Bush fremskynder “amerikansk EU”

USA’s forhold til sit mellem- og latinamerikanske opland bliver i denne tid opprioriteret for at styrke den amerikanske imperialismes politiske, økonomiske og militære greb om kontinentet.
I flere lande har US-dollaren erstattet den lokale valuta, og der er massiv militær US-tilstedeværelse overalt, især i forbindelse med Plan Colombia, der skal knuse den prærevolutionære antiimperialistiske grøde i den nordlige ende af Andesregionen. Alt dette er et led i den af den økonomiske verdenskrise skærpede konkurrence med EU-imperialismen, der på sin side samler kræfterne til et opgør med den gamle supermagt i vest om nyopdeling af verdensmarkedet.

At USA har store planer om at smelte sit imperialistiske “nærområde” sammen i én økonomisk enhed, viser de aktuelle forsøg fra den nye amerikanske administrations side på at ekspandere den økonomiske ensretnings-zone NAFTA – et slags amerikansk EU p.t. omfattende Canada, USA og Mexico – til hele kontinentalsoklen. Præsident Bush II har netop overstået et vigtigt møde med sin brasilianske kollega Henrique Cardoso med denne vision på dagsordenen. Efter samtalen, der fandt sted 29. marts, står det klart, at også Brasilien trods forudgående modvilje er tvunget til at følge supermagtens linje og bakke op om “frihandelszonen”, der skal omfatte 34 stater.

Præsident Bush udtrykte i forbindelse med mødet i Brasilien vilje til at fremskynde forhandlingerne om integrationsprocessen “så hurtigt som muligt”, efter planen i 2003. Emnet ventes at dominere denne måneds panamerikanske topmøde i Quebec, hvor alle nord- og sydamerikanske ledere er inviteret – undtagen det antiimperialistiske Cubas Fidel Castro.
Brasilien er med sine 170 mio. indb. – ¾ af USA – samt 40 pct. af den sydamerikanske økonomi langt det største latinamerikanske land, også i geografisk udstrækning (med medfølgende naturresurser).
Det er værd at bemærke, at landet p.t. handler mere med EU end med USA. Hvis den imperialistiske “frizone” virkeliggøres, vil Brasilien være henvist til at sælge landbrugsprodukter til det stærkt favoriserede amerikanske marked, mens den indenlandske industrisektor vil lide hårdt under en markedsåbning mod nord.

Netavisen 2. april 2001

Læs en række latinamerikanske partiers analyse af den nuværende verdenskrise og dens virkninger: Folkenes kamp i Latinamerika tager til


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne