Netavisens nyhedslinks uge 38
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Danskere vil ikke støtte et USA-angreb på Irak
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Nyhederne.
Danskerne er ikke klar til at støtte et eventuelt amerikansk angreb på Irak, hverken politisk eller militært. Det viser en ny meningsmåling, MEGAFON har foretaget for TV 2. Dermed føjer danskerne sig til nabolandene Norge, Sverige og Tyskland, hvor der er massiv modstand mod Bush's krig ifølge meningsmålingerne.
Se også
Fogh parat til krig mod Irak
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Fyn.
Venstre støtter en krig mod Irak, hvis det irakiske styre ikke retter sig efter USA's og FN's krav om våbenkontrol. Og partiet står bag USA. Det gjorde statsminister Anders Fogh Rasmussen søndag klart på Venstres landsmøde i Odense.

Forældre i Odense stopper betaling
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Fyn.
Som led i den kørende pædagog-konflikt i Odense går en forældre-gruppe nu på banen med opfordringen: Stop forældre-betalingen! Det er gruppens mål at få genforhandlet besparelserne på institutionsområdet, så der bliver færre besparelser.
Se også
Forældrehjemmesiden

Asiatisk arbejdskamp mod ISS
[Netavisen - link 22.09.02] Politiken.
ISS er røget ind i en lang og benhård arbejdskamp i Hong Kong, hvor godt 500 rengøringsansatte beskylder selskabet for at snyde dem for en bonus, som de mener at have ret til.Efter måneder med demonstrationer og blokader mod ISS kontor i Hong Kong er sagen endt i retten.

LO indkalder til ekstraordinær kongres
[Netavisen - link 21.09.02] LO.
Under parolen 'Nyt LO' indkaldes til en ekstraordinær kongres, der bl.a. skal afskaffe partistøtten til socialdemokratiet.
Se også
Historisk plan for et nyt og stærkere LO Ugebrevet A-4 21.09.02

Det må koste at slide på ansatte
[Netavisen - link 21.09.02] Berlingske Tidende
I stedet for at lade portører, sygehjælpere og andre udsatte grupper betale for hinandens høje invaliditet, burde arbejdsgiveren gribe til lommen. Dermed kunne man undgå, at grupper af lønmodtagere får ædt store dele af deres pension op inden alderdommen.

Ribe byråd boykotter Coca Cola
[Netavisen - link 21.09.02] Politiken.
Et enigt byråd i Ribe har besluttet, at det ikke længere vil drikke Coca Cola til møderne, når Coca Cola ikke betaler skat i Danmark.

Ny forklaring om den danske Cuba-fange
[Netavisen - link 21.09.02] Politiken.
Det danske Udenrigsministerium ændrer nu forklaring og siger, at den danske fange i Cuba i marts i år blev afhørt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) næsten efter retningslinjerne i den danske retsplejelov.

Jackpot til boligejerne
[Netavisen - link 21.09.02] Berlingske Tidende
Superlave renter forgylder landets 1,3 mio. boligejere, der har større friværdi end nogensinde, og som nu kan låne til den laveste rente i 42 år.

Galtung: Problemet har et navn
[Netavisen - link 20.09.02] Berlingske Tidende
Hovedstaden er i disse dage invaderet af politikere, aktivister og kunstnere fra Asien og Europa. Torsdag åbnede et alternativt euro-asiatisk topmøde på Holmen - Asem4people. Den første taler på førstedagen var den norske fredsforsker Johan Galtung: 'Verden lider i dag under et stort problem – ja, den lider under mange – men især under et altoverskyggende problem. Problemet har et navn – og navnet er Amerikas Forenede Stater, USA'.

Postbude fortsætter deres strejke
[Netavisen - link 20.09.02] SiD.
Ifølge faglig sekretær Michael Frid fra SiD – Københavns Post, har postbudene på Frederiksberg en klar følelse af, at ledelsen ikke anerkender deres overarbejde.

Nej-sigere siger også ja
[Netavisen - link 20.09.02] Berlingske Tidende
EU-modstanderne støtter hovedparten af regeringens forhandlingsoplæg bag de lukkede døre i Europa-udvalget. Dansk Folkeparti kræver nu dørene åbnet, fordi de ikke vil beskyldes for dobbeltspil

Pædagog-strejke breder sig
[Netavisen - link 19.09.02] Berlingske Tidende
Utilfredsheden blandt pædagoger og medhjælpere over kommunale besparelser bredte sig i går til flere kommuner. I Odense voksede arbejdsnedlæggelserne til også at omfatte ansatte i hjemmeplejen og aktioner blandt de strejkende forventes her til morgen. Efter en uges strejke blandt pædagogerne i Randers har et byrådsflertal aftalt, at der alligevel ikke skal spares på området. Se:
Bingo i Randers Berlingske Tidende

Prishop får kursister til at siger stop
[Netavisen - link 19.09.02] Berlingske Tidende
Landet over demonstrerede kursisterne på VUC i går over regeringens planer om at lade brugerbetalingen stige. Også ved VUC Øresund i Lyngby blokerede demonstranter for undervisningen.

S-sejr styrker troen på svensk ØMU-medlemskab
[Netavisen - link 19.09.02] EU-Observer.
Svenske erhvervsorganisationer mener, at den socialdemokratiske valgsejr gør det nemmere at få Sverige ind i Den Økonomiske og Monetære Union. (Den seneste meningsmåling i denne uge viser 43 pct. svenskere for ØMU'en, KP).

Diskrimination af gravide øger
[Netavisen - link 19.09.02] Aftonbladet. Sv.
Der er sket en kraftig stigning af anmeldelser om diskrimination af gravide på det svenske arbejdsmarked.

Voldsbetjente sikres jobbet
[Netavisen - link 19.09.02] Yelah. Sv.
En række betjente, der er sigtet som ansvarlige for vold mod demonstranter i Göteborg sidste år, kan beholde deres job, selvom de bliver dømt, har polisen besluttet.

Store firmaer betaler ingen skat i Danmark
[Netavisen - link 18.09.02] Information
McDonald’s, Q8 og 1.200 andre multinationale firmaer betaler ikke en krone i skat i Danmark. Minister lover større indsats, opposition kalder det ’løs tale’. (Men de gjorde det heller ikke, da Nyrup var ved magten)

BUPL: Besparelser værre end frygtet
[Netavisen - link 18.09.02] Dr-Online.
Flere børn i daginstitutionerne og færre voksne til at tage sig af dem. Det bliver, ifølge en ny rapport, nogle af konsekvenserne i 40 procent af landets kommuner til næste år. Strejkerne breder sig landet over.
Hvor strejkes der BUPL

50.000 VUC-kursister demonstrerer onsdag
[Netavisen - link 18.09.02] SiD.
Regeringens planer om at indføre brugerbetaling på undervisningen på landets voksen-uddannelsescentre har fået kursisterne op af stolen. Op mod 50.000 demonstrerer.

SiD-Industri-landsmøde: Truer med at opsige hovedaftalen
[Netavisen - link 18.09.02] SiD.
SiD's tillidsfolk i industrien opfordrer til at opsige hovedaftalen, hvisregeringen gennemfører nye indgreb i aftalesystemet: "Hvis regeringen fremturer med sine angreb, vil vi opfordre SiD's hovedbestyrelse til at gå til LO med et krav om, at hovedaftalen med Dansk Arbejdsgiverforening bliver opsagt," hedder det i en udtalelse, der søndag blev vedtaget af de cirka 500 deltagere på SiD's Industrilandsmøde i Esbjerg.

Reform med pisk til ledige
[Netavisen - link 18.09.02] SiD.
SiD's formand frygter, at regeringen er på vej med reform af arbejdsmarkedet, der vil satse på sænke lønnen i stedet for opkvalificering.

"Minister vil redde jobtræningen"
[Netavisen - link 17.09.02] Fyens Stiftstidende
Kontanthjælpsmodtagere skal kunne arbejde gratis i op til 26 uger, foreslår Claus Hjort Frederiksen

Strejken breder sig til ældreområdet
[Netavisen - link 17.09.02] TV2/Fyn
Omkring 50 medarbejdere inden for hjemmeplejen i Odense nedlagde tirsdag morgen arbejdet. Strejken er en protest mod byrådets budgetforlig, der vil betyde voldsomme nedskæringer på ældreområdet

ISS satser på jobformidling
[Netavisen - link 17.09.02] Berlingske Tidende.
Servicekoncernen ISS er på vej til at udvide sin nicheforretning med optræning og jobformidling for kontanthjælpsmodtagere. Blandt andet for at dække sit eget behov for personale.

Aktiedyk koster 400 milliarder kr.
[Netavisen - link 17.09.02] Berlingske Tidende.
Danmark står sammen med resten af verden midt i en af de mest langtrukne og pinefulde nedture på aktiemarkederne. Gigantiske formuer er fordampet som dug for solen på knap to år.

Pædagogstrejke i Esbjerg
[Netavisen - link 17.09.02]TV2 Nyhederne.
Esbjerg slutter sig til flokken af byer med strejkeramte daginstitutioner.

109 kommuner skærer ned på daginstitutioner
[Netavisen - link 17.09.02] BUPL
En rundringning foretaget af BUPL viser at 109 kommuner - 40 pct. af alle - foretager omfattende besparelser på daginstitutionsområdet. Se baggrunden for pædagogstrejkerne og vreden i den offentlige sektor.

Politisk pres på Falck i Israel
[Netavisen - link 17.09.02] Politiken.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) går nu ind i sagen om Group 4 Falcks beskyttelse af de jødiske bosættelser på Vestbredden med en diskret, men utvetydig opfordring om at trække sig ud.
- Hvad med Mærsks Irak-kontrakter med Pentagon?

Det yderste højre gik frem ved svenske lokalvalg
[Netavisen - link 17.09.02] Politiken.
Det indvandrerfjendske parti Sverigedemokraterne (SD) nåede ikke sit mål ved årets valg: at komme ind i Riksdagen. Med ca. 1,5 pct. lå partiet langt fra spærregrænsen på 4 pct.

Pædagogstrejke fortsætter
[Netavisen - link 16.09.02] Ekstra Bladet
Pædagogerne i Odense og Randers strejker fortsat i protest mod nedskæringerne.

DI gør klar til fremstød i Irak
[Netavisen - link 16.09.02] Berlingske Tidende.
Dansk Industri holder fast i et planlagt salgsfremstød med 12 danske virksomheder i Bagdad til november. En væbnet konflikt kan dog komme på tværs, erkender DI, som helst ikke vil være den første, der aflyser fremstødet.

S vinder svensk valg
[Netavisen - link 16.09.02]Politiken.
Det svenske valg blev en virkelig valggyser, hvor den borgerlige og den socialistiske blok lå tæt op ad hinanden til det sidste. Men tidligt på valgaftenen stod det klart, at socialdemokraterne endnu en gang har fået mandat af vælgerne til at danne regering.
Sådan stemte Sverige
[Netavisen - link 16.09.02] Valmyndigheten.Sv.

S-kongres: Afskrevet
[Netavisen - link 16.09.02] Ekstra Bladet
Alle har mistet troen på Nyrup - det er et spørgsmål om måneder, før han bliver tvunget væk, skriver Ekstra Bladet i denne kongresreportage.

Konflikten i DR er ophørt
[Netavisen - link 16.09.02] DR-konflikt.
Mere end tre fjerdedele af de afgivne stemmer var ja ved urafstemningen om forliget mellem Danmarks Radio og Dansk Journalistforbund: 19,7 procent stemte nej - og 3,8 procent af stemmesedlerne var blanke. Det betyder, at konflikten i Danmarks Radio er slut - og arbejdet genoptages mandag.

Protest mod fange-behandling
[Netavisen - link 16.09.02] Aftonbladet. Sv.
Den amerikanske ambassade i Stockholm har modtaget 12.000 protestunderskrifter i anledning af USA's ulovlige tilbageholdelse af en 23-årig svensker i Guantanamo-lejren.

Sverige: Naziprovokationer og krav om nazi-forbud
[Netavisen - link 16.09.02] Sydöstran. Sv.
Efter endnu en nazistisk omgang provokationer mod folk i Karlskrona i anledning af søndagens valg - hvor nazisterne stillede op - gives der næring til det folkelige krav om frihed for nazisme.

Samfundets svageste skal betale skattestop
[Netavisen - link 15.09.02] SiD.
- Man trækker tæppet væk under de mest sårbare i vores samfund. Når der skal spares så meget, som der skal, bliver vi bombet tilbage til samlebåndets tid, hvor der ikke er plads til den enkelte, siger en repræsentant for dem, der rammes af regeringens nedskæringer i den offentlige service.

Valget uden EU-politik
[Netavisen - link 14.09.02] EU-Observer.
Den svenske valgkamp udspiller sig i noget, der ligner en EU-fri zone. Og valget bliver hverken vundet eller tabt på EU-politik.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder