordan han håndterer udenrigspolitikken: den amerikanske supermagt stiller betingelserne og dikterer andre, hvad de skal gøre. Det kaldes globalt lederskab.

Netavisen 4. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne