Protesterne vokser: Opvarmning til store slag der snart kommer


Kommunistisk Politik 10, 2015

 

Regeringen og Folketinget er blevet mødt med en lang række af protester - fra Stærke Børn, gymnasieelever, fra de sociale bevægelser, sundhedsarbejdere og krigsmodstandere. Og så fik det helt store kampspørgsmål i efteråret ikke engang sin egen demo: Folkeafstemningen om at bevare retsforbeholdet eller få mere EU. Protesterne fortsætter i den kommende tid.


Der var mange manifestationer af forskellig art op til folketingets åbning og på selve åbningsdagen den 6. oktober. Stærke børn demonstrerede mod sænkning af den kriminelle lavalder, gymnasieelever aktionerede i protest mod nedskæringer, krigsmodstanden markerede sig med en fredskonference i Århus og med nye protester i København.

Sociale bevægelser genoptog protesterne mod de asociale førtids-, fleksjob- dagpenge- og kontanthjælpsreformer, der har kastet titusinder ud i fattigdom. Sundhedspersonale, patienter og pårørende holdt en markant manifestation på Slotspladsen: Nu er det nok! Nu stopper det!

Men frem for alt blev åbningen markeret af en demonstration for ordentlig behandling af flygtninge – der startede i eftermiddagens sidste lys og forvandlede sig til en fakkeldemonstration på vejen gennem København og lyste op foran Christiansborg. Med omkring 40.000 deltagere var det den største demo i årevis. Budskabet var klart til Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti og folketinget som helhed: Danmark skal ikke være et land, der sønderbomber fremmede nationer og nægter at tage imod flygtninge, der søger ly for bomberegnen.

Og så fik det helt store kampspørgsmål i efteråret ikke engang sin egen demo: Folkeafstemningen om at bevare retsforbeholdet eller få mere EU. Meningsmålingerne har forskrækket det unionsglade flertal i folketinget: Modstanden mod den såkaldte tilvalgsordning er stor – og lige nu står Nej-siden til at vinde. Men det er også nødvendigt at fokusere på kampen for et Nej, for dagsordenen sættes af borgerlige politikere og medier.

I den kommende tid vil der være masser af nye manifestationer. Der bebudes store protester mod nedskæringer på uddannelserne, der lægges op til klimaprotester i slutningen af november. Der tages initiativer til finanslovprotester, og nu kommer forslag til nye dagpengenedskæringer på bordet. Internationalt og i Danmark kæmpes der voldsomt om monopolernes nyr ’frihandelsprojekt’ TTIP.


Det er vigtigt at huske at EU har noget med det hele at gøre: Ansvar for nedskæringer, krige og flygtninge, klimatrusler. Uanset hvad der demonstreres for eller imod har Unionen en skurkerolle, der søges skjult. Den må graves frem og belyses. Og nøgenheden i argumentationen hos tilhængerne af at afskaffe retsforbeholdet og de øvrige danske EU-undtagelser må afsløres. De har ikke noget på.

Det gælder et Nej den 3. december.


Novemberkonferencen 2015

TEMA: På vej mod store klasseslag

Lørdag den 7. november kl. 13-17


Valby Kulturhus

Læs også

Sundhedsarbejdere siger Nok er nok
Billed- og videoreportager fra demonstration foran Chrtistiansborg 2. oktober 2015
Af KPnet

Gigantisk folkevandring ved folketingets åbning: Behandl flygtninge ordentligt!
KPnet 7. oktober 2015

Folkevandring og demonstrationer ved folketingets åbning 2015
Play-liste KPnetTV

Dette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen samt KPnetTV -

Find KPnetBlogs
her og twitter her

Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK


- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

 

KPnet 16. oktober 2015