Ny bølge af fusioner og fyringer

Den økonomiske krise kradser stadigt hårdere. Byrderne kastes over på arbejderklassen bl.a. i form af fusioner, rationaliseringer og fyring af arbejdere i stor målestok. En bølge af fusioner og fyringer indenfor det danske erhvervsliv i Danmark er på trapperne.
Det vurderer en række økonomiske eksperter. Hvis krisen fortsætter, så bliver det nødvendigt for de danske virksomheder at ruste sig økonomisk i den skærpede internationale konkurrence via fusioner og fyring af arbejdere. Som man slår fast: der er ingen tvivl om, at udviklingen i den kommende tid går den vej. En økonomisk afmatning vil blive brugt til at skille fårene fra bukkene. De stærkeste vil æde de mindre stærke.

Det er ikke blot på dansk, men i høj grad på nordisk plan, at fusionerne vil finde sted. Fusionerne vil desuden blive udnyttet til at kaste krisens byrder over på arbejderne via omfattende rationaliseringer og effektivisering af produktionen. Massefyringer står på dagsordenen.

De økonomiske eksperter påpeger samtidig, at den økonomiske krise ikke skyldes terrorangrebet på World Trade Center. Krisen var en kendsgerning længe inden d. 11. september, og udviklingen ville under alle omstændigheder være gået i den retning. Alligevel. Terrorangrebet vil blive brugt som en "undskyldning" for at træffe ubehagelige beslutninger, vurderer økonomerne.
Virksomhedernes profitter/aktionærernes udbytter skal sikres - på arbejderklassens bekostning. Det er årets julegaver fra erhvervslivet til den danske befolkning.

Netavisen 4. december 2001