Netavisens nyhedslinks uge 2
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Hvem er Otto Reich?
[Netavisen - link 13.01.02] Stop Otto Reich! Eng. Bush-regeringen har udpeget Otto Reich - en velkendt insider fra Iran-Contra-skandalen - til viceudenrigsminister for den vestlige halvkugle: han skal tilrettelægge den agréssive amerikanske politik i Latinamerika.
Stop Otto Reich-hjemmeside

Enron er ikke Bush' Whitewater: Det bliver værre
[Netavisen - link 13.01.02] CBS.MarketWatch. Eng. Enronskandalen med sine tråde til toppen af Det Hvide Hus bliver ikke en ny Whitewater-sag, som den, der plagede Clinton-administrationen. Den bliver værre . . .

Var Toni Blair i Indien for at sælge våben?
[Netavisen - link 13.01.02] Times of India. Eng. Ville Blair forhindre krig mellem Pakistan og Indien - eller drog han til Indien for at gennemføre et stort våbensalg?

USA bliver i Centralasien: Reaktioner/Kommentarer
USA bygger baser omkring Afghanistan
[Netavisen - link 13.01.02] Politiken. USA er i færd med i sin globale oliekrig at bygge permanente militærbaser i Centralasien på tilsvarende måde som i Kosova og Bosnien.
Se også
Storpolitik i Asien
[Netavisen - link 13.01.02] Pravda. Af Dmitri Litvinovich. Eng. Russisk kommentar: For Rusland gælder det om at bevare sin traditionelle indflydelse i Centralasien. Bliver USA for længe, vil de formentlig blive bedt af Shanghai Fem (dvs. Kina og Rusland) om at forsvinde. Shanghai 5 vil blive regionens 'politibetjent'.
USAs strategi for bedrag
[Netavisen - link 13.01.02] Tehran Times. Iransk kommentar til de israelske og amerikanske manøvrer og propaganda i forhold til mellemøsten, Den persiske Golf og Det Kaspiske Hav.
Spåmændene får ret: Amerikanerne bliver

[Netavisen - link 12.01.02] The Frontier Post. Pakistan. Kommentar til udsigten til permanent amerikansk militær tilstedeværelse i Centralasien: Kirgisistan, Afghanistan - og måske Pakistan. Den betyder militær omringning af Kina - sammen med Taiwan, Sydkorea o.s.v.

Indien: Parat til atomkrig . . .
[Netavisen - link 12.01.02] This is London. Eng. Et egentligt krigsudbrud mellem Indien og Pakistan er kommet nærmere efter en massiv troppeopbygning. Indien erklærer sig klar til atomkrig, men siger også
Konventionel krig stadig mulig News International. Pak. Eng.
Se også
Indiens strategi: Angreb over en bred front Hindustan Times. Eng.

Enron-skandalen ruller: Søgte regeringens hjælp
[Netavisen - link 12.01.01] L.A.Times. Eng. Enron søgte bistand fra regeringen for at få banklån og undgå konkurs. Se også
Tilintetgjorde Enron-dokumenter L.A. Times. Eng.
Det amerikanske justitsministerium indleder undersøgelse for kriminalitet mod Enron L.A.Times Eng.

Manila overvejer amerikanske tropper
[Netavisen - link 12.01.02] The Guardian. Eng. Arroyo-regeringen overvejer US-plan om deltagelse af 1000 amerikanske specialstyrker i kampen mod Abu Sayeff - og som indledning til ny permanent amerikansk tilstedeværelse på Filippinerne.

England: Jernbanestrejke 'ude af kontrol' siger fagforeningsleder
[Netavisen - link 11.01.02] The Independent. Eng. Lederen af det største engelske jernbaneforbund advarer om at den nuværende faglige uro kan sprede sig til resten af landet.

Hungerkatastrofe i Afghanistan
Udtalelse fra James Jennings, Conscience International IPA Eng.

Tusinder af afghanske børn vil ikke overleve vinteren
[Netavisen - link 11.01.02] msnbccom. Eng. Det er alt for tidligt at erklære hungerskatastrofen i Afghanistan for overstået. Tusinder af børn er døde og vil dø, siger hjælpeorganisationer. I nogle landsbyer lever man af græs:
Tvinges til at spise græs for at overleve Aftonbladet. Svensk.
Sulter langsomt ihjel i de fjerne landsbyer Washington Post. Eng.

Det Hvide Hus var som et hjem for Enron
[Netavisen - link 11.01.02] Commondreams. Eng. Bush fortæller han ikke har set Enron de sidste seks uger. Men indtil krakket var modelfirmaet hjemme i Det Hvide Hus.

Carlyle Group: Bush Sr. og Co. tjener på oprustningen
[Netavisen - link 11.01.02] Commondreams. Eng. Der tjenes alvorlige penge på den amerikanske oprustning. F.eks. af præsidentens far og andre tidligere politiske og militær pinger i The Carlyle Group.

Olie i krigens fodspor
[Netavisen - link 11.01.02] Klassekampen. Norsk. Ledelsen i olieselskabet Unocal bekræfter, at planerne om en olierørledning gennem Afghanistan slet ikke er skrinlagte. De har tværtimod fået fornyet aktualitet.

Amerikanske militærbaser i Centralasien bekymrer Rusland
[Netavisen - link 10.01.02] The Telegraph. Eng. Pentagons udtalelser om mangeårig militær tilstedeværelse i Centralasien vækker bekymring i Moskva (og næppe kun i Moskva).

Den dag John Ashcroft strøg amerikanernes ret til aktiindsigt
[Netavisen - link 10.01.02] Alternet. Eng. Ubemærket og i ly af terrorkrigen har den ekstemt højreorienterede amerikanske justitsminister fået fjernet en grundlæggende demokratisk rettighed: retten til information og aktindsigt.

Forbindelser fra Den kolde krig genoplives
[Netavisen - link 10.01.02] National Post. Eng. I de store spil om Central- og Sydøstasien - med Indien og Pakistan som centrale aktører - begynder gamle forbindelser fra Den kolde krigs tid at være virksomme igen.

Filippinerne: New Peoples' Army fordømmer amerikansk militært engagement
[Netavisen - link 09.01.02] Bulatlat. Eng. Filippinerne er et af målene i den amerikanske terrorkrig. Et interview med Ka Benjie, kommandør i folkehæren, ledt af Filippinernes Kommunistiske Parti, på det sydlige Mindanao i magasinet Bulatlat. Benjie fordømmer den stadig voksende amerikanske militære indblanding, som ikke kun vil komme til at ramme 'muslimske fundamentalister'. Også befrielseshæren New Peoples' Army er på den amerikanske liste over terroristorganisationer.

Amerikansk indblanding har bragt Asien på randen af atomkrig
[Netavisen - link 09.01.02] The Toronto Sun. Eng. Af Eric Margolis. USA har pustet til ilden og i forbindelse med terrorkrigen fået modsætningerne mellem Indien og Pakistan - med reel mulighed for en atomkrig - til at tilspidses.

Amerikanerne er allerede i Kirgisistan
[Netavisen - link 09.01.02] Pravda. Eng. En frustreret og syrlig russisk kommentar til det billige amerikanske opkøb af permanente basefaciliteter til 3000 mand og 60 fly, der har sikret dets første militærbase på gammelt Sovjetterritorium.

Terrorkrig har allerede kostet mere end 60 mio. $
[Netavisen - link 09.01.02] St. Petersburg Times. Eng. Krigen varer længe, koster mange penge.

Afghanistan-krig i ny fase
[Netavisen - link 09.01.02] AsiaTimes. Eng. Artiklen hævder, at de nuværende amerikanske bombardementer ikke så meget retter sig mod resterne af Taliban, men mod mulige angrebsbaser for krigsherrer (som Hekmatyar), der kontrollerer dele af Afghanistan, og som planlægger en ny krig mod USA i Afghanistan fra marts måned, når vinteren begynder at lette.

Nye amerikanske atomprøvesprængninger bekymrer
[Netavisen - link 09.01.02] Information. Bush-regeringens meddelelse om, at den planlægger at genoptage atomprøvesprængningene vækker bred uro.
Se også
USA vil genoptage atomprøvesprængninger
[Netavisen - link 08.01.02] Washington Post. Eng. Bushs krigskabinet vil genoptage underjordiske atomprøvesprængninger med henblik på at opgradere og udvikle atomarsenalet (i strid med internationale aftaler).

Indien og Israel skulder ved skulder i deres egen 'terrorkrig'
[Netavisen - link 08.01.02] Times of India. Eng. De israelske krigsanstiftere (repræsenteret ved Shimon Peres) er også aktive i Indien: Skulder ved skulder mod 'terrorisme' (læs: Pakistan m.m.). Israel er blevet storeksportør af våben til Indien. Det nære samarbejde mellem Israel og hhv. Tyrkiet og Indien betyder nye farer for folkene i regionen.

Krig mellem Indien og Pakistan kunne blive den største siden 2. verdenskrig
[Netavisen - link 08.01.02] UPI. Eng. Perspektiverne ved en ny indisk-pakistansk krig er skræmmende.

Argentina devaluerer
[Netavisen - link 08.01.02] Sydney Morning Herald. Eng.
Duhalde har fået udstrakte fuldmagter af kongressen til at gennemføre en ny økonomisk politik, der. bl.a. betyder opgivelse af den 10 år lange paritet mellem dollar og peso. Den devalures nu med ca. 40 pct. Det midlertidige stop for tilbagebetaling af den enorme udlandsgæld fastholdes.

USA-Chile: Største våbenhandel med Latinamerika i årtier
[Netavisen - link 08.01.02] Yahoo. Eng. Chile planlægger at købe 10 F-16 fly fra Lockheed Martin i den største våbenhandel efter USA har ophævet forbudet mod eksport af avancerede våben til Latinamerika. Peru siger, det kan føre til latinamerikansk våbenkapløb.

Alexander Haig: Syrien skal være det næste mål
[Netavisen - link 08.01.02] New York Times. UPI. Eng. Krigsbrandstifterne i Washington drøfter uhæmmet de næste krigsmål i deres terrorkrig. Den fhv. general Alexander Haigs forslag er Syrien i første omgang, senere Irak ...

SCO: Jiang vil have 'regional terrormekanisme'
[Netavisen - link 08.01-02] Peoples' Daily. Eng. Den kinesiske leder Ziang Zemin har på et ekstraordinært møde i Peking foreslået SCO-landene, herunder Rusland, at oprette en 'regional terrormekanisme' - og gentager i øvrigt den 'kinesiske' opfattelse, at verdenssituationen bevæger sig hen imod større afspænding!

Kampe raser i tjetjensk by
[Netavisen - link 08.01.02] BBC. Eng. Den russiske 'terrorkrig' mod Tjetjenien foregår stadig med stor voldsomhed - og russiske sikkerhedsstyrker myrder forskelsløst mandlige tjetjenere.

Sudan, USA og beskyldningerne om biologiske våben
[Netavisen - link 08.01.02] Media Monitors Network. Af David Hoile/ESPAC. Eng. De amerikanske beskyldninger mod Sudan om biologiske våbeneksperimenter er helt grundløse og uansvarlige. USA har tidligere måttet trække en lang række forkerte beskyldninger mod Sudan tilbage.

USA forbereder permanent ophold i Centralasien
[Netavisen - link 07.01.02] The News. Pakistan. Eng. USA planlægger at blive i Centralasien i fremtiden - og tager nu skridt til at opbygge permanent ophold.

Sandheden om min søn Carlo Giulianis død
[Netavisen - link 07.01.02] Indymedia. Norge. Norsk. Åbent brev fra faderen til den italienske aktivist, der blev politimyrdet under G8-topmødet i Genova.

De 9 store myter om Irak og sanktionerne
[Netavisen - link 07.01.02] Voices in the Wilderness. Eng. Kampagnen for at ophæve sanktionerne mod Irak gennemgår de officielle amerikanske myter om Irak og sanktionerne.

Bevis på ny amerikansk civilbombning
[Netavisen - link 07.02.02] The Guardian. Eng. Den amerikanske hensynsløshed over for civile ofre for bombardementer har ført til endnu en udslettelse af en landsby med omkring 100 dræbte - måske som del af en klanfejde.

Somalia næste mål?
[Netavisen - link 07.01.02] Radio Free Europe. Eng. Somalia er det mest sandsynlige næste krigsmål for det amerikanske terrortogt, mener iagttagere ifølge den amerikanske propagandakanal REF. Det betyder ikke Irak er glemt.

USA og Israel uenige om våbendestination
[Netavisen - link 07.01.02] MiddleEast NewsLine. Eng. USA og Israel strides om bestemmelsen for det af Israel kaprede våbenskib Karin-A. Israel påstår det var bestemt for 'terroristen' Arafat - USA siger bestemmelsesstedet var Libanon og Hizbollah.

Amerikanske helikoptere nedskød flygtende kvinder og børn
[Netavisen - link 06.01.02] Yellow Times. Eng. Ny rapport om amerikanske luftmassakrer på civile.

Den afghanske regering tavs om civile ofre
[Netavisen - link 06.01.02] Yahoo. Eng. Den amerikansk-indsatte regering i kabul forholder sig tavs om det hurtigt voksende antal civile ofre for de amerikanske bombardementer.

FN: USA dræber stadig civile
[Netavisen - link 06.01.02] Washington Post. Eng. FN-talsmand 'bekymret' - Rumsfeld forsvarer bombemålene.

En gennemsnitlig dag i Afghanistan
[Netavisen - link 06.01.02] Cursor. Eng. Af Marc Herold. 62 uskyldige civile afghanere i er blevet dræbt dagligt i gennemsnit ved at blive direkte ramt af amerikanske bomber. Den 20. december var med 65 dræbte en sådan gennemsnitlig dag.
Se også
Dossier over de civile ofre for de amerikanske bombninger i Afghanistan
[Netavisen - link 06.01.02] Cursor. Eng. Professor Marc V. Herolds kommenterede redegørelse for de afghanske civile bombeofre i krigens første to måneder. Den seneste måmneder har tilføjet nye hundreder til listen - og de amerikanske bombardementer fortsætter dagligt.

Mission til Bagdad
[Netavisen - link 06.01.02] Al Ahram Weekly. Eng. Den arabiske Ligas generalsekrteær Amr Moussa står foran besøg i Bagdad, der skal markere, at samtlige arabiske stater er imod en ny amerikansk krig mod Irak - og at de forlanger sanktionerne ophævet.

Unical kommer til Afghanistan
[Netavisen 05.01.02] WSWS. Eng. George Bush har udnævnt en tidligere rådgiver for olieselskabet Unical, som længe har haft planer om rørledning gennem landet,som særlig udsending til Afghanistan.

Shanghai Seks og Afghanistan
[Netavisen - link 05.01.02] Pravda. Eng. Den 6. januar holder Shanghai 6 udenrigsministermøde i Peking for at koordinere Afghanistan- og 'terrorkrigs'-politik.

The American Way of War
[Netavisen - link 05.01.02] Focus on the Global South. Af Professor Walden Bello, direktør Global South. Eng. Interessant analyse af amerikansk krigstænkning, herunder den militære tænkning baseret på massiv luftoverlegenhed.

Prisen for krigen: Miljøkatastrofe i Afghanistan
[Netavisen - link 05.01.02] The New Scientist. Antiimperialist League. Eng. Bomber, langvarige krige, tørke: en ny katastrofe udvikler sig i Afghanistan.

Pentagon udnytter Afghanistan-kortet
[Netavisen - link 05.01.02] Ekstrabladet. USAs luftvåben er suverænt - og nu vil USA sikre, at alle 'venligtsindede' regeringer køber amerikanske fly - fortrinsvis produceret af Lockheed-Martin.

Argentina og IMFs fingeraftryk
[Netavisen - link 05.01.02] Alternet. Af Mark Weissbrot. Eng. IMFs rolle i krisen i Argentina.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder