Netavisens nyhedslinks
Verden rundt: USA i krig (1)
Fra angrebet på WTC og Pentagon 11. september 2001
til USAs angreb på Afghanistan 7. oktober 2001

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Osama Bin Laden peger på mulige bagmænd for angrebet på USA
[Netavisen - link 07.10.01] Nettavisen. Norsk. I det første bekræftede interview med Osama Bin Laden om 11. september nægter han igen at være indblandet i et attentat, der 'er i modstrid med islam' - og peger på andre muligheder.

Peking slår til mod uighurerne
[Netavisen - link 07.10.01]International Herald Tribune. Engelsk. Den kinesiske regering frygter muslimsk uro og slår præventivt ned på uighurerne.

USA holder dødspatruljerne i Columbia oppe
[Netavisen - link 06.10.01] Human Rights Watch. Engelsk. Introduktion. Den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch har netop offentliggjort en større rapport om 'Den 6. division' - Columbias paramilitære dødspatruljer - med tætte forbindelser til hær og politi. De er støttet, også økonomisk, af USA - der offielt fordømmer dem.
Rapporten "The Sixth Division. Military-Paramilitary Ties and US Policy in Colombia"

Rusland: Monopolpressen jubler over den ny Afghanistan-krig
[Netavisen - link 06.10.01] Hufvudstadsbladet Finland. Svensk. Den russiske monopolpresse forherliger den nye Afghanistan-krig, men folk gider ikke længere høre på det. Rapport fra Rusland, hvor præsidenten forherliges i tv som en anden Berlusconi eller Mussolini.

Terrorstat Israel: Vil henrette uden dom
[Netavisen - link 05.10.01] Nettavisen. Norsk. Den israelske terrorregering giver nu sin hær lov til at henrette palæstinensere uden dom. Det fejge politikere i Danmark, EU og den store allierede USA siger - ingenting! De fanger terrorister! Vejledt af torturbødler som Carmi Gillon og slagtere som Sharon.

Arbejdsløshed i USA vokset med 528.000 på en uge
[Netavisen - link 05.10.01] Børsen. Antallet af arbejdsløse, som i uge 39 for første gang stillede sig op i arbejdsløshedskøen i USA, steg til 528.000. Mere end en halv million! Det har man vidst: De fleste blev opsagt i foråret, med nogle måneders varsel. Konsekvens af terrorbombning - eller blot ordinær kapitalistisk terror?

Terroralliancens allierede i Afghanistan
[Netavisen - link 05.10.01] The Independent. Common Dreams Newscenter. Eng. Af Robert Fisk. Et meget lidt flatterende portræt af Den nordlige alliance og dens meritter under borgerkrigen i 90erne, som Taliban bragte til ophør.

Krigens opportunister
[Netavisen - link 095.10.01] AlterNet. Engelsk. Af Russel Mokhiber og Robert Weismann.
Koncernerne rykker i krigens skygge frem med de planer, de ikke kunne gennemføre før 11. september. Stjernekrig, styrkelse af FTAA, olieboring i Alaska, beskæring af selskabsskatterne. Blot nogle af tingene.

USA satser på de største NATO-lande
[Netavisen - link 05.10.01] Berlingske Tidende. USA vil have de store NATO-lande med (og direkte impliceret i sin krig) - mens de mindre skal udføre 'aflastningsopgaver'.

De første angreb blev afblæst
[Netavisen - link 04.10.01] Evening Standard. De indledende angreb mod Afghanistan blev i går afblæst af USA og England i sidste minut efter indvendinger fra arabiske allierede. Angreb fra Uzbekistan stadig mere sandsynligt.

Mange forsøg fra USA på at dræbe Bin Laden
[Netavisen - link 04.10.01] Washington Post. Engelsk. Af Bob Woodward.CIA og amerikansk militær har gjort adskillige forsøg på at dræbe (eller tilfangetage) Bin Laden, men er mislykkedes hver gang.

Den enes terrorist, den andens frihedskæmper
[Netavisen - link 04.10.01] Dagens Nyheter. Svensk. FNs generalforsamlingsdebat om terrorisme viser, at der ikke findes en entydig definition af, hvad 'terrorisme' og 'terrorister' er.

'Terrorisme øger behovet for et stærkt og forenet EU'
[Netavisen - link 04.10.01] EU-Observer. Engelsk. Den belgiske regering vil fremme hurtig udvikling af den europæiske superstat.

Italienerne stemmer om EUs forrang
[Netavisen - link 04.10.01] EU-Observer.dk. På søndag skal italienerne stemme om forfatningsændringer, der indskriver, at EU-lovgivningen står over den italienske.

Sellafield klar til drift
[Netavisen - link 04.10.01] NRK. Norsk. Trods kraftige protester fra miljøorganisationer, og bl.a. den irske og norske regering, har den engelske ditto besluttet at opstarte nybygget del af atomaffaldsbearbejdningsanlægget ved Sellafield.
Se også Irland: Sag mod Sellafield Netavisen

Verdensbanken: De fattige landes børn vil dø af terror i USA!
[Netavisen - link 03.10.01] Politiken. Verdensbanken giver terrorbombingerne skyld for den kapitalistiske økonomiske verdenskrises virkninger i de fattige lande - og leverer på bestilling argumenter for krig i/mod den 3. verden.

Vi kan stadig vælge - krig eller ikke krig
[Netavisen - link 03.10.01.] Aftonbladet. Svensk. Af Jan Guillou. Om reaktionerne på en tidligere artikel - og om den voksende kløft mellem den tredie verden (især den muslimske) og de rige lande.

Kontant diplomati
[Netavisen - link 03.10.01] Counterpunch. Af Jeffrey St. Clair og Alexander Cockburn. Hvordan USA køber sig til allierede i anti-terror-koalitionen.

USA bekymret over tættere bånd mellem Rusland og Iran
[Netavisen - link 03.10.01] Financial Times. Engelsk. Modsætninger i antiterrorfronten: USAs forsøg på at isolere Iran som 'terrorstat' svækket. Rusland forstærker forbindelserne til Iran, mens Putin i Belgien sidestiller USAs krig i Afghanistan med Ruslands mod Tjetjenien. Nu får Rusland også comeback i Afghanistan.
Putin: Bebrejd ikke aggressorerne! Financial Times. Engelsk.

Tony Benn advarer mod at følge USAs pibe
[Netavisen - link 03.10.01] Financial Times. Engelsk. Den gamle leder af Labour-partiets venstrefløj gav under Blairs New Labours kongres eksempler på modstand mod amerikansk krigsiver.

Blair introducerer tre antiterrorlove
[Netavisen - link 02.10.01] The Guardian. Engelsk. Toni Blair og hans regering har travlt med at gennemføre sin anti-terror-særlovgivning. Først en lov der skal stramme asylbehandling, sikre ekspedit udlevering af terrormistænkte og imødegå hvidvaskning af penge. Terrormistænkte skal kunne tilbageholdes på ubestemt tid! Senere følger f.eks. identitetskortet. Borgerlige aviser kalder det tilbageskridt til middelalderen!
Se også Hadefulde love The Daily Telegraph Engelsk

Folkene i Sydasien må sige Nej til amerikansk indblanding i området
[Netavisen - link 02.10.01] Communist Ghadar Party of India. Engelsk. Opfordring til at de sydasiatiske folk danner fælles front mod krig og imperialistisk indblanding, og til fælles front mellem det pakistanske og indiske folk: 'De engelsk-amerikanske imperialisters 'del-og-hersk'-politik gennem årtier har til fulde vist folkene på subkontinentet, at deres fremskridt er helt og holdent afhængig af et konsekvent brud med denne arv fra kolonitiden. Sydasien kan kun rejse sig af krisen ved at folkene forener sig for at holde den amerikanske og andre imperialistmagter ude af denne region, og ved at føre kampen for at rykke kolonialismens levn op med rode fremad.'

Misopfattet U$-kampagne
[Netavisen - link 02.10.01] Media Monitor Watch. Engelsk. Af Abid Ullah Jan. En pakistansk stemme i USA: USAs mål er antimuslimske, uanset hvad der bliver sagt. I Pakistan hævder Mushareff, at det kun er 15 pct. 'ekstremister', der er imod hans alliance med USA. Men flertallet af pakistanerne er imod USAs krig i regionen - og en landkrig kan føre til eksplosion. USA må holde op med at støtte de autokratiske muslimske regimer og respektere de muslimske folks bestræbelser for at opnå social fremgang og demokrati - og holde op med at marginalisere de muslimske partier og skubbe dem ud af en politisk proces.

Demonstration i Toulouse efter eksplosion
[Netavisen - link 02.10.01] NRK. Norsk. Mindst 15.000 mennesker demonstrerede i Toulouse efter ekplosion i kemisk fabrik i boligområde, der kostede 29 livet og ødelagde 10.000 hjem - storindustriel terror. Nu skal boligområderne sikres! siger EU.

Solidaritet med det amerikanske folk - ingen støtte til Bush's krig
[Netavisen - link 02.10.01] Roter Morgen. Tysk. Tysklands Kommunistiske Parti KPD om den amerikanske regerings krig og krigsmål, der har været længe forberedt - ingen støtte til krigen, ingen tysk deltagelse. I en anden artikel fra samme nummer af bladet Roter Morgen behandles de mangesidede politiske konsekvenser af den nye situation:
Imperialisternes mål og arbejderklassens opgaver

Peres: Israelsk hærchef vil dræbe Arafat
[Netavisen - link 01.10.01] Sol Norge. Israels udenrigsminister Peres siger til israelsk avis at hærens næstkommanderende, general Moshe Yahalon, går efter at dræbe Yassir Arafat!

Hvem stod bag WTC/Pentagon: Sagen mod Mossad
[Netavisen - link 02.10.01] Media Monitor Watch. Af M. Amir Ali. Engelsk. Der er mange teorier - og mange fantastiske teorier - om hvem, som stod bag angrebene i USA. De amerikanske myndigheder afgjorde øjeblikkeligt, at hovedbagmanden var Osama Bin-Laden. Toni Blair påstår, at de 'beviser' han har fået forelagt er 'uigendrivelige'. Ingen andre har set dem. Så sent som den 30.9 erklærede den pakistanske præsident Mushareff, at Pakistan ikke havde set beviser.
Den amerikanske muslim M. Amir Alis to artikler på Media Monitor Watch fra september og 1. oktober påpeger mangler i den officielle teori og efterforskningen - og opstiller en række indicier og en sag mod Israel og Mossad.
Hvem har størst fordel? M. Amir Ali Sept. 2001
Ødelæggelsen af WTC og Pentagon M. Amir Ali 1. oktober 2001

Stor fredsdemonstration ved Labour-årsmøde
[Netavisen - link 01.10.01] BBC. Engelsk. Mere end 5000 demonstrerede for fred og mod engelsk krigsdeltagelse ved åbningen af Toni Blairs og Labourpartiets årsmøde.

Bush, kapitalismen og krisen omkring krigen
[Netavisen - link 01.10.01] Workers World. Engelsk. Analyse fra den erklæret kommunistiske Workers World, en af de vigtigste organisationer i A.N.S.W.E.R.-koalitionen, der arrangerede lørdagens fredsdemonstration i Washington.

NATO i vildrede
[Netavisen - link 01.10.01] Jyllands-Posten. NATO blev med et slag forvandlet toæ en krigsmekanisme til terrorbekæmpelse. Uden diskussion i hjemlandene, siger diplomat.

Den internationale Gallup om amerikansk reaktion på terrorangrebet
[Netavisen - link 01.10.01] Gallup International. Engelsk. Den meget omtalte internationale gallup-undersøgelse af holdningen til amerikansk krig og gengældelse for terrorangrebet er nu på nettet. I kun tre lande - USA, Israel og Indien - er der flertal for krig i modsætning til retsforfølgelse af mistænkte. I Danmark siger 80 pct. nej til amerikansk krig.

A.N.S.W.E.R.: Fredsdemonstrationen i Washington
[Netavsien - link 30.09.01] The Times of India. Engelsk. 'Krig er ikke svaret', 'Et øje for et øje - og vi bliver alle blinde' - slogans fra A.N.S.W.E.R.s store demonstration i Washington i går.

30 pct. vil internere arabere/muslimer
[Netavisen - link 30.09.01] Politiken. Den oppiskede reaktionære stemning i USA (som smitter overalt) fører til krav om internering af arabere/muslimer. Der har været mange racemord siden 11. september.

De amerikanske borgerrettigheder trues
[Netavisen - link 30.09.01] Af Barabra Fergusson. Arab News. Engelsk. Justitsminister John Ashcrofts forslag til antiterrorlovgivning og den igangværende aggressive undersøgelseskampagne i forbindelse med etrrorbombningen truer de amerikanske frihedsrettigheder.

Krigen mod Bill of Rights
[Netavisen - link 30.09.01] The Village Voice. Nat Hentoff. Engelsk.
Den berømte forfatter og kolumnist om felttoget mod de demokratiske rettigheder, som satte ind straks efter bombningerne - springet mod fascisme. Undertrykkelse i antiterrorismens navn.

New York er blev til en politistat
[Netavisen - link 30.09.01] New York Post. Engelsk. Skærpede 'antiterrorforanstaltninger' har forvandlet New York til en politistat.

En ny krig eller en ny verden?
[Netavisen - link 30.09.01] Af John Judge, Washington Peace Center. Engelsk. Nyhedsbrev fra en af organisationerne bag søndagens fredsmanifestationer i Washington.

Anklager USA for krig mod muslimske lande
[Netavisen - link 30.09.01] Newsday. Eng. Hizbollah og Islamisk Jihad anklager ved et-året for intifadaen USA for at angribe muslimske lande.

Putin får frie hænder i Tjetjenien til storoffensiv
[Netavisen - link 29.09.01] Klassekampen. Norsk. Under dække af USA's terrorkrig - og pludselig som en del af antiterrorisme-koalition - har Putins reaktionære Rusland fået grønt lys af af USA og EU til at begå de mest uhyrlige overgreb i Tjetjenien, der er bombet tilbage til stenalderen. En russisk tilintetgørelsesoffensiv er på vej.
Advarsel om ulækre detaljer!

Krigen er i gang
[Netavisen - link 29.09.01] Financial Times. Engelsk. Krigsoperationerne i Afghanistan er nu i fuld gang - men endnu holdes bombadementer tilbage.
Se også: En amerikansk eks-officers 'afsløring' af den militære taktik for angrebet på Afghanistan: I næste uge kommer det helt store brag. Sandt eller falsk?:
Gengældelsens storm er på vej Af J. David Galland. The Military Observer. 24.09.01. Efter Pravda - engelsk.

USAs officielle terror-hitliste
[Netavisen - link 29.09.01] US State Department. Engelsk. Her er den officielle liste fra oktober 1999 over de organisationer, USA officielt betragter som terrororganisationer. Af de 29 er knap halvdelen traditionelle nationale befrielsesbevægelser, halvdelen anti-amerikanske muslimske bevægelser. Derudover et par RAF-lignende organisationer. En enkelt er en fundamentalistisk jødisk organisation. Bortset fra den er der ingen nazistiske, facistiske eller ultrahøjreorganisationer med. Og så er der Mujahedin e Khalq (Iran), som De konservative også vil have forbudt - men som partiet og udenrigsordfører Per Stig Møller har nære forbindelser med.
Den amerikanske liste opdateres hvert andet år.

Hvordan terrorkrigen kan eskalere
[Netavisen - link 29.09.01] AlterNet. Engelsk. Michael T. Klare. Amerikansk professor om et muligt flerfaset terrorkrigsscenario. Fase 1: Bin Laden, Afghanistan. Fase 2: Bin Ladens netværk: Bekaa-dalen (Libanon), Sudan, Tajikistan og Uzbekistan. Fase 3: Fokus på Irak og andre stater der 'huser' eller beskytter terrorister. Mere lig en konventionel krig a la Golf-krigen.

USAs højrefløj presser for storangreb
[Netavisen - link 28.07.01] Berlingske Tidende. Der er enighed om Afghanistan - og den amerikanske højrefløj presser på for storkrig.

'Den vestlige civilisations overlegenhed'
[Netavisen - link 28.07.01] EU-Observer. Milliardæren Silvio Berlusconi og hans kabinat af ultrareaktionære og fascister genopliver Mussolinis sprogbrug.

'Ikke i vores navn'
[Netavisen - link 28.07.01] Institute for Public Accuracy. Engelsk. Pårørende til omkomne fra World Trade Center vender sig imod de amerikanske krigsplaner.

'Kommunister proklamerer antiamerikansk Jihad!'
[Netavisen - link 28.09.01] Washington Times. Engelsk. Så kommer antikommunismen igen åbent på banen i USA, i ly af "antiterror"-hysteriet. Det store dagblad Washington Times anklager antikrigsdemonstranterne og den kommende demonstration den 29. september foran Det Hvide Hus for at være manipulerede af kommunister: "Hvorfor transporterer vi fly rundt til den halve verden på udkig efter fjender, når Vor nations værste fjender - kommunister, der proklamerer anti-amerikansk jihad - vil være lige foran Washington-monumentet på lørdag?"

Hvem er terrorister og narkogangstere i Colombia?
[Netavisen - link 28.09.01] IndyMedia. Engelsk. USA fører som bekendt erobringskrig i Colombia - mod de nationale befrielseshære af relativt progressivt tilsnit - under dække af "narkobekæmpelse". Dette indlæg imødegår narko-smædekampagnen mod FARC, en af 'terrororganisationer' på den officielle amerikanske hitliste - og retter den anklagende finger mod USA selv.

De biologiske våben kommer
[Netavisen - link 28.07.01] Commondreams. The Guardian. Engelsk. Af Jeremy Rifkin. En ny generation af biotekniske våben er på vej - skræmmende både i staters og i terroristers hænder.

En ny antikrigsbevægelse i USA
[Netavisen - link 28.07.01] AlterNet. Engelsk. Af Geov Parrish. Den seneste opinionsmåling viser, at 46 pct. af amerikanerne IKKE vil i krig med Bush - antikrigsbevægelsen i USA kom på benene i samme øjeblik Bush's planer blev kendt.

Den gamle krig: Narkotika. Den ny krig: Terrorisme
[Netavisen - link 28.09.01] AlterNet. Engelsk. Bruce Shapiro. Der er ikke behov for særlige drakoniske antiterrorlovgivning i USA eller de vestlige lande. Lockerbie-sagen og mange andre er eksempler på, at de har fungeret, siger irsk jurist.

USA kan ikke komme med beviser mod Bin Laden
[Netavisen - link 27.09.01] Berlingske Tidende. USA kan ikke komme med beviser mod Bin Laden - men godt gå i krig mod Afghanistan og Talibanstyret.

Antikatolske fundamentalistiske terrorister på spil i Nordirland
[Netavisen - links 27.09.01] Nettavisen. Norsk. 'Protestanter' gik til angreb på 'katolsk nabolag' i Belfast.

Nepals regering: På USAs side
[Netavisen - links 27.09.01] BBC. Engelsk. Den nepalesiske regering vil benytte tilslutning til antiterror-koalition til at gøre op med de maoistiske oprørere. Oppositionen demonstrerer.

Iran afviser EU: Fordømmer USAs krig
[Netavisen - link 27.09.01] BBC. Engelsk. EUs forsøg på at få Iran med i den amerikanske anti-terror-koalition mislykkedes. Iran vil ikke lade sig bruge til angreb på Afghanistan - trods modsætninger til Taliban.

Krigsudsigten ryster Pakistans økonomi
[Netavisen - link 27.09.01] Newsday.com AP Pakistans skrøbelige økonomi rystes af krigsforberedelserne og stadig voksende spændinger.

Aktierne på dødens købmænd stiger
[Netavisen - link 27.09.01] Commondreams News Center. Engelsk. Da næsten alle aktier nåede bunden, gik det fremad for de otte største våbenfabrikanter i USA..

Indien: Bedre våbenforbindelser med USA
[Netavisen - link 27.09.01] Washington Post. AP. Med ophævelsen af sanktionerne, som USA indførte mod Indien og Pakistan efter atomprøvesprængningerne i 1998, forventer Indien en hurtig adgang til nye våben. USA er imødekommende.

Bombningens historie
[Netavisen - link 27.09.01] Green Left Weekly. Australien. Eng. Anmeldelser af to nyttige nye bøger - Sven Lindquists 'The History of Bombing' ('Du er død - bombernes historie') om hvem der opfandt og gennemførte de store terrorbombninger - og H. Bruce Franklins
Vietnam and Other American Fantasies

EU's terrorlov mod EU-modstandere
[Netavisen - link 26.09.01] EU-Observer. EU's terrorlov så bred at den kan bruges mod demonstrater ved kommende EU-topmøder, siger norsk juraprofessor.
Se også EUs terrorlove under lup Statewatch. Engelsk.
Fælles terrorlovgivning undergraver de demokratiske rettigheder Netavisen 20.09.01
Terror, terrorister, terrororganisationer Netavisen 20.09.01

Hvorfor Kina stiller sig på USAs side
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Engelsk.Af Francesco Cisci. Kina støtter USAs krig mod terrorisme og har lovet efterretningsmæssigt samarbejde. Putins Rusland samarbejder aktivt i krigen mod Afghanistan, hvor en permanent amerikansk militær tilstedeværelse ville udgøre en større trussel mod Kina. I den situation vælger Kina at 'spille med', siger denne kommentator, der også peger på, at nøglen til kontrol med Afghanistan og med området er - Pakistan.

Japan igen på krigsfod
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Engelsk. For første gang siden 2. verdenskrig forbereder Japan konkret militær deltagelse - dets 'selvforsvarsstyrker' skal indgå i USAs krig. Det kræver ændring af lovgivningen, der forbyder det.
Japans militær forbereder krig Newsday.com AP

Rusland øger krigsudgifterne
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Engelsk. Rusland havde allerede før terroren i USA lagt an til oprustning - nu optrappes oprustningen smamen med krigen i Tjetjenien. Rusland vil igen spille en militær rolle på den internationale arena.

Indien planlægger sin egen krig i Kashmir
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Engelsk. De stadig varmere forbindelser mellem USA og Indien er kommet på køl, efter at USA igen har omfavnet Pakistan og ophævet sine sanktioner. Nu planlægger Indien at optrappe krigen i Kashmir-provinsen, hvor muslimske oprørere med pakistansk og afghansk støtte kæmper for løsrivelse.

'De slemme' belønnes af skiftet i amerikansk udenrigspolitik
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Eng. Af Jim Lobe. Under 'den kolde krig' bedømte USA regimer efter deres stilling til Sovjetunionen og 'kommunismen'. Bush-doktrinen betyder, at de bedømmes efter om de støtter den amerikanske terrorkrig eller ej. Reference til 'menneskerettigheder' og 'demokrati' er væk - mange af'de slemme' kommer ind i den amerikanske varme. Det er et meget omfattende kursskift..

Muslimer spørger: Hvorfor hader de os?
[Netavisen - link 26.09.01] AlterNet. Engelsk. Chris Toensing, redaktør af Middle East Report, om hvorfor man i de muslimske lande let kan tro USA hader dem. "Israel modtager 40 pct. af al amerikansk bistand til udlandet, i de seneste år mere end 3.5 mia. dollars årligt, omkring 500 $ for hver borger i Israel (Den gennemsnitlige ægypter vil tjene 656 $ i år)."

På galt spor
[Netavisen - link 26.09.01] Asia Times On Line. Engelsk. EU undersøger de dybt mistænkelige insider-handler, der foregik med flyaktier dagen før angrebet på USA med den forudbestilte konklusion, at det skal være Bin Laden. Men Bin Laden investerer et helt andet sted - i byggebranchen.

Ny antikrigskoalition: A.N.S.W.E.R.
[Netavisen - link 26.09.01] International Action Center. Engelsk. Appellen fra et nyt internationalt antikrigsinitiativ (med bl.a. IAC) som initiativtager. A.N.S.W.E.R. = ACT NOW to STOP WAR & END RACISM.

Putin høster gevinst på krigen
[Netavisen - link 26.09.01] The Guardian. Engelsk. Putin får bonus for sin støtte til Bushs krig, hvor han bl.a. leverer våben til 'Den nordlige alliance'. USA og Rusland der kæmmpede mod hinanden pr. stedfortræder i Afghanistan, er nu sammen. Putin har forlangt stop for kritikken af hans beskidte krig mod Tjetjenien - EU 'revurderer'.

NATO og musketererne
[Netavisen - link 26.09.01] Klassekampen. Norsk. Der har været tavshed i medierne om den kendsgerning, at Bushs krigskorstog og dens nye metoder har fået 'særligt juridisk belæg' i det nye NATO-koncept, der blev vedtaget i april 1999, og at det derfor ikke specielt er den klassiske "Musketer-ed", der tages i betragtning for NATO-landenes vedkommende. Den nye imperialistiske krigsførelse under "antiterrorismens" banner havde altså fået justeret sin juridiske legalitet på forhånd, med 2½ års varsel ...

Osama Bin Ladens henvendelse til Pakistan
[Netavisen -link 26.09.01] Aftonbladet. Svensk. Fuld tekst i Osame Bin Ladens erklæring.

USA har længe forberedt krig mod Taliban
[Netavisen - link 26.09.01] Indymedia Tyskland. Eng. USA har længe villet styrte Talinbanregimet og vinde kontrol over Afghanistan - nøglen til verdens oliereserver.
Se også USA ville udløse krig i oktober BBC, Engelsk.

USA kan bruge biologiske våben mod Bin Laden
[Netavisen - link 25.09.01] FrontierPost. Pakistan. Eng. Pentagon overvejer at bruge biologiske våben for at få ram på Usame Bin Laden. Det udelukker ikke, at der også bruges neutronbomber eller såkaldte 'fuel bombs'.

Den saudiarabiske forbindelse
[Netavisen - link 25.09.01] Counterpunch. Engelsk. Det korrupte saudiske kongehus er lammet i en bitter arvefølgestrid - det er baggrunden for at USA ikke kan bruge en af flybaserne.

Massiv modstand mod krig
[Netavisen - link 25.09.01] Klassekampen. Norge. En international gallupundersøgelse i 37 lande viser overvældend flertal mod amerikansk hævntogt.

EUs terrorlove under lup
[Netavisen - link 25.09.01] Statewatch. Engelsk. Den demokratiske borgerrettighedsgruppe Statewatch gennemgår EU's nyligt hastebehandlede plan for fælles straffelov mod "terrorisme", som det hedder sig. At dømme efter punkternes indhold er de af præfascistisk karakter - nærmere møntet på at gribe ind over for demonstrationer og arbejdskampe end over for terror, med strafferammer på 5-15 år.

Antikrigsprotester på gaderne verden over
[Netavisen - link 24.09.01] ITN. Engelsk. Weekenden så de første omfattende antikrigsdemonstrationer verden over. Ikke kun i Pakistan - men i USA, England, Tyskland og mange andre lande, der fører eller støtter USAs krig mod Afghanistan.
Se også Antikrigsmarch ved EU-finansministermødet Reuters

Den amerikanske krig mod Afghanistan længe forberedt
[Netavisen - link 24.09.01] The Guardian. Den amerikanske krig mod Afghanistan har længe været forberedt. For flere måneder siden fik topdiplomater fra forskellige lande at vide, at USA ville angribe Afghanistan militært, hvis ikke Osama bin-Laden blev udleveret. Også Taliban-regimet blev informeret.

Sharon afviser Bush
[Netavisen - link 24.09.01] Politiken. Det er vigtigt for USA at verden, ikke mindst den arabiske og muslimske, ikke får opfattelsen af, at Palæstina (umiddelbart) er et mål for USAs terrorkrig. Derfor presser Bush Ariel Sharon for at tillade et møde mellem Arafat og Rabin, der kunne sætte 'fredsprocessen' i gang - men Sharon vil nødig være med.

Nepal: Regeringen forbyder stordemonstration, maoister genoptager måske væbnet kamp
[Netavisen - link 24.09.01] Yahoo. Engelsk. Den nepalesiske regering forbød den planlagte kæmpedemonstrationen i Kathmandu og slog hårdt ned på sympatisører til oprørsbevægelsen. Maoisterne truer med at afbryde fredsforhandlingerne og genoptage den væbnede kamp.

Skal biologisk terrorisme undgås, skal der begyndes med USA
[Netavisen - link 24.09.01] Common Dreams. Engelsk. Af Edward Hammond. Hvem er det, der truer civile med biologiske våben? Her et overblik over, hvad USA har gjort sig skyldig i og planlægger at foretage sig inden for denne forbrydergenre.

Godt nytår: Det er 1984!
[Netavisen - link 24.09.01] Common Dreams. Eng. Af Jacob Levich. G.W.Bushs Krigstale Til Nationen var en virkeliggørelse af Orwells "1984".

USA udvikler russisk-centralasiatisk strategi
[Netavisen - link 24.09.01] EurAsia Net. Engelsk. Af Ariel Cohen (US). Om amerikansk politik overfor Rusland og de tre centralasiatiske grænsestater til Afghanistan: Uzbekistan, Tajikistan og Turkmenistan under terrorkrigen.
EurAsia Net er en New York-baseret web-side om Centralasien.

Våbenhandelen blomstrer i Centralasien
[Netavisen - link 24.09.01] EurAsia Net. Engelsk. Af Ariel Cohen (US) Baggrundsartikel fra 5.09.2001. Forf. hævder at lande som Pakistan, Indien og Afghanistan (Taleban) opkøber kemiske og biologiske våben fra det tdl. sovjet.
EurAsia Net er en New York-baseret web-side om Centralasien.

EU jagter insider-handlere
[Netavsien - link 23.09.01] Berlingske Tidende. Nogle tjenete formuer på sinsiderviden op til terrorangrebet i USA. EU tror det var Bin Laden - og vil undersøge det. OG ja - find pengene, find terrorbagmændene!

Taliban under angreb
[Netavisen - link 23.09.01] Nettavisen. Norsk. Oppositionsgruppen 'Den Nordlige Alliance', som støttes af og samarbejder med USA, skal sammen med en såkaldt 'uafhængig uzbekisk general (!)' have indledt en offeniv mod Taliban-styrkerne.

Første militære sammenstød: Briter i kamp nær Kabul
[Netavisen - link 23.09.01] Nettavisen. Norsk. Det er en gammel maksime, at 'sandheden er krigens første offer'. Nu starter de egentlige krigsberetninger - Netavisens Nyhedslinks vil bringe nogle, men garanterer ikke for noget som helsts ægthed, stort set uanset kilden. Her beretningen om den ny Afghanistan-krigs første slag, som skal have fundet sted fredag aften.

USA truer 9 lande
[Netavisen - link 23.09.01] Nettavisen. Norsk. FBI har bedt ni arabiske lande om at udlevere en lang række personer, som tilhører organisationer USA betegner som terroristiske. Heriblandt et meget stort antal palæstinensere. Ellers vil dise lande 'mærke konsekvenserne' . . .

Øget pres på Bush og Blair for tilbageholdenhed
[Netavisen - link 23.09.01] The Independent. Eng. Stadig flere stemmer - også borgerlige - advarer Bush og Blair mod omfattende krigsførelse.

EU beordrer undersøgelse af insiderhandel før terrorangreb
[Netavisen - link 23.09.01] Financial Times. Eng. Nogle kendte til terrorangrebene på forhånd og tjente kassen på insiderhandel. EUs finansministre beordrede lørdag en undersøgelse af, hvorvidt terroristerne bedrev denne insiderhandel. Eller det var måske helt andre - terrorister!

Afghanistans leder: Muslimer må være parate til jihad
[Netavisen - link 23.09.01] Dharb-i-mumin. Pakistan. Engelsk. Pakistans største ugeavis, som sympatiserer med Taliban, rapporterer om mulla Umar Mujahids radiotale til den afghanske nation: 'Verdensmagterne har forenet sig for at udslette islam - Alle muslimer må være rede til jihad'

USA og England kører alene
[Netavisen - link 23.09.01] Financial Times. Engelsk. USA og England gennemfører det første 'slag' i den 10-årige 'terrorkrig' sammen - og alene. England har også sendt flådestyrker og fly til Den Persiske Golf.

Hemmelig plan for 10 års 'terrorkrig': Operation Noble Eagle
[Netavisen - link 22.09.01] The Times. Eng. Den amerikanske og engelske generalstab har udarbejdet en plan for en '10-års-krig mod terrorisme' - 'Operation Noble Eagle'.

EU: Kamp mod terrorisme skal foregå i FN-regi
[Netavisen - link 22.09.01] CCN Danmark. Der var ikke fuld støtte til USAs terrorkrig fra det ekstraordinære EU-topmøde. EU vil have kampen mod terrorisme lagt i FN-regi.
Se også EU udfordrer USAs dominans Politiken

Hemmeligt memo: USA vil vælte Taliban og indsætte ekskonge
[Netavisen - link 22.09.01] The Guardian. Engelsk. Et hemmeligt amerikansk notat siger, at det er USAs plan at styrte Taliban-regimet, indsætte en midlertidig 'FN-administration' og bane vejen for en tilbagevenden af den 87-årige eksilkonge Zahir Shah, der blev fordrevet i 1973. Han skal opfordre de afghanske stammer til 'revolution' mod Taliban og indgå et forbund med resterne af den afdøde Massuuds styrker.

Amerikas Hellige Krig
[Netavisen - link 22.09.01] Ekstrabladet.
Kronik af Jan Guillou, der har vakt opsigt i Sverige.

Dow Jones' værste uge nogensinde
[Netavisen - link 22.09.01] Nettavisen. Norsk. Der er børskrak i USA. Dow Jones-indekset har oplevet den væste uge nogensinde.

Protester mod USA breder sig i Asien
[Netavisen - link 22.09.01] CNN.dk. USAs terrorkrig mod Afghanistan kostede de første dødsofre, da muslimske demonstranter i Pakistan blev dræbt. Protesterne spreder sig ud over Asien.

Delte Buskmænd
[Netavisen - link 22.09.01] New York Times. Bush-folkene - eller Buskmændene, som de også kaldes - er indbyrdes dybt splittede mellem en Powell-lejr, som ønsker at begrænse omfanget af de indledende slag og gå forsigtigt frem for at bygge solide forbindelser med de skrøbelige pro-amerikanske regeringer i en række islamiske lande og en flok høge, anført af vicekrigsminister Paul Wolfowitz, som er for et altomfattende angrebsdesign som skal 'gøre kål på nationer' ('end nations' - Wolfowitz' formulering), som kan forbindes med radikale guerillabevægelser.

Klik på mujahedin-krigerne - find Lars Løkke Rasmussen
[Netavisen - link 22.09.01] Socialistisk Folkepartis Ungdom. I 1988 var Osama bin Laden og de afghanske muslimske mujahediner det borgerlige Vestens helte. De blev støttet økonomisk med store beløb. Bl.a. Pia Kjærsgård samlede store pengebeløb ind. Den unge Venstreløve, i dag partiets næstformand, Lars Løkke Rasmussen tog til Afghanistan og afleverede 600.000 kr - og lod sig fotografere som frihedselskende mujahedin i de afghanske bjerge. Den bevæbnede, militante kriger på fotografiet er Løkke Rasmussen. De andre er i dag jaget vildt, terrorister i Afghanistan.

Advarsel mod militært angreb
[Netavisen - link 21.09.01] Infopaq. Appel til USA og de vestlige regeringer, herunder den danske, om at undgå militært angreb fra Folkekirkens Nødhjælp, U-landsorganisationen Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke, FN-forbundet, Amnesty International, Dansk Flygtningehjælp, U-landsforeningen Svalerne, Arbejderbevægelsens Internationale Forum, Red Barnet og Dansk Ungdoms Fællesråd.
Folkekirkens Nødhjælp, U-landsorganisationen Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke, FN-forbundet, Amnesty International, Dansk Flygtningehjælp, U-landsforeningen Svalerne, Arbejderbevægelsens Internationale Forum, Red Barnet og Dansk Ungdoms Fællesråd.

Pakistans 'betaling': lån fra IMF
[Netavisen - link 21.09.01] The Nation. Pakistan. Engelsk. Pakistans 'betaling' for deltagelse i 'den amerikanske koalition': Ophævelse af sanktionerne USA gennemførte mod Indien og Pakistan i forbindelse med deres atomvåbentest - og en haste-lånepakke fra IMF.

Irak: USA vil antænde en verdenskrig
[Netavisen - link 21.09.01] The Nation. Pakistan. Engelsk. Baathpartiets avis Ath-Thawra plæderer irakisk 'neutralitet' i kommende krig og eskylder USA for at anspore til verdenskrig. Irak benægter at have nogen forbindelse til bombningerne i USA og beskylder den internationale zionisme for at ophidse USA til krig mod arabere og muslimer.

USA vil indsætte afghansk ekskonge
[Netavisen - link 21.09.01] DR-Online. USA forbereder at udskifte Taliban-regimet med den superreaktionære ekskonge Zahir Shah, der er i eksil i Italien

Vil bombe Saddam
[Netavisen - link 21.09.01] Nettavisen. Norsk. Der sendes fortsat forskellige signaler fra forskellige ministre i den amerikanske regering.

Bush: 'Enten er I med os - eller mod os'
[Netavisen - link 21.09.01] Nettavisen. Norsk. Bush vil stille alle lande over for et ultimatum: Enten med USA - eller mod.
Bush's tale på dansk Politiken

Det er tiden hvor vi skal bruge atomvåben
[Netavisen - link 20.09.01] The Washington Times. Engelsk. Den tidligere officer i det amerikanske 'forsvars' efterretningstjeneste DIA Thomas Woodrow plæderer for brug af taktiske atomvåben i 'krigen mod terrorisme'.

'Krig er godt for forretningen'
[Netavisen - link 20.09.01] Center for Reasearch on Globalisation. Engelsk. Af Micahel Chossudovsky, økonomiprofessor ved University of Ottawa, Canada, og forfatter til bogen 'The Globalization of Poverty' og pjecen 'Who Is Osama Bin Laden?': 'Det forestående skifte fra civil til militær produktion vil vælte rigdomme i armene på våbenleverandørerne på bekostning af dækningen af civile behov. Bag Bush-administrationen står 'de fem store' våbenleverandører (Lockheed Martin, Boeing, Raytheon m.fl.), der i er blevet stadig tættere partnere bmed olie- og energigiganterne, som står bag mange af de regionale krige og opstande langs de strategiske olierørledninger.'

Schröder: EU skal skabe stabilitet
[Netavisen - link 20.09.01] EU-Observer. Det var den tyske kansler, der tog initiativ til EU-topmødet lørdag - for at få EU til at tale med en stemme, og udarbejde en 'langsigtet plan for stabilkitet i Mellemøsten og Centralasien'.

Terrorbekæmpelse=skattestigninger
[Netavisen - link 20.09.01] EU-Observer. Tyskland varsler som det første land skattestigninger til terrorbekæmpelse.

80 pct. af danskerne mod amerikansk angrebskrig
[Netavisen - link 20.09.01] Berlingske Tidende. 8 ud af 10 danskere mener ifølge Gallup, at USA ikke skal gå til militært angreb på et land eller lande, hvor der måtte være bagmænd for bombeangrebet på USA, men få dem anholdt og bragt for en domstol.

Osama Bin Ladens jihad
[Netavisen - link 20.09.01] Autonomikollektivet. Modkraft. Om Osama bin Laden og hans organisation - og USAs rolle i at opbygge ham/den.

EU-harmonisering efter terrorangreb
[Netavisen - link 20.09.01] EU-Observer. Planerne for fælles EU-lovgivning om terrorisme, der var undervejs inden angrebet på USA, fremskyndes.
Se også Eksperter advarer mod EU-terrorlov
[Netavisen - link 20.09.01] Kristeligt Dagblad. Danske politikere skal tænke sig godt om, mener strafferetseksperter. For en fælles EU-terrorlov er på kant med retssikkerheden.

Irak benægter enhver medvirken i WTC/Pentagon-angreb
[Netavisen - link 20.09.01] Yahoo. Reuters. Engelsk. Irak tilbageviser skarpt alle forsøg på at kæde landet sammen med selvmordsangrebene.
Se også Den vestlige bombekampagne mod Iraq. Media Monitor. Engelsk. Artikel fra 3. september om den fornyede amerikansk-engelske bombekampagne siden august.

Jan Guillou: Vi blev tvangskommanderede til at være amerikanere
[Netavisen - link 20.09.01] Indymedia Sverige. "USA är den stora massmördaren i vår tid. Enbart krigen mot Vietnam och de angränsande sydostasiatiska länderna krävde fyra miljoner liv. Utan en enda tyst minut i Sverige."

Mere end 50 lande mistede borgere i WTC
[Netavisen - link 19.09.01] Washington Post. Engelsk. Listen over savnede og dødsformodede fra WTC-angrebet omfatter mere end 50 lande.

Verdensøkonomien går ned igen
[Netavisen - link 19.09.01] Bulatlat. Engelsk. Det filipinske netmagasin Bulatlat om den økonomiske verdenskrise før og efter 11. september.

Interview med Noam Chomsky om 11. september
[Netavisen - link 19.09.01] Counterpunch. Engelsk. Chomsky om amerikansk politik overfor Mellemøsten som baggrund, om Taliban og Osama, og konsekvenser af en krig. Bl.a. at USA har givet Pakistan ordre om at stoppe nødforsyningr til de sultende afghanere - det i sig selv kan koste hundredtusioneder livet.

'Død flykaprer' lever
[Netavisen - link 19.09.01] Modkraft. En af de angivelige flykaprere, som de amerikanske myndigheder har udpeget og erklæret død på selvmordsflyene lever og har det godt - i Saudiarabien.

FN skal lede kampen mod terror
[Netavisen - link 19.09.01] Infopaq. Flere og flere lande - herunder stormagten Kina - kræver at det er FN og ikke USA, der skal føre an i terrorbekæmpelse. Også Iran der ligger midt i stormens øje forlanget dette - og har ført drøftelser med nogle af de store EU-lande.

Chirac vil ikke bruge ordet 'krig'
[Netavisen - link 19.09.01] New York Times. Engelsk. Jaques Chirac vil ikke bruge ordet 'krig' - men f.eks. 'kampagne' mod terrorisme. Han lover USA støtte hertil - men ikke til krig. Modsætningerne mellem USA og nogle EU-lande er voksende, nu hvor det er gået op for verden, hvor Bush vil føre sin 'krig mod terrorismen' hen.

Rusland og Kina koordinerer
[Netavisen - link 19.09.01] People's Daily Online. Engelsk. Jiang og Putin har ført samtaler om krisen. Kina vil have FNs sikkerhedsråd til at godkende militære operationer.

Ekstraordinært EU-topmøde
[Netavisen - link 19.09.01] EU-Observer. Engelsk. EUs statsledere mødes ekstraordinært i Bruxelles fredag omkring den ny internationale situation for 'at sikre at Europa taler med én stemme'.

Udsigten fra Palæstina
[Netavisen - link 19.09.01] Counterpunch. Andy Clarno. Engelsk. Der var ingen jubel i Palæstina over terroren i USA - bortset fra isolerede episoder. For palæstinenserne er situationen meget alvorlig, siger denne rapport fra Jerusalem.

Kraftig nedtur på de europæiske børser
[Netavisen - link 19.09.01] Dagens Næringsliv. Norsk Europas og Japans børser rasler ned, og der er rentenedsættelser over hele linjen.

Kursfald i USA
[Netavisen - link 19.09.01] Børsen. Og i USA holdt "patriotismen" på aktiemarkedet ikke tirsdagen ud.

Flykaprer forbindes med Irak
[Netavisen- link 19.09.01]Reuters. Engelsk. Amerikansk efterretningstjenestes forsøg på at forbinde en af flykaprerne med Iraks efterretningstjeneste.

Osama måtte opfindes
[Netavisen - nyhedslink 19.09.01] Counterpunch.The Guardian. George Monbiot. Engelsk. Forfatteren til 'Captive State: The corporate takeover of Britain' om at Osama er blevet påkaldt i de sidste fire år, når militærbudgetter skulle forøges - og om den voksende fasciscering af Vesten.

Digitalt terrorangreb
[Netavisen - link 19.09.01] Børsen. Ny computervirus:"Digitalt terrorangreb", advarer FBI.

Terroren og dens konsekvenser for Asien
[Netavisen - link 19.09.01] Far Eastern Economic Review, Engelsk. Om USA-terroren:
og dens økonomiske, politiske og militære konsekvenser i asien.

Flere flykapringer?
[Netavisen - link 19.09.01] Nettavisen. Norsk. USA påstår nu, at der "var planlagt flere flykapringer" umiddelbart i forlængelse af angrebet på WTC

Hvorfor Bush-administrationen vil i krig
[Netavisen - link 18.09.01 World Socialist Web Site WSWS Redaktionen (4. Internationale). Efter Pravda. Engelsk.
'Den politik, som nu føres frem - en tidsubegrænset udvidelse af amerikanske militæraktioner i udlandet og en hård slåen-ned-på modstand hjemme - har været længe forberedt. Den amerikanske herskende elite har været forhindret i at gennemføre en sådan politik p.g.a. mangel på betydelig støtte fra den amerikanske befolkning og p.g.a. modstand far dens imperialistiske rivaler i Europa og Asien.'

Bush på vej mod 'Den Anden Golfkrig'?
[Netavisen - link 18.09.01] The Scotsman. Engelsk. Mange forhold - herunder i de militære forberedelser, bl.a. i Tyrkiet - tyder på, at Irak og Saddam Hussein kan være hovedmålet i en 2. Golfkrig - d.v.s. om olie. Bush-administrationen antyder at George Bush vil 'gøre sin fars arbejde færdigt'.

Den italienske regering vil ikke være med
[Netavisen - link 18.09.01] AFP. Yahoo Singapore. Engelsk. Italien vil ikke stille med tropper - og afviser at kalde terrorangrebet for krig. 'Ordet 'krig' er upassende.Det er ikke en konflikt mellem stater, og italienske tropper vil ikke tage nogen steder hen', siger minister.

Analyse: Et felttog med terrorismen
[Netavisen - link 18.09.01] Berlingske Tidende. Borgerlig status på situationen, baseret på de amerikanske udsagn om den kommende krig og dens mål.

Sandt eller falsk?
[Netavisen - link 18.09.01] EU-Observer. Bin Laden ville forgifte EU-parlamentet, siger britisk efterretningstjeneste.

Advarer mod invasion af Afghanistan
[Netavisen - link 17.09.01] Nordlands framtid. Norsk. Nordmand med erfaring fra ophold under Sovjetunionens besættelse af Afghanistan advarer kraftigt.

Norge: Antikrigsbevægelsen genopstår
[Netavisen - link 17.09.01] Klassekampen. Norsk. Modstandsbevægelsen mod USAs varslede krig er allerede godt i gang.

Brugen af NATOs §5 signalerer europæisk kursskifte
[Netavisen - link 17.09.01] Financial Times. Engelsk. Hvad betyder og signalerer anvendelsen af NATOs §5 for europæisk politik.

USA kan angribe 60 lande
[Netavisen - link 17.09.01] Nettavisen. Norsk. Rumsfeld fører klar tale.
Dagens positive: USA udelukker angreb mod Canada.

USA: Overvejer ny anti-terror-"lovgivning"
[Netavisen - link 17.09.01] Yahoo.Reuters. Engelsk. Bush-regeringen overvejer at ophæve forbudet mod at begå mord i udlandet og anden snærende lovgivning.

Advarsler om forsigtighed
[Netavisen - link 17.09.01] Yahoo.Reuters. Frygten for at USA er på vej ud i et fundamentalistisk korstog mod hele den arabiske og muslimske verden samt andre mindreværdige i Asien får støtter til at mane til forsigtighed. Den åbne kritik er også begyndt.

Voksende frygt for USAs ny krig i Asien
[Netavisen - link 17.09.01] Times of India. Engelsk. Som krigen nærmer sig vokser frygten i Asien for den kommende krigsskueplads.

Iran vil forsvare sig for enhver pris
[Netavisen - link 17.09.01] Times of India. Engelsk. Iran fortæller USA, at det skal holde sig væk.

Den tyske regering vil forbyde religiøse grupper
[Netavisen - link 17.09.01] Ritzau. Hvad med at forbyde deres nazister?

Også Blair er i krig
[Netavisen - link 17.09.01] Nettavisen. Norsk. Blair vil også være med.

Bølge af terror gennem USA
[Netavisen - link 17.09.01] Times of India. Engelsk. Sikh'er, hinduer, muslimer: den amerikanske reaktion tager det ikke så nøje, når raceterroren skal finde ofre.

Samtaler mellem Nord- og Sydkorea genoptages
[Netavisen - link 17.09.01] BBC. Engelsk.

Hotmail udleveres til FBI
[Netavisen - link 17.09.01] Infopaq. Alt materiale på Nettet udleveres nu til FBI.

Retfærdighed eller hævn?
[Netavisen - link 17.09.01] Counterpunch. Engelsk. Afskrift af en TV-debat mellem den stærkt højreorienterede nyhedsvært Bill O'Reilly, Fox News, og professor Francis Boyle, ekspert i international lov, som har påpeget, at en terrorhandling ikke i folkeretslig forstand kan betegnes som en krigshandling, med mindre den er beordret af en stat - og at der derfor ikke er noget internationalt - eller amerikansk - lovgrundlag for en krig mod andre stater. Heller ikke NATOs 'musketer-paragraf' kan anvendes.
Se også NATOs §5 kan ikke anvendes (Netavisen)

FBI kendte til selvmordspiloterne
[Netavisen - link 16.09.01] Nettavisen. Norsk. FBI og CIA var på sporet af nogle af deltagerne i selvmordsaktionen mod Washington og New York.

Naomi Klein: Da krigen blev virkelig
[Netavisen - link 16.09.01] Aftonbladet. Svensk. En af antiglobaliseringsbevægelsens guruer, forfatteren til 'No logo', om umenneskeliggørelsen af 'fjenden' - og om et USA, der har troet på myten om krig uden ofre, den 'sikre krig'.

3. verdenskrig kommer - nu brager det
[Netavisen - link 16.09.01] Aftonbladet. Svensk. Herman Lindquist: 'Jeg er ikke sikker på, at vi alle vil lade os føre til Bush' Fagre Ny Verden, befolket af bushmænd'.

Erklæring fra afghanske kvinder
[Netavisen - link 16.09.01] Indymedia, Tyskland. Engelsk. Afghanske kvinder fordømmer al terrorisme - både den, der manifesterede sig 11. september, og den, USA udøver mod verdens navnløse fattige milliarder

Udlevér bin Laden inden 3 dage! - eller . . .
[Netavisen - link 16.09.01] Infopaq. Den pakistanske regering stiller under pres fra USA ultimatum til Taliban-regimet. Dette benægter i øvrigt, at Osma bin Laden har haft mulighed for at organisere angrebet på USA, og at han har været afskåret fra kommunikation. Han selv hævder ligeledes sin uskyld.
Osama bin Laden: Jeg er uskyldig Aftonbladet. Svensk

Krig kan ikke stoppe terror
[Netavisen - link 16.09.01] Fyens Stiftstidende. Odenseforsker, tilknyttet PET, mener ikke en krig vil kunne stoppe terrorisme.

KPD: Udtalelse i forbindelse med bombningerne
[Netavisen - link 16.09.01] KPD. Tysk. Tysklands Kommunistiske Parti KPD om situationen og dens konsekvenser.

Bush gav 43 mio.$ til Taliban-regimet i maj 2001
[Netavisen - link 16.09.01] Los Angeles Times. Engelsk. USA ikke bare udklækkede selv bin Laden, men det så også Taliban-regimet fra 1996 som 'en god løsning for Afghanistan'. Så sent som i maj måned gav Bush-regeringen 43 mio. $ i hjælp til regimet. En kritisk kommentar fra LA-Times ved den lejlighed.

Islamisk fundamentalisme, international terrorisme og amerikanske politik. Baggrund. [Netavisen - links 16.09.01]
Islamisk aktivisme
Steve Niva. Common Dreams News Center. Engelsk. Om baggrunden for og forskellige strømninger i den islamiske aktivisme - og bin Ladens placering heri.
Sandheden om Afghanistan
Counterpunch. Engelsk. Af Professor Vijay Prashad, International Studies Program, Trinity College, Hartford, CT. Om baggrunden for USAs krig mod Afghanistan, Golfkrigen og den historiske kamp om kontrollen over den arabiske verdens og de muslimske landes rige olieresourcer.
Den amerikanske politik overfor det politiske islam
Foreign Policy in Focus. Engelsk. Af Stephen Zunes, University of San Francisco. USA har konsekvent støttet og støttet sig på de mest reaktionære regimer som Saudi-Arabien, der har skabt en ekstremistisk fundamentalistisk aktivisme i de muslimske lande. Den er ikke blot antikommunistisk og dybt reaktionær, men vender sig også mod mere 'moderate' strøminger inden for islam. Og den kan vende sig mod USA som terrorisme. (Juni 2001).

Pentagon: Derfor kom flyvevåbnet for sent
[Netavisen - link 16.09.01] DR. Den officielle forklaring om reaktionerne på kapringerne.

Taliban: Jihad mod angribere
[Netavisen - link 16.09.01] Yahoo. Engelsk. Overfor truslen om et amerikansk angreb, der benytter nabolande som Pakistan som springbrædt, vil Taliban-regimet erklære Jihad - 'Hellig krig'. Det defineres som et selvforsvar mod angreb på islam og muslimer - og kan foregå hvorsomhelst, fjenden kan rammes.

Sharon: Arafat er Palæstinas bin Laden
[Netavisen - link 16.09.01] Jerusalem Post. Engelsk. 'Hvad bin Laden har gjort mod det amerikanske folk, har Arafat gjort i 30 år mod Israel', siger Sharon, der har stoppet et planlagt møde mellem Shimon Peres og Arafat søndag. Han vil ikke have arabiske lande med i USAs 'antiterror-koalition'.

Beskæring af de demokratiske rettigheder i EU
[Netavisen - link 16.09.01] The Guardian. Engelsk.England er parat til store indskrænkninger i de demokratiske rettigheder, viser parlamentsdebat: Ny husundersøgelseslov i EU, ophævelse af udleveringsprocedurer og indførelse af ID-kort.

Paul Wolfowitz - superhøg, vicekrigsminister
[Netavisen - link 16.09.01] The Independent. Engelsk. Portræt af strategen bag 'slyngelstat'-kampagnen' og den udtalte tilhænger af 'total krig' mod regimer, der 'støtter 'terrorisme'.

Revner i alliancen
[Netavisen - link 16.09.01] The Guardian. Engelsk. USA er ved at finde ud af, at også Irak er ansvarlig for selvmordsflyene - og nogle NATO-lande som Frankrig og Belgien er ved at få kolde fødder.

Opfordring til religions- og racekrig
[Netavisen - link 15.09.01] Altinget.dk. Dansk Folkeparti vedtager resolution på sit årsmøde, der opfordrer til hellig krig mod islam.

Rusland afviser fælles militæraktion
[Netavisen - link 15.09.01] Washington Post. Engelsk. Rusland vil ikke deltage i fælles militæraktion med USA, og advarer mod at USA bruger centralasiatiske lande som udgangspunkt for angreb på Afghansitan.

Dharb-i-Munin
[Netavisen - link 15.09.01] Engelsk. Netudgave af Pakistans største ugeavis - med tilknytning til Taliban og nyheder fra bla. Afghanistan, Tjetjenien, Kshmir og Palæstina.

Walid Jumblatt: CIA og MOSSAD indblandet i angrebene i USA
[Netavisen - link 15.09.01] AFP. Engelsk. Den libanesiske druserleder tror, at angrebene var et stort kup, udført af efterretningstjenesterne for at fremprovokere krigen - og at Osama bin Laden stadig er amerikansk agent. Han advarer mod et blodbad på palæstinenserne.

Den amerikanske Kongres beskærer borgerrettighederne
[Netavisen - link 15.09.01] Reuters. Engelsk. Kongressen er i fuld gang med at 'ændre den amerikanske levemåde' - mens der gås i krig for at 'for at forsvare den'
Se også Terrorismelov genopliver borgerrettighedsdebat Washington Post

Bush får 'krigserklæring' gennem kongressen
[Netavisen - link 15.09.01] Reuters, Engelsk. Uden sværdslag får George Bush den sidsteb formelle forberedelse til sin krig igennem kongressen: Der er enighed om øterrorkrigen' - og Bush kan bruge den militære styrke, han vil, mod de lande, han vil.

Danmark skal være klar til militær aktion
[Netavisen - link 15.09.01] Jyllandsposten. Nyrup-Rasmussen på socialdemokratiets afkortede kongres: - Det aller, aller vigtigste signal fra Socialdemokratiets kongres vil for mig være et håndslag til alle verdens demokratiske samfund om at stå sammen nu efter tirsdag den 11. september.

Historiens lære: Afghanistan slår altid invasionerne
[Netavisen - link 15.09.01] Af Robert Fisk. The Independent. Engelsk. Afghanistan har sltid slået aggressorerne: Fra dengang England 'ruled the Waves' til det revisionistiske Sovjetunionen . . .

Verdenskrisen og 'terrorkrigen'
[Netavisen - link 15.09.01] IPS. Engelsk. Den store krise i de tre hovedøkonomier, USA, EU og Japan var ved at blive akut og synlig. Så kom selvmordsbomberne ...
Hvad bliver virkningen af krig på verdensøkonomien?

Norske stortingsmedlemmer underskriver opråb mod USAs hævnaktioner
[Netavisen - link 15.09.01] Klassekampen. Norsk. En appel imod amerikanske hævnaktioner, der skaber grobund for mere terrorisme, og mod norsk deltagelse i militæroperationer undervejs.

'Hykleri'
[Netavisen - link 15.09.01] Indymedia Sverige. Jan Guillou deltog ikke i de tre dekreterede svenske sørgeminutter for ofrene i USA. "Hykleri," er hans harmfulde kommentar.

Bush ildner til krig
[Netavisen - link 15.09.01] AP. Engelsk. Den amerikanske krigshøvding indkalder 50.000 reservister og 40 mia. dollars til den største krig siden Golf-krigen (om olie).

Høst som der er sået
[Netavisen - link 14.09.01] Af Jay Moore. Engelsk. Reflektioner ovenpå bombningerne og med udsigten til ny krig og undertrykkelse af de progressive kræfter i USA. Jay Moore er redaktør af den betydningsfulde venstreorienterede netportal Jay's Leftist and 'Progressive' Internet Resources Directory.

Frygt for krig i weekenden sender aktierne ned
[Netavisen - link 14.09.01] NetPosten. Aktiemarkederne venter krig (mod Afghanistan) allerede fra weekenden - men frygter den kan blive langvarig.

Amerikansk had- og krigspropaganda
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen, Norsk. 'Dræb djævlene'; 'afskaf det dekret, som forbyder USA at uddanne og bruge mordere'; 'Tag Saddam Hussein med på vejen'. Amerikanske højrefløjsmedier som New York Post går grassat - så skingert som Goebbels i sin tid mod jøder og kommunister.

Krigens små provokatører
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen. Norsk. En 28-årig nordmand er arresteret i Danmark for at have fremsat (falske) terrortrusler i muslimske organisationers navn. Motiv: at opildne had mod muslimer og arabere.

EUs slagkraft skal styrkes
[Netavisen - link 14.09.01] EU-Observer. Oprustning af EU på dagsordenen, siger de femten stats- og regeringschefer efter angrebene på Pentagon og WTC
Se også EUs fælleserklæring om internat. terrorisme

Terrorisme og atomanlæg
[Netavisen - link 14.09.01] Don Moniak. Counterpunch. Engelsk. Hvad er USAs officielle antiterrorpolitik? Links og kilder.

John Negroponte - en mand med en fortid
[Netavisen - link 14.09.01] COHA. Engelsk. John Negroponte er USAs ny FN-ambassadør. Som ambassadør i Honduras i 80erne var han en bagmand bag krigen mod befolkningen og landets progressive kræfter, tæt forbundet med dødspatruljeledere - en 'contra-politikkens' mand.

Angsten vokser blandt palæstinenserne
[Netavisen - link 14.09.01] In These Times. Engelsk. Rapport fra Jerusalem efter angrebet mod USA.

CNNs billeder af jublende palæstinensere var fra 1991
[Netavisen - link 14.09.01] Indymedia.Engelsk. Det lå CNN så meget på sinde at fremstille palæstinensisk jubel over angrebet på USA, at man anvendte film fra 1991 - da de glædede sig over invasionen af Kuwait! Lærer i Brasilien siger at han ligger inde med de gamle film.
NB! NB! CNN dementerer på det kraftigste.
Trækker beskyldningen tilbage [Netavisen - link 19.08.01] Indymedia UK.

Johan Galtung: Angrebet resultat af USAs politik i 30 år
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen. Norsk. Fredsforskeren Johans Galtung fremhævede i norsk TV, at USA har været involveret i 228 militære invasioner på tre årtier - og blev frataget ordet.

Stortinget står bag NATO-aktion . . .
[Netavisen - link 14.09.01] Klassekampen. Norsk. . . . men stadig flere advarer mod at brutale reaktioner kan føre til øget terrorisme.

KPLML(R): USA får frie hænder for en tid
[Netavisen - link 14.09.01] Proletären. Svensk.Bl.a. KPML(R)s udtalelse om angrebet på Pentagon og WTC.

USA var advaret for 3 måneder siden
[Netavisen - link 14.09.01] Newsbytes. Engelsk. Via Echelon var amerikanske efterretningstjenester advaret for tre måneder siden om et stort forestående angreb på symbolske amerikanske værdier, siger tyske efterretningskilder til Franfurter Algemeine Zeitung (Faz)

Bush: 'Første krig i det 21. århundrede'
[Netavisen - link 14.09.01] New York Times. Engelsk. 'Terrorkrigen' vil ikke være et enkelt slag, men en udstrakt kampagne mod en række mål, organisationer og lande.

20 milliarder dollars til 'anti-terror-pakke'
[Netavisen link 14.09.01] New York Times. Engelsk. Kæmpebevilling til terrorkrig og genopbygning hastes gennem den amerikanske kongres.

4.763 savnet i New York
[Netavisen - link 13.09.01] Infopaq. Der begynder nu at komme mere eksakte tal på antallet af ofre New York. Omkring 200 englændere savnes, ca. 50 danskere samt folk af mange andre nationaliteter. Antallet af dræbte i Pentagon andrager under 200, siger myndighederne.

Danmark på vej i krig
[Netavisen - link 13.09.01] Ekstrabladet.

Sandt og falsk om den 11. september
[Netavisen - link 13.09.01] Counterpunch. Engelsk. Det mest indflydelsesrige politiske nyhedsbrev på venstresiden om forhåndsadvarsler om angrebet.
Se også 'Flyvende bomber'

Danske firmaer forbereder sig til 'krigen mod terrorisme'
[Netavisen - klip 13.09.01] Jyllandsposten. En række danske firmaer er tæt forbundet med den amerikanske krigsindustri og forbereder sig nu til 'krigen mod terrorisme' - også på dansk grund! CSC, Valby er et af dem.

Israel invaderer de palæstinensiske områder i ly af angrebet
[Netavisen - link 13.09.01] BBC. Engelsk. I ly af angrebet på Pentagon og WTC har Israel optrappet sine angreb på palæstinenserne med kampvognsindfald i Jenin og Jeriko.

Overvejer at aflyse IMF/Verdensbanks-årsmødet
[Netavisen - link 13.09.01] AP. Engelsk. Funktionærer fra IMF sagde onsdag, at man overvejer helt at aflyse det planlagte årsmøde i IMF/Verdensbanken i New York, der i forvjen er beskåret til to dage 29.-30. september. Omfattende antiglobaliseringsdemonstrationer og en stor anti-Bush aktion for at danne en menneskekæde omkring Det Hvide Hus har været planlagt længe af amerikanske venstrekræfter.

Dansk eks-general: Nyrups krigstrusler reelle
[Netavisen - link 13.09.01] Jyllands-Posten. Den pens. general Hillingsøe, der optrådte som ihærdig støtte til bin Laden under den sovjettiske Afghanistan-krig, og senest som koldkriger i byretten i Vejle i Frank Aaens injuriesag mod Jørgen Røjelse, udtaler sig om mulig dansk deltagelse i krigsoperationer mod Afghanistan - og/eller Irak, Sudan ...

Udtalelse om begivenhederne den 11. september
[Netavisen - link 13.09.01] International Action Center, New York. Engelsk, spansk, tysk.

Saddam: USA høster frugten af sin udenrigspolitik
[Netavisen - link 13.09.01] Jyllandsposten. Den amerikanske militære aggression og økonomiske blokade af Iraq gennem 10 år har kostet mere end en million mennesker livet. Langt de fleste civile. Og hovedparten børn. De officielle irakiske reaktioner.

Selvmordsbomber vs. atomteknologi
[Netavisen - link 13.09.01] Robert Fisk. The Independent. Engelsk. En kommentar om muslimsk fundamentalismes udslag i terrorisme som følge af Vestens tryk.

Arrestationer i Boston
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen. Norsk.

NATO-landene tilslutter sig §5-erklæring
[Netavisen - link 12.09.01] Politiken. NATO betragter angrebet på et USA som et angreb på alle - og er parat til krig. Danmark er med. Enhedslisten og SF afvisende.

Danmark klar til NATO-aktion
[Netavisen - link 12.09.01] DR Nyheder. Poul Nyrup erklærer Danmark parat til at deltage i fælles NATO-aktion.

4000 israelere savnes efter WTC-angrebet
[Netavisen - link 12.09.01] People's Daily. Kina. Engelsk. 4000 israelere angives som savnede og frygtes blandt ofrene i WTC.

NATO: USA vil påkalde sig klausul om fælles svar
[Netavisen - link 12.09.01] Times of India. Engelsk.USA påkalder sig den klausul i NATO-traktaten (§5), der betragter et angreb på et land som et angreb på alle. Det betyder, at Danmark kan være i krig i morgen eller overmorgen.
Den Nordatlantiske Traktat. Fuld tekst. Dansk.

Powell forbereder krig
[Netavisen - link 12.09.01] Newsday. Engelsk. Den amerikanske udenrigsminister søger at genoplive koalitionen fra Golf-krigen til et angreb på (i det mindste) Afghanistan.

Rusland: Bin Laden styrer Talibans hær
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen - norsk. Ifølge officielle russiske kilder skal Bin Laden være øverstkommanderende for Talibans regeringshær. Dermed signaleres støtte til amerikansk angreb.
Peger mod Osama Bin Laden Klassekampen. Norsk.
Hvem er Osama Bin Laden? BBC. Engelsk. Biografisk.
Udlever Bin Laden - eller ... Asia Times. Engelsk. 30. august 2001.Aktionen mod Bin Laden var i gang længe før selvmordsangrebet i USA.

FN trækker sin stab ud af Afhanistan
[Netavisen - link 20.09.01] Washington Post. Eng. FN trækker sine folk ud af Afghanistan af frygt for 'amerikanske gengældelsesangreb.

Amerikanske arabere og muslimer frygter forfølgelse
[Netavisen - link 12.09.01] AP. Engelsk. Strømme af trusler mod amerikanske muslimer har sat dem under pres. De frygter at blive behandlet som japanerne i USA under 2. verdenskrig.

Bush lover hævn
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen. Norsk. Bushs TV-tale i nat.
Bush's tale Fuld tekst.Engelsk.

Sagen mod Osama bin Laden
[Netavisen - link 12.09.01] AP Engelsk. Sådan forklarer USA bin Ladens rolle som bagmand for attentaterne.

Begivenhederne i dag vil have store konsekvenser for den amerikanske venstrefløj
[Netavisen - link 12.09.01] Indymedia. Engelsk. Opfordring til bred organisering i en situation, hvor Bush/NATO-militærmaskinen vil reagere hurtigt, hvor arabere (muslimer) vil blive udsat for (racistisk) forfølgelse, og hvor spionagen mod venstrefløjen vil blive forstærket. Amerikanske politikere og medier taler om 'et 2. Pearl Harbour' og en 'VERDENSKRIG MOD TERRORISMEN'.

USA har før lavet provokationer mod sit eget folk
[Netavisen - link 12.09.01] Indymedia. Engelsk. En nyudkommet på giver eksempler på provokatoriske planer og aktioner mod det amerikanske folk for at give andre - som f.eks. Cuba - skylden.

Står Israel bag?
[Netavisen - link 11.09.01] Palestinean Information Center. Engelsk.Palæstinensisk muslimsk hjemmeside spørger, om det kan være de samme kræfter, som stod bag ødelæggelsen af hangarskibet USS Liberty i 1967, der står bag angrebene i USA, med henblik på - som i 1967 - at udvide Palætinakonflikten til en generel krig.
Om USS Liberty se:
Eric Margolis: 'The USS Liberty': America's Most Shameful Secret Engelsk
Historiske myter: Araberne startede alle krige: 1967 (Engelsk)

10.000 døde i New York
[Netavisen - link 11.09.01] Nettavisen. Norsk. Der er ingen officielle opgørelser over døde, savnede og sårede - og der vil gå lang tid før et endeligt tal kan blive gjort op. Men ifølge en senator anslår myndighederne i New York, at alene på Manhatten er der 10.000 døde.

Supermagt kommer under forbløffende angreb
[Netavisen - link 11.09.01] IPS. Engelsk. Detaljeret gennemgang af angrebene.

Pentagon: Rumsfeld var der
[Netavisen - link 11.09.01] Washington Post. Engelsk. Angrebet på krigshovedkvarteret Pentagon er ikke meget belyst. Her er der lidt.
Se også Angrebet på Pentagon

Største aktiekursfald siden 1987
[Netavsien - link 11.08.01] BBC. Kaos på aktiemarkederne efter selvmordsflyangrebene - og største kursfald siden krakket i 1987.

Skærpet sikkerhed verden over
[Netavisen - link 11.09.01] Jyllandsposten. USA og mange andre lande tager omfattende sikekrhedsregler efter flykapringsangrebene i USA. Civil lufttrafik i USA og Canada er indstillet.
PET skærper sikkerheden i Danmark Infopaq

Militærchef venter ny angreb
[Netavisen - link 11.09.01] Infopaq Den amerikanske hærs øverstkommenderende Wesley Clark 'forventer nye hændelser'. Han peger på Osama bin-Laden som mulig bagmand for selvmordsflyaktionerne.

Live reports from Manhattan Working for Change Laura Flanders Engelsk

Løbende opdatering AP Washington Post Engelsk

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder