Sammenbruddet for Skat er et resultat af borgerlig klassepolitik


Kommentar
Af Kommunistisk Politik

Protest mod skattely og store virksomheders snyd

Skandalerne i Skat er eksploderet og regeringen og et flertal af folketingets partier har lovet at rydde op. men der må ikke placeres et politisk ansvar. Hvad ligger der egentlig bag?


Skattesystemerne i de kapitalistiske lande vender altid den tunge ende nedad. Der er rigid kontrol med og tjek på almindelige arbejdende og lønmodtagere og med pensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre på overførselsindkomster.

Skat kan vade lige ind og tjekke om der bliver lavet sort arbejde i  en lejlighed eller et hus.

Til gengæld er der politisk lavet et system, der er mere hullet end en schweizer-ost, hvad angår virksomhedernes og formuende folks skattebetalinger. Holdningen og systemet er, at det er godt dumt at betale skat. Ikke mindst siden skatteadvokaten Mogens Glistrup stiftede et parti for 0 i skat.

En progressiv beskatning er blevet stadig mere udhulet igennem årtier – ved større indirekte skatter, ved at sænke topskatterne, ved at åbne for huller, fradrag og mange former for snyd og bedrag.

Især de borgerlige partier og arbejdsgiverorganisationerne fører en konsekvent politik for lavere skat på virksomheder, formuer og de rigestes indkomster.  De kan mistænkes for ikke at være særligt interesserede i et effektivt skattevæsen. Slet ikke i forhold til de rigeste 10 procent.

De største danske og internationale monopoler er de største skatteunddragere. Skat har tilmed lystigt tilbagebetalt skat til internationale fupforetagender, som aldrig har indbetalt den. 6.2 milliarder er udbetalt uden kontrol på baggrund af falske oplysninger fra svindefirmaer. I 2014 kom det frem at skat havde ignoreret og overset for 5 milliarder kroner dansk skattely i Schweiz. I en undersøgelse i 2012 beregnede Skat at mindre virksomheder og selvstændige snød for 2.8 milliarder om året.

Den store internationale svindel til over 6 milliarder kom først til offentlighedens kundskab, da kriminalpolitiet overtog den. Det fik andre skandalesager til at rulle. De har rystet skat og fået de ansvarlige politikere til at stå i kø ved håndvasken.

Det viser sig f.eks. at et IT-system, som har kostet mere end en milliard, ikke fungerer og nu bliver skrottet. Det viser sig også at Skat vil have problemer med at kradse 14 millliarder i skattegæld ind. Og at regningen til de internationale svindlere på 6.2 milliarder godt kan blive højere. Og det er blot nogle af skandalerne.

EU-regler har gjort snyd og unddragelse lettere, og inddrivelse sværere. Alligevel har man skåret Skats bemanding ned, så dets tildelte opgaver ikke har kunnet løses.

V(DF)-regeringen beklager skandalen og vil gøre noget ved tingenes syge tilstand.

Først og fremmest har regeringen og et flertal af folketingets partier indgået en aftale om at ’gå sammen om at få Skat på ret køl’. Udover Venstre er det  Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Partierne er også blevet enige om, at man ikke vil skyde skyld på tidligere ministre i de tidligere år – fra forskellige regeringer og partier. Et politisk ansvar skal ikke placeres hos nogle af deres ministre. Og de vil gøre meget for at undgå at der i det hele taget placeres et politisk ansvar for miseren.

Syndebukmetoden er  taget i brug. Nogle af topcheferne i skat er fyret.  Topmanden beholder dog sin stilling.

De hastige lappeløsninger anvendes også: Nu vil man genansætte 400 medarbejdere, der er blevet fyret under konstante nedskærings- og rationaliseringsrunder. De har fundet sted især fra Fogh Rasmussens VK-regering trådte til i 2001.Tusinder af medarbejdere er fyret, på trods af talrige advarsler om, at det ville gøre kontrol og skatteinddrivelser mindre effektive.

Fyringerne fortsatte gennem kommunalreformen, hvor skatteindrivelsen blev centraliseret hos Skat og taget væk fra kommunerne på trods af alle fagfolks indvendinger.

Senest er der sket nye rationaliseringer i forbindelse med indførelsen af det ikke-fungerende IT-system. En masse rutine og ekspertise er blevet skåret væk igennem en årrække - som på mange andre områder i det offentlige.

Skatteskandalen og den alvorlige situation for Skat – og det danske samfund som sådan – er det direkte resultat af borgerlig politik og borgerlige metoder for den offentlige sektor- som New Public Management og Lean.systemet.

Det er ikke overraskende at det bryder sammen med et brag, og skandalerne vælter ud.

Ansvaret er entydigt politisk. Det er den klassepolitik, der er ført. Det er de skiftende regeringer og flertallet af partiet, der har fulgt grundlæggende samme politik – og nu dækker over hinanden.

Derr er ingen grund til at tro, at de samme regeringer og partier, der har hovedansvaret for situationen, er i stand til - eller reelt vil - rette op på den.Se også


Ingen fremtid med kapitalisme - Socialismen er fremtidenDette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen samt KPnetTV -

Find KPnetBlogs
her og twitter her

Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK


- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

 

Netavisen 26. september 2015