ARKIV ØKONOMI 2001

Tilbage til økonomi

Arkiv 2002-2004

Ordnet baglæns

December - juli 2001

Ny bølge af fusioner og fyringer
[Netavisen] Den økonomiske krise kradser stadigt hårdere. Byrderne kastes over på arbejderklassen bl.a. i form af fusioner, rationaliseringer og fyring af arbejdere i stor målestok. En bølge af fusioner og fyringer indenfor det danske erhvervsliv i Danmark er på trapperne.

Krisen rammer Danmark
[Netavisen] Poul Nyrup har måttet bøje sig for det uundgåelige: Han har meddelt at den globale kapitalistiske krise også vil ramme Danmark. Den er der faktisk allerede.

Koncerner på krigsfod
[Netavisen] Amerikanske koncerner med økonomien dybt begravet i krigsindustrien går nu i gang med en omfattende økonomisk støtte til katastrofeafhjælpning og støtte til krigen mod terrorismen - og presser deres ansatte til 'frivillig' lønnedgang.

Pensionsbranchen nær kollaps
[Netavisen] EU-politikernes megen snak om "en ældrebombe" under de nuværende pensionssystemer viser sig nu tydeligt at komme fra EUs egen politik. Milliardbeløb af pensionsopsparernes penge er gået tabt i aktiespekulation. Også i Danmark står pensionsbranchen overfor kollaps.

Børskrak, verdenskrise og omstilling til krigsøkonomi
[Netavisen] Verdensøkonomien gennemlever en af dens sine største kriser nogensinde. Det er en del af baggrunden for den amerikanske krigsstrategi og Bush-doktrinens økonomiske indhold: omstilling til krigsøkonomi. KP-Netkommentar.

SAS-bestyrelse "frikendt"
[Netavisen] En granskningsgruppe har "frikender" bestyrelsen for SAS for at have kendt til og dermed have medansvar for de ulovlige prisaftaler på det skandinaviske marked, som selskabet indgik med Maersk Air/A.P. Møller-koncernen. Den kritiserer den derimod for passivitet. Bestyrelsen træder tilbage - men fortsætter indtil en ny er fundet.

USA i krise og i krig
[Netavisen] Den amerikanske vicepræsident Dick Cheyney indrømmer, at den amerikanske økonomi kan være i recession - at USA både er i krise og i krig.

Arbejdsløsheden i USA sætter rekord
[Netavisen] Enkelte tegn på en begyndende overvindelse af krisen i den amerikanske industri overskygges af rapporter om, at den store servicesektor nu er hårdt ramt. Den officielle arbejdsløshed er nu den højeste siden den seneste krise i 92-93.

Computermonopoler vokser
[Netavisen] Den økonomiske krise, der har ramt IT-branchen hårdt, fører til øget monopolisering til skade for de ansatte og forbrugerne. Det trediestørste firma Hewlett-Packard har netop fusioneret med (opslugt) det næststørste Compaq med rationalisering af produktionen og nye massefyringer til følge.

Bush: 'Opsvinget ser ud til at komme meget langsomt'
[Netavisen] Den amerikanske økonomi står stille. I kvartalet frem til juni voksede den med 0.2 pct: stagnation. KP-Netkommentar

Største handelskrig EU/USA nogensinde på vej
[Netavisen] Den største handelskrig nogensinde mellem USA og EU nogensinde kan være på vej, efter at WTO har underkendt en amerikansk lov som skjult eksportstøtte.

Den globale arbejdsløshed eksploderer
[Netavisen] Den økonomiske verdenskrise afspejler sig i hastigt voksende arbejdsløshedstal. I Japan er arbejdsløsheden den største siden 1953. Stadig flere lande er i recession.

Danmark på vej mod recession
[Netavisen] Det går stadig nærmest 'ufatteligt godt' ifølge Nyrup og Jelved. Danmark vil kunne holde sig fri af den internationale afmatning! Men i første kvartal i år var der fald i produktionen - ligesom i Tyskland og England.

Verdenskrise - globaliseringskrise
[KP17, 2001] Verdens topledere kan ikke få øje på den. Den danske regering kan slet ikke. Og medierne henviser den stort set til brødteksten på finanssiderne. Alligevel er den økonomiske verdenskrise en realitet.

Amerikanske trængsler
[KP17, 2001] Officielt hedder det sig, at USA bevæger sig på randen af en recession. Det er en skønmaling af tingenes tilstand: USA befinder sig allerede i den kapitalistiske økonomis krisefase. Siden årsskiftet er en million arbejdere blevet fyret.

Dansk økonomi med klap for øjet
[KP17, 2001] LO har taget klap for øjet, da den lavede halvårsrapporten “Øje på beskæftigelsen”. Det kommende valg har gjort LO blind overfor krisetegnene.

Cry for Argentina
[KP17, 2001] Den økonomiske krise er særlig hård ved de lande, der følger IMF’s nyliberale medicin. Argentina er et skræmmende eksempel.

Masselukning af danske virksomheder lige om hjørnet
[Netavisen] Krisen begynder at kradse for alvor. Det seneste tegn på, at den internationale økonomiske krise har ramt Danmark, er at i hundredvis af virksomheder nu direkte er truet af tvangslukning. Hårdest ramt er IT-branchen. Med stigende arbejdsløshed til følge.

England og Tyskland officielt i recession
[Netavisen] Den officielle definition på en recession er et fald i væksten i to påfølgende kvartaler. Det er nu tilfældet i både England og Tyskland. I USA er der nedlagt 1 mio. arbejdspladser på et halvt år.
Se også artikel fra Roter Morgen, juli 2001 Drohende Rezession (tysk)

En uge med mere end 100.000 fyringer
[Netavisen] Den økonomiske verdenskrise uddybes. USA's økonomi er næsten gået i stå - og i den seneste uge har store selskaber annonceret nedlæggelsen af mere end 100.000 arbejdspladser på verdensplan.

G-8 er også Den europæiske Union
[Netavisen] G-8 repræsenterer ikke blot de syv rigeste lande samt Rusland. Den europæiske Union er også med. Den økonomiske erklæring fra topmødet bekræfter den fortsatte nyliberale kurs. Der lægges op til nye skarpe konfrontationer med folkene.

Genua og globaliseringens krise
[Netavisen] Globaliseringsprocessen er inde i en krise, som forstærkes af mangelen på konsensus blandt G8-landene. Genua kan blive et symbol på det.
Kommentar af professor Walden Bello, direktør for Instituttet Focus on the Global South.

Juni - januar 2002

Retssag mod elkarteller for ulovlige prisaftaler
[Netavisen] Millionbøder på vej til elkarteller, forlyder det i den borgerlige presse, selvom der reelt er tale om latterligt små bøder i forhold til de ulovlige milliardindtægter, som elkartellerne har skovlet ind over en 20-årig periode.

Den globale industriproduktion falder akut
[Netavisen] På trods af optimistiske rapporter fra USA bliver den økonomiske verdenskrise dybere dag for dag. De nyeste tal viser, at industriproduktionen verden over akut falder.

Medicin-eksplosion
[KP11, 2001] Der er nogle, som stortrives med kapitalismens følgesygdomme - den internationale medicinindustri

Betalingsnettet forberedes
[Netavisen] Hidtil gratis serviceydelser på nettet skal overgår til brugerbetaling, hvis det står til de store leverandører.

Benzinkarteller: Ulovlige aftaler i årevis
[KP11, 2001] De 'danske' olieselskaber har hentet millioner af kr. i ekstraprofit gennem ulovlig karteldannelse

Dyrt at være dansker
[Netavisen] Det danske prisniveau ligger ca. 5 pct. højere end i de øvrige EU-lande.

Verdens rige blev seks procent rigere sidste år
[Netavisen] Mens de fattige i verden blev fattigere, voksede de rigestes formuer med 6 pct. til 230.000 mia. kr (27.000 mia.$).

"Frygten for krise i Asien overvurderet"
[Netavisen] Den Asiatiske Udviklingsbank ADB har afsluttet sit årlige møde i Honolulu, Hawaii med en optimistisk fremtidsprognose, mens antiglobaliseringsdemonstranter markerede sig udenfor.

IMF tager vandet fra verdens fattige
[KP10, 2001] Protesterne imod de såkaldte låneinstitutioner Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken er tiltaget de seneste år – og med meget god grund.

OECD: For få arbejdsløse i Danmark!
[KP10, 2001] Der skal flere arbejdsløse til, hvis en overophedning af økonomien i Danmark skal undgås, mener OECD og Den Europæiske Centralbank (ECB).

Storfusion mellem Tele Danmark og Telenor afblæst?
[Netavisen 18.05.01]

Statoil privatiseres
[Netavisen 15.05.01]

Olieselskaber i samarbejde om monopolpriser på benzin og olie
[Netavisen 11.05.01]

USA: Tal for arbejdsløshed og selvmord vokser
[Netavisen 05.05.01]

Voksende arbejdsløshed i EU-landene
[Netavisen 04.05.01]

Tvivlsomt fremskridt i kamp mod fattigdom
[Netavisen 01.05.01]

G7-topmøde om nedturen i verdensøkonomien
[Netavisen 28.04.01]

Gigantprofitter på Aids
[Netavisen 25.04.01]

USA: Rekordprofitter trods krise
[Netavisen 13.04.01]

Krisen skal betales af arbejderne
[KP8, 2001]

Globalt børskrak fortsætter
[Netavisen 04.04.01]

Faresignaler i Euroland
[Netavisen 22.03.01]

Dansk økonomi: Nedturen truer
[KP6, 2001]

Næststørste børskrak nogensinde
[KP6, 2001]

Krisen griber verdens største økonomi
[KP6, 2001]

Japan på afgrundens rand
[KP6, 2001]