Netavisens nyhedslinks uge 12
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner fra 23.03. i selvstændigt vindue

Spanien vil forbyde partier som støtter ETA
[Netavisen - link 24.03.02] NRK. Norge. De spanske ministre godkendte i dag et lovudkast som giver landets højesteret mulighed for at forbyde politiske partier som 'støtter terrorisme'.

Den israelske spionring i USA
[Netavisen - link 24.03.02] Antiwar. Af Justin Raimondo. En grundig gennemgang af sagen omkring den israelske spionring, der var meget aktive i USA i perioden frem til 11. september - bl.a. på basis af en hemmelig, men lækket regeringsrapport. Der er ingen tvivl om at spionringen arbejdede - men med hvad?

Taliban planlægger kampe i det sydlige Afghanistan
[Netavisen - link 24.03.02] Asia Times. Eng. I forbindelse med det afghanske nytår forventes taliban(mujaheddin)-styrker at gå til angreb på amerikanske tropper - især i området omkring Kandahar, hvor USA ikke har megen lokal støtte.

Venezuela - Det næste Chile?
[Netavisen - link 24.03.02] Klassekampen. Norsk. Af John Pilger. Næsten 30 år efter den voldelige knusning af Salvador Allendes reformistiske regering i Chile planægges en reprise i Venezuela - med præsident Hugo Chavez og USA i hovedrollerne.

Nyt mord på fagforeningsmand i Colombia
[Netavisen - link 24.03.02] Indymedia. Engelsk. Fagforeningsaktivisten Rafael Jaimes Torra fra USO - Unión Sindical Obrera - i Barrancabermeja i det nordlige Colombia og ansat ved ECOPETROLs olieraffinaderi, blev skudt ned og dræbt foran sit hus den 20. marts. Hans nevø blev såret og døde senere. Opfordring til øjeblikkelig aktion!

To millioner demonstrerer i Rom
[Netavisen - link 23.03.02] Politiken. Millioner af italienske arbejdere protesterer mod Berlusconi-regeringens arbejder- og fagforeningsfjendske højrepolitik. Se også
Italienske arbejdere på gaden BBC. Eng.

Israel: Ødelægger beduinernes afgrøder
[Netavisen - link 23.03.02] Washington Post. Eng. Beduinerne i Israel er begyndt at protestere mod deres andenrangs-status efter at zionisterne har ødelagt deres afgrøder.

EU gør sig parat til militær rolle i Makedonien
[Netavisen 23.03.02] The Times. Eng. EU vil overtage 'den makedonske operation' fra NATO.
Tilføjelse Netavisen: Det ville betyde de danske styrkers deltagelse i EU-militær i strid med forbeholdene.

Indonesien i fokus som mål i den amerikanske terrorkrig
[Netavisen - link 22.03.02] Sydney Morning Herald. Eng. USA hævder, at hundredvis af 'Al Qaeda-terrorister' er 'undsluppet' til Indonesien, hvor man vil udslette dem.

Den 'besejrede' afghanske fjende angriber USA og UK
[Netavisen - link 22.03.02] The Independent. UK. Næppe var 'Operation Anaconda' blevet erklææret afsluttet som en strålende sejr, før mujaheddin-styrker gennemførte et større angreb amerikanske og britiske soldater i området.

Vestlige tabstal vokser i Afghanistan
[Netavisen - link 22.03.02] UnmahNews. Eng. Ifølge Bild mistænkes den tyske leder af de danske og tyske minører, der blev dræbt i Kabul, for at have givet ordre til afmontering af russiske raketter i stedet for at bringe dem til sprængning. Pro-Taliban-kilder beskriver eksplosionen som en bombefælde.

Saudiarabien fængsler populær digter
[Netavisen - link 22.03.02] UnmahNews. Eng. Den populære digter Abdul-Mohsen Musallam er blevet fængslet af de saudiske myndigheder og en avisredaktør fyret for digtet 'The Corrupt on Earth', der kritiserer de saudiske islamiske dommere for bestikkelighed.

Militærpoliti mod kinesiske arbejdere
[Netavisen - link 22.03.02] The Independent. Eng. De kinesiske myndigheder indsætter militærpoliti mod arbejdere, der protesterer mod privatiseringer og manglende lønudbetalinger.

Italien i undtagelsestilstand
[Netavisen - link 21.03.02] BT. Den italienske regering erklærede onsdag hele Italien i undtagelsestilstand "for at bekæmpe en stigende tilstrømning af illegale indvandrere"
Se også
Politisk motiveret mord
[Netavisen - link 21.03.02] Indymedia.Eng.
Mordet på økonomen Marco Biagi, rådgiver for arbejdsministeren og tdl. nær medarbejder for Romano Prodi, er angiveligt begået af en udbrydergruppe fra De Røde Brigader,som i Italien bekvemt hives frem til aktion, når der er brug for at skærpe repressionen. Det kommer samtidig med at der indføres undtagelsestilstand for at Berlusconi-regeringen kan gennemføre en klapjagt på illegale indvandrere. Samtidig er der varslet stordemonstration mod regeringen 23. marts og generalstrejke 5. april.
Læs mere om situationen og Biagis baggrund her:
Det italienske venstre mobiliserer mod Berlusconi Yelah. Svensk

Sydkorea: Arbejdskampen skærpes
[Netavisen - link 21.03.02] Yelah. Sv. Fagforbundet KCTU iværksætter en generalstrejke nr. to på lørdag i protest mod privatiseringerne i landet. KCTU's formand er netop dømt til to års fængsel, men både protester mod orfølgelser af denne art og solidaritet med arbejdskampen strømmer ind fra udlandet.

Arbejderprotester i Kina
[Netavisen - link 21.03.02] Dagsavisen. No. Kina har for nylig fået adgang til den pan-imperialistiske verdenshandelsorganisation WTO, og det har tvunget det statskapitalistiske regime til at skære drastisk ned i den markedsmæssigt urentable del af den offentlige produktion. Desperation over den enorme arbejdsløshed og styrets gentagne løftebrud har bragt titusinder af demonstranter på gaderne ad gangen.
Se også
Kinesiske arbejdere i protest mod manglende udbetaling af løn Indymedia. Financial Times. Eng

USA udvikler Atom-'Bunker Buster'
[Netavisen - link 21.03.02] The Independent. UK. Eng. Arbejdet med små atombomber til at ødelægge underjordiske beskyttelsesrum, huler, tunneller, grave, gange o.s.v. i klipper og under jorden eller havet er i fuld gang.

Cheney: USA og Israel står sammen mod terror
[Netavisen - link 20.03.02] PINA. Eng. Cheneys besøg som 'mægler' Israel/Palæstina viser blot USAs ensidige støtte til besættelsesmagten og terrorstaten Israel.

Pentagon i Kaukasus: Georgien er kun begyndelsen
[Netavisen - link 20.03.02] Counterpunch. Af Armen Khanbabyan.Eng. Den amerikanske militære tilstedeværelse i de tidligere sovjetrepublikker i Kaukasus vil hurtigt blive udvidet.

De modvillige allierede
[Netavisen - link 20.03.02] Berlingske Tidende. De europæiske lande frygter for en udvidelse af krigen mod terror til også at omfatte Irak. Men på den anden side har man også erkendt, at USA næppe kan standses, og de europæiske stormagter holder derfor alle muligheder åbne – herunder egen deltagelse i en Irak-aktion.

Irak: Næste amerikanske mål
[Netavisen - link 19.03.02] Center for Global Research. Eng. Dick Cheneys besøg i Mellemøsten for at få støtte til angreb på Irak - og perspektiverne.
Se også
De arabiske stater enige om at afvise angreb på Irak
Af Robert Fisk. The Independent.

De tunge drenge arbejder for Carlyle-gruppen
[Netavisen - link 19.03.02] Center for Global Research. Af Melanie Warner. Fortune. Eng. Carlyle-gruppen er en af USAs største våbenforretninger. Den har masser af tdl. toppolitikere på lønninglisten - indbefattet en ekspræsident Bush - og den driver storpolitik.

Kaotisk forvirring om døende Taleban.fanger
[Netavisen - link 19.03.02] Politiken. Den internationale verden spiller bold med ansvaret for de godt 3.000 syge og sultende afghanske og pakistanske Talebansoldater, der i snart fire måneder har været holdt fanget i Jewzjan-fængslet i Shibarghan i det nordlige Afghanistan.

Itar-Tass: Mere end hundrede US-soldater dræbt i Afghanistan
[Netavisen - link 18.03.02] UnmahNews. Eng. Med russiske militære i Kabul som kilde siger nyhedsbureauet Itar-Tass, at der er blevet dræbt 102 amerikanere og 124 er blevet såret siden Afghjanistan-felttoget begyndte. Regnes ulykker i forbindelse med krigen med er det samlede antal dræbte og sårede omkring 300.

Mordene på fagforeningsfolk er en statsforbrydelse
[Netavisen - link 18.03.02] ANNCOL. Eng. Af Jesus Antonio Gonzalez Luna/CUT. Menneskerettighedsekspert fra den største colombianske fagforening om den barabriske systematiske udryddelse af fagforeningsfolk fra de paramilitære dødspatruljers side - med statens støtte.

Flere og flere sydkoreanere strejker imod privatisering
[Netavisen 18.03.02] Yelah. Svensk. Trods grove trusler fra regimet, med vold og arrestationer, styrkes arbejderklassens modstand mod det nyliberale helvede. Lederen af det privatiseringstruede elselskab er gået af som følge af strejken, der har varet over tre uger.

Colombiansk schalburgtage
[Netavisen - link 18.03.02] Sydsvenskan. Sv. En colombiansk biskop er blevet myrdet af det USA-støttede regime for at have udøvet systemkritik. Regimet skyder skylden på de revolutionære væbnede styrker for at miskreditere de "røde terrorister".

Topmøde i Barcelona 14-17.03.02
Fredag: Vurdering af aktionsdagen Indymedia Barcelona Eng.
Fredag: Brutal politiagression i Barcelona Indymedia Norge
Torsdag: Protesterne mod EU-topmødet i gang Indymedia Norge.
Torsdag: Billeder fra den faglige demonstration 1
Torsdag: Billeder fra den faglige demonstration 2
Se også
EU-topmødet: Nyt forsøg i Barcelona EU-Observer
Frygt for superliberalt kup i Barcelona Information
Hvad sker udenfor topmødet i Barcelona? EU-Observer
Følg med på
Barcelona Indymedia

Den anden 'ondskabens akse'
[Netavisen - link 16.03.02] Le Monde Diplomatique. Eng. Af Ignazio Ramonet. Den virkelige 'ondskabens akse' er IMF, Verdensbanken og WTO, der angriber den sociale orden på tre felter ved at pushe globaliseringen igennem: økonomisk, ideologiskm og militært.

Bliver Venezuela det næste Chile?
[Netavisen - link 16.03.02] Petroleumworld. Venezuela. Af John Pilger. Planerne for en gentgagelse af det amerikanskinspirerede kup mod Salvador Allende ligger klar - denne gang med Venezuela og præsidenten Hugo Chavez som mål.

Barcelona: Blair kunne ikke overtale EU til at støtte krig mod Irak
[Netavisen - link 16.03.02] The Independent. UK. Eng. Den tyrksiske statsminister Bülent Ecevit advarer mod krig: Det vil sætte hele Mellemøsten i brand.
Se også
Rusland giver OK til angreb på Irak
[Netavisen - link 16.03.02] The Times. UK. Rusland vil ikke forlade 'anti-terror-koalitionen' med USA, hvis USA indleder en ny krig mod Irak og Saddam Hussein.

Korea: KCTU opfordrer til ny generalstrejke på elarbejdernes 19. strejkedag
[Netavisen - link 16.03.02] Indymedia. Eng. Regeringen forbereder et generalangreb på de aktionerende elarbejdere for at tromle privatiseringsplanerne igennem. Det kæmpende sydkoreanske LO KCTU opfordrer til ny generalstrejke.

Halvdelen af Londons skoler lukket i lærerstrejke
[Netavisen - link 16.03.02] The Telegraph. UK. Eng. 220 skoler i London lukkede fredag, da lærerne gik i en-dags-strejke med krav om højere løn.

Kina: Fyrede oliearbejdere i massiv protest
[Netavisen - link 16.03.02] BBC. Eng. Op til 50.000 fyrede oliearbejdere har gennem et stykke tid protesteret ved hovedkontoret for Kinas største oliefelt i Daqing i Heilongjiang-provinsen.

Balkanaftale gør slut på Jugoslavien
[Netavisen - link 16.03.02] The Independent. UK. Eng. En ny Balkan-aftale på EUs initiativ betyder slut på Jugoslavien - Serbien og Montenegro bliver semi-uafhængige stater. Montenegro blive ikke totalt selvstændigt - det ville bare opmuntre albanerne, ikke mindst i Kosova!

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder