Sydkorea: Voldsom arbejdskamp

Siden den 16. februar har arbejderne på Daewoo Motors-fabrikken i Pupong (30 km vest for hovedstaden Seoul) strejket og ligget i åben kamp med politi og sikkerhedsstyrker. Baggrunden for strejken var meddelelsen om, at Daewoo Motors, der er landets tredjestørste bilproducent, ville afskedige 1.750 arbejdere (største massefyring nogensinde i Sydkorea) som en del af den rationalisering, der skal gøre det bankerotte firma med en bankgæld på 10 mia. dollars salgsklar til amerikanske General Motors.
Arbejderne, deres familier, sympatiserende aktivister og studerende besatte efterfølgende fabrikken og krævede, at afskedigelserne blev taget af bordet, og at staten skulle overtage fabrikken og sikre arbejderne langtidsansættelser.
Sit-in-aktionen blev imidlertid brutalt afbrudt d. 19. februar, da omtrent 4.000 bevæbnede politibetjente stormede fabrikken og pryglede løs på de omtrent 800 aktionerende, der forsvarede sig med jernrør og metalkugler. Snesevis blev anholdt og hundreder såret under politiets hensynsløse angreb. Men protesterne er ikke ophørt; de har tværtimod bredt sig til flere byer, bl.a. landets næststørste by, Pusan. Og i Pupong, hvor hundreder af aktivister er blevet arresteret under de massive demonstrationer til støtte for arbejderne, har politiet set sig nødsaget til at udstede et egentligt demonstrationsforbud.
Daewoo-arbejdernes kamp er en meget principiel kamp imod den neoliberale, IMF-dikterede nedskæringspolitik, som den sydkoreanske regering med nobelprisvinderen Kim Dae-Jung i spidsen fører, og som bl.a. har betydet, at arbejdsløsheden er vokset til et hidtil ukendt niveau, og at den livslange ansættelse, som de sydkoreanske arbejdere tidligere var sikret, er blevet ofret på globaliseringens hellige alter.
Sammen med andre progressive organisationer har Sydkoreas Sammenslutning af Fagforeninger (KCTU) dannet Hovedkvarteret for Fælles Kamp imod Daewoo Motors, der bl.a. organiserer daglige demonstrationer til støtte for arbejderne på Daewoo Motors.
Støttearbejdet kan kontaktes på:
dwtubon.nodong.net og e-mailen dwtubon@nodong.net.

Melse
KP5, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne