Gigantprotester mod Castor

Toget med 110 tons dødsensfarlig højradioaktivt atomaffald i seks beholdere har bevæget sig i sneglefart på den sidste del af strækningen fra Le Havre til bestemmelsesstedet 20 kilometer fra oplagringspladsen i Gorleben. Natten til onsdag var det tvunget til at køre baglæns.
Overalt er den blevet mødt af demonstranter. Tyskland er vidne til en af de mest omfattende protestaktioner nogensinde. Hele vejen langs togruten har modige demonstranter blokeret skinnerne, lænket sig til broer eller banelegemet, og med fredelige midler gjort alt for at stoppe transporten. I løbet af de første 24 timer anholdtes 1410 aktivister.

Masseaktionerne omfatter titusinder af aktivister og afspejler den massive folkelige modstand mod magtfulde tyske atomindustri. Borgerinitiativer og protestgrupper har i lang tid forberedt slaget. De er spredt langs hele ruten, i midlertidige lejre på skovstrækninger og andre steder, indkvarteret hos landbefolkningen, som bakker op om protesterne.
De er blevet mødt med den største politiindsats i Tyskland efter krigen. Mere end 20.000 højteknologisk udstyrede betjente er sat ind for at sikre transportens gennemførelse – en større indsats end antallet af tyske soldater på Balkan.

Det største slag ventes at stå for enden af togtransporten, hvor containerne skal overføres til lastbiler for at transportere dem til Gorleben. 15.000 betjente er sat ind i dette område.
Denne Castor-transport er den første siden et midlertidigt stop for sådanne transporter blev gennemført efter omfattende uroligheder i 1997. I alt venter 157 beholdere med tysk atomaffald på anlæggene i La Hague i Frankrig og Sellafield i England på at blive ført tilbage til Tyskland. Fra i år indtil 2004 skal der gennemføres to transporter med i alt tolv beholdere. Derefter tre transporter årligt med 18 beholdere indtil 2011.
Depotet i Gorleben rummer i forvejen beholdere fra tre transporter indtil 97, der alle mødtes med massive protester.

Netavisen 28. marts 2001

Læs mere: Castor – Gorleben
De seneste nyheder om aktionen på tysk: http://de.indymedia.org


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne