Folkelig tyrkisk protest mod IMF-diktater

Mange tusind demonstranter trodsede lørdag den 31. marts et massivt politiopbud og gik på gaderne i en række større tyrkiske byer i protest mod regeringens planer om at indgå en aftale med den internationale valutafond IMF sidst i denne måned.
Især i Ankara og Istanbul fyldte demonstranterne bykernerne med det gjaldende slagord IMF go home!

Aftalen mellem Tyrkiet og IMF er en samlet pakke af diktater udarbejdet af den “vestlige” monopolkapital til gavn for denne, til gengæld for hvis indfrielse Tyrkiet skal modtage et enormt lån til redning af økonomien fra kollaps under den igangværende fuldblodskrise, ikke mindst afbetaling af akkumuleret gæld.
Sættes den som planlagt i værk, vil aftalen medføre liberalisering af den statsdominerede banksektor, så den ikke længere kan subsidiere uprofitable virksomheder, hvilket frygtes at ville gøre mange tusinder arbejdsløse. Endvidere kræver landets fagligt aktive lønstigninger frem for løgnagtige løfter om prisstop, og de protesterer mod IMF-diktaternes uvægerlige produktion af fattigdom oven i den, krisen i forvejen skaber.

Fra regeringens side har ministerpræsident Bülent Ecevit tilstræbt at præsentere aftalen som et element i en “social kontrakt”.
Til formålet, altså gennemførelsen af IMF’s plan, har den tyrkiske regering udskiftet økonomiministeren og hentet en mand direkte ind fra Verdensbanken, Kemal Dervis. Han skal desuden arbejde på følgerne af, at den tyrkiske lira i februar blev sendt i frit flow, med den følge, at den tabte en tredjedel over for US-dollaren.

Netavisen 1. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater