Netavisens nyhedslinks uge 4
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Cuba: Dollar står højest på ønskelisten
[Netavisen - link 27.01.02] Fagbladet. Overenskomstforhandlinger, indkomstskat og decentralisering er ord, som cubanske arbejdere skal til at vænne sig til i Castros Cuba, der med stormskridt nærmer sig den nordiske socialdemokratiske "velfærdsmodel".

USA vil straffe Arafat
[Netavisen - link 26.01.02] Politiken. USA vil støtte Israel i at få fjernet Arafat - og overvejer at sætte PLO - paraplyorganisation for de palæstinensiske partier, organisationer og folkelige bevægelser - på sin terrorhitliste.

Kaotisk militær situation i Afghanistan
[Netavisen - link 26.01.02] The Times.UK. Eng. Den militære situation i Afghanistan er ikke klar. Der findes fortsat store Taliban-styrker - og krigsherrerne fra Nordalliancen er begyndt at slås med hinanden, mens USA øger antallet af soldater på jorden.

Amerikanske tropper på Filippinerne
[Netavisen - link 26.01.02] Chicago Tribune. Eng. De første amerikanske soldater til Filippinerne laver baser nær 'Abu Sayeff-oprørere'.

USA vil 'hjælpe' lande i Centralasien med tropper og militær
[Netavisen - link 26.01.02] BBC. Eng. Den øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Afghanistan siger, at USA vil hjælpe centralasiatiske regeringer med at udrydde 'islamiske ekstremister'.

CIA spionerer i USA
[Netavisen - link 26.01.02] Cryptome. Eng. Selvom CIA i lov forbydes at spionere i USA, er skellene mellem udenlands og indenlands i USA blevet slørede efter 11. sept.

Bush: Rekordoprustning på vej
[Netavisen - link 25.01.02] Politiken. George W. Bush lægger op til en stigning i de amerikanske militærudgifter på 14 procent. Beløbet svarer til 160 Storebæltsbroer. Noget lignende er ikke set siden Ronald Reagans første præsidentperiode.
Se også
Verdens 10 største våbenproducenter Grafik. Politiken
Se også
Stjernekrig: Beskyttelse af globaliseringen fra oven CorpWatch. Eng.

Manden der ville vidne mod Sharon om Sabra og Chatila bombedræbt
[Netavisen - link 25.01.02] The Independent. Af Robert Fisk. Elie Hobekei blev i går dræbt ved en bombeeksplosion i Beirut.For to dage siden lovede han at vidne mod Sharon. Han var kristen falangistleder, anførte falangiststyrkerne i massakrene i Sabra og Chatila - og kendte sandheden om Sharons rolle. Endnu et offer for Israels 'målrettede drab'? Se også Robert Fisk
Elie Hobeika: 'lady-killer' og blodig krigsforbryder

Prodi efterlyser mere union
[Netavisen - link 25.01.02] EU-Observer. Euroen er på plads. Nu er tiden kommet til fuld økonomisk integration, mener kommissionsformanden Romano Prodi, som også langer ud efter nølende medlemslande.

2002: Et usikkerhedens år på det plagede Balkan
[Netavisen - link 25.01.02] Kathimerini. Grækenland. Engelsk. Året kan betyde vigtige nyudviklinger: En folkeafstemning i Montenegro kan betyde uafhængighed og opløsning af Rest-Jugoslavien. Den sidste del af 'føderationen' - det albanske Kosova - vil også kræve uafhængighed af Serbien. Den makedonske 'fredsaftale' er yderst skrøbelig. I Serbien vokser den økonomiske krise og den politiske kamp mellem Djinjic og Kostunica. Bulgarien er på vej til at blive et nyt Argentina - efter at ekskongen, der blev statsminister, viste sig at være fuld af tomme valgløfter. O.s.v.

Israel i dag
Israel tilskynder sine soldater til vilkårlige mord
[Netavisen - link 24.01.02] The Palestine Chronicle. Eng. Israelske soldater ophidses til vilkårlige drab og overgreb på palæstinensere. Et vidne, en israelsk soldat, fortæller.

Israel smadrer kostbare EU-projekter
[Netavisen - link 24.01.02] Politiken. Gaza havn og lufthavn, radio- og TV-bygninger - det er blot nogle af de bygninger, de barbariske israelske angreb har lagt i grus. Og de er bygget for - eller med tilskud fra EU eller enkelte EU-lande.

Israelske jets angriber i Libanon
[Netavisen - link 24.01.02] Bloomberg. Eng. Israelske jets har rettet voldsomme angreb i Sydlibanon - efter at Hizbollah angreb militærposter på libanesisk område, stadig besat af Israel.

USA kræver militærbaser i Pakistan
[Netavisen - link 24.01.02] Hindustan Times. Eng. Det ny romerske imperum udvider sig: USA vil have Pakistan til at leje det store arealer til at opbygge militærbaser, en no-fly zone og faciliteter for landstyrker i det nordvestlige Baluchistan ved grænsen til Afghanistan i en ti-årig periode.

Peru: 'Menneskerettighedsforkæmperen' USA kendte og støttede dødspatruljer
[Netavisen - link 24.01.02] Kristianstadbladet. Svensk. USA vidste klar besked om dødspatruljernes virksomhed i Peru igennem i hvert fald 20 år, viser frigivne peruanske dokumenter.

Forslag om tysk-fransk konføderation
[Netavisen - link 23.01.02] EU-Observer. EU-kommissærerne Pascal Lamy og Günter Verheugen lancerer nu idéen om en fransk-tysk konføderation med fælles hær og udenrigspolitik.

Men Godot kom aldrig
[Netavisen - link 23.01.02] The Palestine Chronicle. Eng. Af Edna Yaghi. For hver eneste dag forværres situationen i de besatte palæstinensiske områder. Verden ser til i apati. små palæstinensiske drenge med småsten udviser mere mod end de fleste arabiske leder, som skjuler sig bag deres paladser, flotte tøj og uvilje mod at kæmpe for, hvad der er ret.

USA hjælper Indien i Kashmir
[Netavisen - link 23.01.02] The Telegrapgh. Eng. Amerikanerne støtter nu Idien med bl.a. efterretningsvirksomhed i kampen mod 'terrorister' i Kashmir - det vil sige uafhængighedsbevægelsen.

Nordalliance-fraktioner i væbnede indbyrdes opgør
[Netavisen - link 23.01.02] Sunday Times. Eng. De væbnede kampe mellem Nordalliancens krigsherrer er brudt ud igen som sidst de var ved magten - sammen med røverierne af nødhjælpsforsyninger og opiumen.

Profit på terror
[Netavisen - link 23.01.02] The Nation. Eng. Af William D. Hartung. Ikke mindst Rumsfelds krigsministerium og Pentagon er blevet en pengemagnet af terror - og bruger milliarder af dollars på alle mulige rustningsprojekter - kun til gavn for fabrikanterne.

'Hemmelig' plan for at vælte Saddam
[Netavisen - link 22.01.02] NYPost. Eng. Bushadministrationens store ønskemål er at vælte Saddam Hussein. Nu slippes rygterne om et angreb inden for 6 måneder og en 'hemmelig' plan løs igen.
Se også den tidligere våbeninspektør Hans vom Sponecks kommentar (Counterpunch, eng.):
Der er andre løsninger end militære

'6-års-krig' bekymrer europæerne
[Netavisen - link 22.01.02] New California Media. Eng. Voksende uro i de herskende EU-kredse over udsigten til en '6-årig terrorkrig', som annonceret af Bush og Pentagon. For det første vil den skade verdensøkonomien på længere sigt, for det andet vil den skade 'Europas strategiske interesser'.

USA lægger pres på Saudiarabien
[Netavisen - link 22.01.02] The Telegraph. UK. Eng. 'Giv ikke bin-Laden havd han ønsker', siger USA til Saudiarabien, hvor presset for at få de amerikanske baser og tropper væk vokser til stadighed.

Bombe eksploderer ved den amerikanske ambassade i Kabul
[Netavisen - link 22.01.02] The Guardian. UK. Eng. Guerillakrigen mod de amerikanske og udenlandske tropper i Afghanistan er i gang. Bombe eksploderer ved den nyåbnede ambassade i hovedstaden.

Stordemonstration mod sort udlændingepolitik i Rom
[Netavisen - link 21.01.02] Indymedia. Italien. Godt 100.000 deltog i Rom i søndagens store manifestation mod Berlusconi-Fini-regeringens kulsorte udlændingepolitik. 'Manifestazione Bellissima, colorata, divertente, fantasiosa' (Fotoreportage)
Samtidig gennemførtes en højtidelig mindedemonstration for Carlo Giuliani med hen ved 10.000 deltagere i Genua på 6-måneders-dagen for hans brutale nedskydning af italienske politi under G8-topmødet. (Politiken)
Tusinder mindes Carlo

USA bruger tortur
[Netavisen - link 21.01.02] CBS. Eng. Der er ingen tvivl om at USA i lighed med Israel selv bruger fysisk tortur mod (krigs)fanger - og ikke blot træner andre til det, f.eks. gennem SOE.
På Fox News fredag spurgte journalisten: 'Hvordan vil I så få de Taliban fyre til at snakke....tortur eller hvad? Og 'terror eksperten' sagde, at det var farlige fyre, og at alle
metoder, tortur eller hvad, var legitime, da det gjaldt nationens sikkerhed...
På CBSs 60 Minutes forsvarede den 'liberale' stjernesagfører (O.J.Simpson) Alan Dershowitz brug af tortur.

Hvad Ecevit skulle i Washington
[Netavisen - link 21.01.02} Tyrkiets Arbejderparti EMEP. Eng. Planlægning af krig mod Irak med Tyrkiet i en hovedrolle og den økonomiske krise var på toppen af dagsordenen, da Evevit besøgte Bush. Hvad er Tyrkiets rolle i 'terrorkrigen'?

Saudisk kritik af USA
[Netavisen - link 21.01.02] Sydney Morning Herald. Eng. Forholdet mellem USA og Saudiarbanien er på bristepunktet og Saudiarabien er ved at eksplodere. Saudisk seniordiplomat har fremsat en hidtil uhørt kritik fra den kant af USAs krigsmål i Afghanistan. Det overvejes at bede de amerikanske tropper om at forlade landet.

Argentina: Folkerådenes demonstrationsoptog
[Netavisen - link 21.01.02] Indymedia. Arg. Fredag den 18. februar gik folkeråd, der er dannet under den revolutionære krise, i demonstrationstog til højesteret. Billedreportage.

Stor manifestation forberedes mod NATO-sikkerhedskonference i München 1.-2. februar
[Netavisen - link 21.01.02] Eng. Omkring 100 organisationer fra München og mange andre tyske byer mobiliserer til modaktioner ved den årlige NATO-sikkerhedskonference i München. Grundlag og oplysninger.

Kritik af Chomsky
[Netavisen - link 21.01.02] Antiwar. Eng. Af Justin Raimondo. Før i tiden kaldte Det amerikanske Krigsparti fredstilhængere for 'Commies' - nu kaldes de tit for 'chomskyites'. Chomsky lægges for had. Men hvad står han egentlig for? Raimondo kalder ham 'interventionist' - det skal blot ske i FN-regi.

Voksende kritik af amerikanske tropper på Filippinerne
[Netavisen - link 20.01.02] Yahoo. Eng. Arroyo-regeringen er kommet under voksende pres for at give afkald på amerikanske tropper. Parlamentarikere truer hende med rigsretssag, forde dey ifølge forfatningen er forbudt at have udenlandske soldater på Filippinerne.

USA planlægger at sende soldater til 15 lande mere
[Netavisen - link 20.01.02] Pioneer Planet. Eng. Krigsminister Rumsfeld siger at USA er parat til at sende tropper til 15 lande ud over Afghanistan og Filippinerne som led i terrorkrigen.
Se også Sydney Morning Herald (eng)
Pentagon laver nye tegninger af det militære verdenskort

Gå imod krigshysteri og krigsforberedelser
[Netavisen - link 20.01.02] Af Indiens Kommunistiske Ghadar Parti.Eng. Udtalelse om krigsforberedelserne mellem Inien og Pakistan og den engelsk-amerikanske rolle.

Det amerikanske imperium udvider sig
[Netavisen - link 19.01.02] Christian Science Monitor. Eng. Bush lovede under valgkampen at trække soldater væk fra 'oversøisk' engagementer. Amerikanerne er nu ved at finde ud af, at der bygges nye permanente baser i ny lande - og at USA mere og mere ligner end udvidet udgave af det militaristiske engelske imperium i dets glanstid.
Se også
Mobiliserer 70.000 reservister I-won. Reuters
Mere end 70.000 reservister er indkaldt i USA til at opsupplere den regulære hær på 1.4 millioner mand

Skyldig i 9/11: Bush afsløret
[Netavisen - link 19.01.02] Emperors clothes. Eng. Den officielle presse eller myndighederne beskæftiger sig ikke med at undersøge, hvad der skete den 11. september 2001 i USA. Men det står efterhånden klart, at de officielle forklaringer ikke holder. Det gælder også for forklaringen om den amerikanske præsidents reaktioner.
Se også
Angrebene den 11. september: Bevis for amerikansk indblanding Indymedia
Krimi for hele familien!

Civildræbte i Afghanistan
[Netavísen - link 19.01.02] Sida. Svensk. Hjemmeside med en del information om Afghanistankrigen og den humanitære situation.
Se også
Omverdensbilleder
Afghanistankrigen har flere civile døde pr. bombe end nogen tidligere krig (Eng)
Hvorfor 'Enduring Freedom' har kostet flere civile livet Project on Defense Alternatives

Problemer med EU?
[Netavisen - link 19.01.02] NetPosten. Tyskland og Portugal har problemer med at overholde budgetkravene fra EU.

Washingtons Ny verdensorden våben kan afstedkomme klimaændring
[Netavisen - link 19.01.02] Center for Global Reseach. Canada. Eng. Den nye genration af amerikanske våben udgør - også - en miljøtrussel af gigantisk format.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder