Sydkorea: Flere massefyringer, mere politi

400 tidligere ansatte på Daewoo Motors demonstrerede mod dets overtagelse fra General Motors, mens politi med røgbomber stormede Korea Telecoms bygning og tilbageholdt 200 fyrede arbejdere.
Masseafskedigelserne på de store sydkoreanske virksomheder er langt fra afsluttede – men fyringerne mødes af militante aktioner.
Under politistormen på telefonbygningen, som arbejderne havde besat i protest mod deres fyring, forsvarede disse sig mod tåregas og røgbomber ved at kaste molotov-cocktails, møbler og edb-maskiner tilbage mod politiet. En lille lastbil og ti motorcykler blev ødelagt under det to timer lange slag, der førte til arrestationen af 200 arbejdere, der forlangte genansættelse.
Korea Telecom (KTC) er det største sydkoreanske telefonselskab, og har i løbet af de sidste tre år fyret næsten 12.000 ansatte – eller tyve procent af samtlige – med henblik på privatisering af selskabet til næste år. Regeringen ejer 59 pct. af aktierne.
Afskedigede arbejdere og deres fagforeninger har organiseret uafbrudte aktioner og protester mod den omfattende fyringsbølge, som man oplever i forbindelse med gennemførelsen af privatiseringspolitikken i kølvandet på den økonomiske krise, som greb det i 1997.
Præsidenten Kim Dae-Jong har erklæret, at hans regering vil slå hårdt ned på ‘voldelige demonstranter’.

Netavisen 30. marts 2001

Læs også artiklen Sydkorea: Voldsom arbejdskamp.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne