Netavisens nyhedslinks uge 11
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Topmøde i Barcelona 14-17.03.02
Fredag: Vurdering af aktionsdagen Indymedia Barcelona Eng.
Fredag: Brutal politiagression i Barcelona Indymedia Norge
Torsdag: Protesterne mod EU-topmødet i gang Indymedia Norge.
Torsdag: Billeder fra den faglige demonstration 1
Torsdag: Billeder fra den faglige demonstration 2
Se også
EU-topmødet: Nyt forsøg i Barcelona EU-Observer
Frygt for superliberalt kup i Barcelona Information
Hvad sker udenfor topmødet i Barcelona? EU-Observer
Følg med på
Barcelona Indymedia

Den anden 'ondskabens akse'
[Netavisen - link 16.03.02] Le Monde Diplomatique. Eng. Af Ignazio Ramonet. Den virkelige 'ondskabens akse' er IMF, Verdensbanken og WTO, der angriber den sociale orden på tre felter ved at pushe globaliseringen igennem: økonomisk, ideologiskm og militært.

Bliver Venezuela det næste Chile?
[Netavisen - link 16.03.02] Petroleumworld. Venezuela. Af John Pilger. Planerne for en gentgagelse af det amerikanskinspirerede kup mod Salvador Allende ligger klar - denne gang med Venezuela og præsidenten Hugo Chavez som mål.

Barcelona: Blair kunne ikke overtale EU til at støtte krig mod Irak
[Netavisen - link 16.03.02] The Independent. UK. Eng. Den tyrksiske statsminister Bülent Ecevit advarer mod krig: Det vil sætte hele Mellemøsten i brand.
Se også
Rusland giver OK til angreb på Irak
[Netavisen - link 16.03.02] The Times. UK. Rusland vil ikke forlade 'anti-terror-koalitionen' med USA, hvis USA indleder en ny krig mod Irak og Saddam Hussein.

Korea: KCTU opfordrer til ny generalstrejke på elarbejdernes 19. strejkedag
[Netavisen - link 16.03.02] Indymedia. Eng. Regeringen forbereder et generalangreb på de aktionerende elarbejdere for at tromle privatiseringsplanerne igennem. Det kæmpende sydkoreanske LO KCTU opfordrer til ny generalstrejke.

Halvdelen af Londons skoler lukket i lærerstrejke
[Netavisen - link 16.03.02] The Telegraph. UK. Eng. 220 skoler i London lukkede fredag, da lærerne gik i en-dags-strejke med krav om højere løn.

Kina: Fyrede oliearbejdere i massiv protest
[Netavisen - link 16.03.02] BBC. Eng. Op til 50.000 fyrede oliearbejdere har gennem et stykke tid protesteret ved hovedkontoret for Kinas største oliefelt i Daqing i Heilongjiang-provinsen.

Balkanaftale gør slut på Jugoslavien
[Netavisen - link 16.03.02] The Independent. UK. Eng. En ny Balkan-aftale på EUs initiativ betyder slut på Jugoslavien - Serbien og Montenegro bliver semi-uafhængige stater. Montenegro blive ikke totalt selvstændigt - det ville bare opmuntre albanerne, ikke mindst i Kosova!

Israel fortsætter offensiven - palæstinenserne sprænger tank i luften
[Netavisen - link 15.03.02] UnmahNews.Eng. Israelske soldater har dræbt mindst syv palæstinensere - men tre besættelsestropper blev dræbt, da en fjernstyret mine sprængte deres tank i luften i en opsigtsvækkende aktion.

Irak: Myte og virkelighed
[Netavisen - link 15.03.02] The Guardian. UK. Eng. Kritisk artikel omkrig syv 'argumenter' fra USA for en ny krig mod Irak, som afspejler bekymringen også i ledende engelske kredse omkring et nyt amerikansk krigseventyr, som Toni Blair vil kaste landet ind i som 'USAs mest trofaste allierede' (sammen med Israel).

Israel fortsætter med at forhindre lægehjælp
[Netavisen - link 15.03.02] Gush Shalom. Isr. Eng. De bevidste israelske angreb på Røde Kors og Røde Halvmånes virksomhed fortsætter. Al medicinsk hjælp til det besatte Ramallah er blevet afskåret.

Den usynlige soldat
[Netavisen - link 15.03.02] USToday. Eng. Den amerikanske hær vil både lave robotter, der kan være soldater, og udvikle en ny soldateruniform, der gør soldaten usynlig.

Operation Anaconda bed sig selv i halen
[Netavisen - link 15.03.02] Pravda.Ru. Eng. USA bliver trukket ind i en langvarig krig i Afghanistan - og har svært ved at indrømme at deres højteknologi ikke helt fungerer i Afghanistan. 'Operation Anaconda' var en fiasko - men en ny stor amerikansk operation med kodenavn 'Harpoon' er nu indledt i det østlige Afghanistan med deltagelse af amerikanske og canadiske styrker.

Afghanistan: Amerikanske krigsfanger
[Netavisen - link 15.03.02] UPI. Eng. For første gang bringer et af de internationale nyhedsagenturer historien om, at mujahedinerne (taliban/Al Qaeda) har amerikanske krigsfanger og derfor indstillede operationen ved Gardez. Det bekræftes af en tidligere pakistansk efterretningschef. Aftalen med USA tillod mujahedinerne at trække sig ud af området med ret få tab. USA benægter.
Se også links herom længere nede på siden

FN-observatør kritiserer Lockerbie-dom
[Netavisen - link 15.03.02] CNN.dk. En FN-observatør ved appeldomstolen for den dømte libyske Abdel Basset Ali al-Megrahi, der sidste år blev idømt livsvarigt fængsel for sin deltagelse i Lockerbie-bomben i december 1988, kritiserer de skotske dommere som stadfæstede dommen og kalder den "et spektakulært justitsmord".

Sahara Maraton: Et folks svære kamp for sit land
[Netavisen - link 15.03.02] Proletären. Svensk. Rapport om et maratonløb og en folkefest - og et folk med flygtningestatus, som kæmper for et frit Vestsahara og stop for den marokkanske besættelse.

Israelsk fredsprotest
[Netavisen - link 15.03.02] Indymedia. Israel.Eng. En koalition af israelske freds- og retsgrupper marcherede i går fra Jrusalem mod Ramallah for at vise solidaritet med palæstinensernes lidelser under den israelske hærs terror.

Israel på plads
[Netavisen - link 15.03.02] Fyns Stiftstidende. Måske vil præsident Bush kunne få statsledelserne med i det felttog mod Irak, han pønsker på, for at fælde Saddam Husein. Men de muslimske befolkninger vil eksplodere i vrede mod Amerika med mindre palæstinenserne nu får et reelt håb om israelsk tilbagetrækning og oprettelse af en fuldt ud suveræn stat.

Børnefanger i Israel
[Netavisen - link 15.03.02] Proletären. Svensk. 160 palæstinensiske børn er fanger i Israel - og udsættes for mishandling og tortur. En international kampagne tager sagen op.

Nordkorea om Bushs atomscenario
[Netavisen - link 15.03.02] KCNA. Eng. Nordkorea erklærer, at det ikke bare passivt vil forholde sig til de amerikanske trusler om brug af atomvåben mod det, men vil tage 'kraftige modforholdsregler'.

Eksperten udtaler sig: Bush vil ikke anerkende valget i Zimbabwe
[Netavisen - link 14.03.02] USA Today. Eng. USA, UK og Vesten kan ikke lide resultatet af valget i Zimbabwe, hvor Mugabe fik 1,6 mio. stemmer og modkandidaten ca. 1 mio. Så de anerkender det ikke. Det er blevet en vane hos Bush, der ikke vandt det amerikanske præsidentvalg. Heller ikke den vestlige ppositionskandidat anerkender det. De sydafrikanske valgobservatører er ikke enige med den enstemmige vestlige fordømmelse af valget. Se deres rapport
Valgresultatet skal betragtes som legitimt Woza

Bush gentager USAs vilje til at bruge atomvåben
[Netavisen - link 14.03.02] Aftonbladet. Svensk. Bush udelukker ikke at bruge kernevåben 'kampen mod terrorismen'. Man skal ikke true USA eller bruge masseødelæggelsesvåben mod os eller vores allierede eller venner.
En af de nærmeste allierede og venner er Israel, som Bush af taktiske grunde er tvunget til at lægge lidtg officiel luft til. USA vil bruge kernevåben for Israel, f.eks. ved en trussel fra Irak!

Israel fremkalder international fordømmelse
[Netavisen - link 14.03.02] Palestine Chronicle. Eng. Den internationale fordømmelse af Israel bliver stadig kraftigere i takt med dets massive felttog mod palæstinenserne og massakrer på civile, ødelæggelse af huse og hele flygtningelejre, i strid med al internationale ret. FNs sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, forfattet af USA, som nævner en palæstinensisk stat. Situationen i de besatte områder 'den værste i 10 år'.

Fransk militær: USA pynter på 'resultater'
[Netavisen - link 14.03.02] Dawn. Pak. Eng. Amerikanerne overdriver resultaterne af deres bombardementer - de er ikke så 'effektive' som det påstås. Det gælder også for det store slag ved Gardez, siger franske militærkilder, dre også har deltaget. Franske piloter nægtede at gennemføre en række bombardementer, fordi risikoen for civile ofre var for stor.

Israel anholder tusinder på nazimanér
[Netavisen - link 13.03.02] Ekstra Bladet. Over 2000 palæstinensere er blevet anholdt de seneste dage. Foruden at blive bagbundet og få bind for øjnene har nogle af de palæstinensiske fanger fået skrevet en nummer på deres arm. Den palæstinensiske leder Yasser Arafat har sammenlignet denne metode med nazisternes håndtering af jøderne under Anden Verdenskrig.

Små højrepartier forlader den israelske koalitionsregering
[Netavisen - link 13.03.02] Boston Globe. Eng.
Tre små højreekstremistpartier af fascistisk type, der går ind for etnisk udrensning af palæstinenserne, har forladt Sharon-koalitionen - på grund af hans 'bløde linje'. Det kan betyde begyndelsen til enden for hans regering.

Karzai-regeringen frygter opstand
[Netavisen - link 13.03.02] Dawn. Pak. Eng.
Nordalliancestyrkerne - den såkaldte afghanske regeringshær - skynder sig til en række østlige provinser for at hindre en opstand fra mujahedin (taliban)-styrker.

De amerikanske soldater i Georgien skal beskytte olieledning
[Netavisen - link 13.03.02] Hoover. Eng. Kamp mod terrorisme - eller beskyttelse af nye grådige amerikanske olieinteresser - det er spørgsmålet.

Bush starter Terrorkrigens Anden Fase
[Netavisen - link 12.03.02] LATimes. Eng. Et halvt år efter 11. september 2001 erklærede Bush 2. fase i sin terrorkrig for indledt: den vil blive udvidet overalt hvor USA skønner. Dick Cheney er på rundttur i Mellemøsten for at samle støtte til angreb på Irak. Bush takkede de trofaste allierede, som Danmark, og truede alle, der ikke er 110 pct. med ham.

Pentagon forsvarer sin atomplan
[Netavisen - link 12.03.02] LATimes. Eng. Bushadministrationen erklærer at atomplanen er et kraftigt afskrækkelsessignal til alle, der vil angribe USA med biologiske eller kemiske våben.

Israelsk militærs likvidering af palæstinenser med koldt blod
[Netavisen - link 12.03.02] Indymedia. Norge. Billeder af israelske militærfolks henrettelse af 23-årig palæstinenser med koldt blod: Oplagt for en domstol.
Se også Likvideret på åben gade VG. Norge

'Hvem er Anthony Zinni?' - eller 'En massemorder som USAs fredsapostel'
[Netavisen - link 12.03.02] Friheten. Norge. Den amerikanske udsending, der skal formidle 'fred' mellem israelere og palæstinensere har en - selv efter amerikanske forhold - usædvanlig blodig fortid.

Højeste antal amerikanske tropper i udlandet siden 2. verdenskrig
[Netavisen - link 12.03.02] The Guardian. Eng. USA har siden 11. september udbygget et omfattende net af fremskudte baser over hele kloden - og i mange lande hvor det aldrig før har været.

USA skruer op for en ny slags krig
[Netavisen - link 12.03.02] The Guardian. UK. Eng. Uanset om dens allierede kan lide det eller ej vil USA gennemføre en lang række krige og militæroperationer, som det nu gør klar til.

Hundreder af amerikanske tropper sendt til Jemen
[Netavisen - link 12.03.02] World Tribune. Eng. 400 amerikanske soldater under CIA-kommando er sendt til Jemen for at gennemføre en 'search-and-destroy'-operation mod såkaldte al Qaeda-terrorister.

Mujahediner: Vil måske kræve frigivelse af fangerne på Guantanamo
[Netavisen - link 12.03.02] UnmahNews. Eng. Ifølge mujahedinkilder er der 18 tilfangetagne amerikanere i Gardezområdet. Amerikanerne skal have tilbudt tilbagetrækning og forhandlinger om udlevering. Mujahedinerne siges at overveje at kræve fangerne på Guantanamobasen løsladt.
Se også LATimes og The Times(eng)
US-tropper: Afghanerne svigtede
Afghanere: US-tropperne slog ikke til

100.000 demonstrerer i Rom for palæstinensisk selvbestemmelse og mod Israels besættelse
[Netavisen - link 11.03.02] Antiimperialist Camp. Eng. 100,000 mennesker demonstrerede den 9. marts i Rom i solidaritet med den palæstinensiske intifada. Det var dermed ikke bare den største solidaritetsmanifestation med den palæstinensiske sag nogensinde i Italien - men overhovedet i noget vestligt land.

USA får klø i slaget ved Gardez
[Netavisen - link 11.03.02] Berlingske Tidende. Ritzau. - Vi trækker 400 af vores styrker tilbage, og jeg tvivler på, om der vil komme andre i stedet, sagde en amerikansk militærtalsmand søndag.
Trækker tropper tilbage efter afghansk splittelse Yahoo. Eng.

USA forlanger engelsk blod til Irak
[Netavisen - link 11.03.02] Aftenposten. Norsk. USA vil venligt, men bestemt anmode sine trofaste britiske blodsbrødre om en 'støtte' på 25.000 soldater til en styrke rettet mod Irak. Briternes strategiske splittelse mellem USA og EU kan snart få en udløsning af en slags.
Se også Splittelse truer engelsk regering The Observer Eng

Kinas "statskapitalistiske markedsøkonomi" i krise
[Netavisen - link 11.03.02] The Economist. Eng. Finansieringssystemets krise ligner til forveksling den, der slog benene væk under Japan, og væksten kan ikke holde det relativt høje tempo, hvilket hurtigt kan udløse social uro.

Frankrig: Unionsretorik dæmpes
[Netavisen - link 11.03.02] EU-Observer De franske præsidentkandidater spiller ikke ligefrem på det europæiske unionsprojekt i valgkampen. EU's sande popularitet kan her måles i et af de tre toneangivende medlemslande.

Portræt af den konservative tyske kanslerkandidat Edmund Stoiber
[Netavisen - link 11.03.02] EU-Observer Den stærkt højreorienterede Stoiber er fra den "stærke" delstat Bayern med 10 mio. indbyggere, som han satser på bliver centrum i "Nationernes og Regionernes Europa".

Bushs atomkrigsplan
Atomkrig: Hemmelig plan opridser det utænkelige
[Netavisen - link 10.03.02] Los Angeles Times. Engelsk. Af William M. Arkin. Siden terrorangrebene sidste år er der udviklet en sammenhængende, kraftigt udvidet plan og doktin for atomkrige. Analyse af Pentagons hemmeligt-stemplede ny atomstrategi.
Se ogsåUSA udarbejder plan for at bruge atomvåben
Los Angeles Times. Eng. Bushs nye atomplan for angreb på syv navngivne lande, Rusland og Kina indbefattet.
Bush truer med atomvåben
Ekstra Bladet. De er desperate for at finde nye anvendelsesmuligheder for atomvåbnene. Dette er en meget, meget farlig retorik, Dr. Strangelove er åbenbart levende og ved godt helbred i Pentagon.

Amerikanske styrker angrebet over hele Afghanistan
[Netavisen - link 10.03.02] Azzam.com. Eng. 'Mujahedinerne har indledt guerillakrigen, som de havde lovet at møde USA og dets allierede styrker med'.

40 palæstinensere dræbt i israelsk blodrus
[Netavisen - link 09.03] PINA. Eng. 'Røde fredag' blev den blodigste i den nuværende opstands historie. Den israelske statsterror rettede sig mod civile i flæng - og ødelagde resterne af selvstyrets administrationskontorer.

Hvorfor de afrikanske stater ikke vil fordømme Mugabe
[Netavisen - link 09.03.02] East African. Kenya. Eng. Baggrundsartikel. Selv 'moderate' afrikanske Commonwealth-lande som Sydafrika er imod sanktioner og boykot af Mugabe - som 'valgstøtte' til den såkaldte demokratiske opposition, der vil agere på Englands og de øvrige gamle kolonimagters vegne. I dag er der valg - med USA, EU og Vesten som højrøstet deltager.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder