Svensk hvidbog om samvittighedsregistrering

Det svenske parti KPML(r), et erklæret marxistisk-leninistisk parti (dog ikke associeret til det danske APK), præsenterer i den kommende uge en hvidbog om efterretningstjenestens overvågning af partiet og resten af landets venstrefløj i de seneste godt 30 år.
Registrering af politisk aktive alene på grundlag af samvittighed blev officielt forbudt i Sverige i 1969, men sikkerhedspolitiet SÄPO har frem til i dag fortsat med denne form for registrering. Ikke mindst er der ganske nidkært spioneret mod KPML(r), som det dokumenteres i hvidbogen, der bl.a. bygger på et begrænset tidligere hemmeligstemplet materiale, som for nylig er frigivet.

KPML(r) understreger i forbindelse med fremlæggelsen af sin hvidbog, at det trods 30 års intensiv overvågning med tusinder af registreringer ikke er lykkedes at fælde partiet for én eneste ulovlighed. Desuden siger partiet, at det i modsætning til myndighedernes nuværende påstand ikke specielt var KPML(r), der var og er offer for denne virksomhed, men alle aktive på den rigtige side af klassekampen. Senest er det afsløret, at SÄPO er aktiv i at skaffe meddelere i den reformistiske bevægelse ATTAC og i folkebevægelsen Nej Till EU.

KPML(r) afviser at acceptere den siddende officielle kommission til undersøgelse af efterretningstjenesten, der ledes af riksmarskalk Gunnar Brodin, og som ifølge partiet kun tjener til at mørklægge denne side af statsmagten. I stedet kræver partiet en sandhedskommission, hvis medlemmer skal sammensættes bredt af folk, som er uafhængige af den politiske magt, og som kan accepteres af den registrerede part i sagen. Kommissionen skal i så fald have ret til at foretage forhør under ed og strafansvar samt i lighed med offentligheden i øvrigt have adgang til arkiverne med efterretninger.

Netavisen 2. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne