Massefyringer hos mobilgiganter

Ericsson og Nokia fyrer 3.700 ansatte for at sikre fortsatte superprofitter. USA’s økonomiske krise og fald i væksten i mobiltelefon salget resulterer i øget arbejdsløshed i Sverige, Finland og Storbritannien.
Sveriges største virksomhed Ericsson oplyste den 27.marts i år, at der nu skal fyres yderligere 3.300 ansatte. Analytikere peger på, at antallet snarere skal op på mindst 10.000, hvis de planlagte besparelser skal nås. Fyringerne rammer 1500 ud af de 3.200 ansatte i Kulma og forøger med et slag det lille lokalsamfunds arbejdsløshedskø med mange procent. I Linköping fyres 600 ansatte ud over de 500, der allerede er blevet opsagt. Efter planen skal de resterende 475 ansatte samt fabrikken overtages af det amerikanske Flextronics.
Samtidig vil man helt stoppe produktionen af mobiltelefoner på to fabrikker i Storbritannien. Her vil 1.200 miste deres arbejde. Mange af de 15.000 konsulenter, som selskabet har på verdensplan, vil ligeledes blive skåret væk. Ericsson har i alt 100.000 ansatte.

Ericsson vil i alt gennemføre nedskæringer på ca. 20 mia. svenske kr. på årsbasis, ud over de 15. mia. svenske kr., der tidligere var varslet, for at gøre mobiltelefon-sektionen mere profitabel. Selskabet er verdens tredjestørste på området efter Nokia og Motorola. For første gang i ni år melder Ericsson om underskud, når regnskabet for årets første kvartal fremlægges i næste måned. Massefyringerne skal vende det til overskud i slutningen af året.
Der er dog ingen grund til af få ondt af hverken “fattige” ejere eller aktionærer. Selskabet er nemlig også verdens førende producent af netværk, og dér fosser pengene ind. Målet med massefyringerne og spareplanerne er da også, at gøre selskabet endnu mere konkurrencedygtig i kampen mellem telekommunikations monopolerne.
Spareplanen blev ikke overraskende hilst velkommen blandt aktionærerne og sendte aktierne i vejret. Eksperter ønsker dog en endnu strammere spareplan og en sammenlægning af Ericsson Mobiltelefon med Sharp eller Sony.

Ligesom i den øvrige IT-branche er mobiltelefongiganterne inde i en periode med overproduktion og faldende købekraft blandt befolkningerne, ikke mindst i USA og i Europa.
Det finske Nokia har meddelt, at der skal fyres 400 ansatte i afdelingen for bredbånd og netværk. Tidligere på måneden nedjusterede Nokia det globale salg af mobiltelefoner til mellem 450 og 500 millioner telefoner. Det betyder, at væksten i salget måske kun bliver ti pct., mens salget i 2000 steg med hele 46 pct.
I USA har Motorola allerede gennemført fyringer. Det japanske Matsushita og tyske Siemens har også signaleret, at deres indtjening på mobiltelefoner står til at blive mindre end forrige år.

Lige nu står der en hård kamp om næste generation af mobiltelefoner, kaldet UMTS eller 3G. Det mobile Internet med billeder, film, spil og lyd via mobiltelefonen. Især de europæiske teleselskaber har investeret milliard beløb på at sikre sig licenser til at drive UMTS. Foreløbig 750 mia. kr. alene på licenser, og der forventes samme beløb når netværkene skal etableres.
“Det har mindet om en flok lemminger, der blindt løber ud over klippekanten” udtalte den tidligere teknologiske chef for British Telecom, Peter Cochrane, til BBC’s Money Programme. Han forventer at flere selskaber helt vil kollapse og bukke under af mangel på kapital til de enorme investeringer den nye teknologi medfører. Ikke mindst i en situation hvor den nye UMTS produktion stadig er for kostbar i forhold til profitten, som det er tilfældet hos det svenske Ericsson.

EU’s Instituttet for Telekommunikationsstandarder (The European Telecommunications Standards Institute er i fuld gang med at udarbejde internationale standarder for mobiltelefoni og datatjenester. Indtil nu fungerer Ericssons og Nokias produkter kun på egne systemer og kan ikke tale sammen. Allerede i år starter UMTS-teknologien i Japan. EU-landene planlægger hurtigt at følge efter.
I Danmark uddeles licenser til oktober i år.

Netavisen 30. marts 2001.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne