Netavisens nyhedslinks uge 38
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Israel hejser sit flag over det palæstinensiske præsidentpalads
[Netavisen - link 22.09.02] Ottawa. Canadian Press. Eng.
I en endelig ydmygelse af den palæstinensiske leder Yassir Arafat hejste den israelske besættelseshær lørdag det israelske flag over den sidste tilbageværende bygning af det palæstinensiske selvstyres centraladministration. Det er en ny i den uendelige række af internationale krigsforbrydelser, Israel - uhindret af USA og verdenssamfundet - har begået.
Se også
Fire palæstinensere dræbt af israelske soldater
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Fyn.Israelske soldater dræbte mindst fire palæstinensere, da der i nat opstod demonstrationer på Vestbredden og i Gaza til støtte af den palæstinensiske præsident Yasser Arafat - og palæstinensiske demonstranter trodsede besættelsesmagtens ulovlige udgangsforbud. Også internationalt har der været protester mod Israels ryggesløse provokation.

Bush søger stærkt udvidede krigsbeføjelser
[Netavisen - link 21.09.02] AP. Commondreams. Eng.
Den amerikanske præsident ansøger kongressen om stærkt udvidede fuldmagter til at gå i krig mod Irak - også uden om FN. Se også
Bush beder om blanco-check til at angribe Irak The Independent. Eng. 21.09.02
Det sker samtidig med at hans regering har offentliggjort den ny Slå først-militærdoktrin.
Se mere i Global debat

Israel ødelægger Arafats hovedkvarter
[Netavisen - link 21.09.02] MSNBC. Eng.
Israel bombarderede i nat det palæstinensiske selvstyres hovedkvarteri Ramallah og bulldozede gennem ruinerne. Bygningen frygtes nu at styrte sammen. Arafat rapporteres uskadt.

Tyskland undskylder Hitler-sammenligning overfor Bush
[Netavisen - link 21.09.02] Politiken.
Den tyske kansler, Gerhard Schröder, har skriftligt undskyldt sin justitsministers sammenligning mellem Bushs og Hitlers metoder overfor den amerikanske præsident.

Den amerikanske og globale antikrigsbevægelse vokser
[Netavisen - link 20.09.02] Indymedia. US.
I snesevis af amerikanske byer er der blevet aktioneret og demonstreret siden 11. september mod den voksende fare for en ny storkrig mod Irak. Rapporter og billeder mange steder fra.
Se f.eks. billeder fra A.N.S.W.E.Rs demonstration i Los Angeles her

Irsk Nice 2-afstemning den 19. oktober
[Netavisen - link 20.09.02] EU-Observer. Eng.
Den irske premierminister Bertie Ahern meddelte torsdag, at den anden irske folkafstemning om Nice-traktaten (omafstemningen, der skal sikre et ja) vil finde sted lørdag den 19. oktober.

Opsvinget er blevet forsinket
[Netavisen - link 20.09.02] Berlingske Tidende.
Risikoen for en ny recession i verdensøkonomien er ikke fejet af bordet. Den seneste tids nøgletal tyder på svækkede konjunkturer, og i bedste fald kommer opsvinget tidligst i 2003.

EU's første militære mission udskudt
[Netavisen - link 20.09.02] EU-Observer.
Problemer med Tyrkiet spænder ben for EU's militære debut.

Tysk minister sammenligner Bush med Hitler
[Netavisen - link 20.09.02] Berlingske Tidende.
Tysklands justitsminister, Hertha Däubler-Gmelin, blev i dag udsat for kraftig kritik, efter at hun havde sammenlignet præsident George Bushs politik med Adolf Hitlers metoder.

Koizumi i Korea
[Netavisen - link 19.09.02] People's Korea. Eng.
Artikler og nøgledokumenter om den japanske premierminister Koizumis besøg i Nordkorea og mødet med Kim Jong Il - hvor der ikke blev smilet - som markerer et interessant vendepunkt i Japans ambitioner på den Koreanske Halvø.

Demonstranter stoppede Rumsfeld
[Netavisen - link 19.09.02] Ekstra Bladet
Med bannere og slagordene "Inspektioner - ikke krig" stoppede to kvindelige demonstranter en Irak-høring i Kongressen

FN aftaler nyt møde med Irak
[Netavisen - link 19.09.02] Berlingske Tidende.
Chefen for FN's våbeninspektører, Hans Blix, indledte tirsdag drøftelser med irakiske embedsmænd for at genoptage våbeninspektionen i Irak. Samtidig optrappede USA det politiske og militære pres på Saddam Hussein.

Bush er vred på kansler Schröder
[Netavisen - link 19.09.02] Berlingske Tidende.
Amerikanerne mener, at kansler Schröder er ved at sætte Tysklands to efterkrigsalliancer – med USA og Frankrig – over styr. Præsident Bush vil ikke tale med Schröder længere

Irak: USA vil have olien
[Netavisen - link 18.09.02] USA Today. Eng.
Våbeninspektørerne er velkomne, men USA kan finde på et andet påskud for at starte en krig, siger Irak: USA er nemlig opsat på at få fingrene i olien i regionen.

Hans Blix: Manden mellem krig og fred
[Netavisen - link 18.09.02] The Times. Eng.
Portræt af den 74-årige svensker, som blev hentet af Kofi Annan som chefvåbeninspektør efter den krigsgale australier Richard Buttler, som selv spionerede for USA sammen med de amerikanske våbeninspektører.

Spionskandale har reduceret amerikansk indflydelse på våbeninspektion
[Netavisen - link 18.09.02] The Times. Eng.
USA kan ikke længere kontrollere våbeninspektionerne i Irak så godt som man tidligere kunne. Den seneste våbeninspektion, kendt som UNSCOM, blev lukket i 1999, da det blev klart, at Washington havde benyttet de amerikanske deltagere i inspektionsholdene til at spionere mod Irak. En ny sammensætning gør det vanskeligere for USA.

Tysk disciplin i EU-politikken
[Netavisen - link 18.09.02] EU-Observer.
EU's største land går til valg på søndag, og når det gælder EU-politikken, er de tyske partier i store træk enige: Mere integration. Men også kun i store træk - der er forskelle i de føderale visioner.

Verden hilser Iraks beslutning velkommen
[Netavisen - link 18.09.02] Commondreams. AP. Eng.
Størstedelen af verden hilser den irakiske beslutning om at åbne døren for FN-våbeninspektører uden betingelser velkommen. Kravet om ophævelse af sanktionerne rejses igen kraftigt.

Billedserie fra demonstration og politiangreb i Baskerlandet
[Netavisen - link 18.09.02] Indymedia.No.

Irak: FN's våbeninspektører er velkomne
[Netavisen - link 17.09.02] Politiken.
Irak har meddelt FN, at landet er parat til åbne dørene for FN's våbeninspektører. FN's generalsekretær Kofi Annan siger, at tilbuddet fra den irakiske udenrigsminister Naji Sabri er betingelsesløst. USAsiger: Det er ligemeget.
Se også
Iraks brev til Kofi Annan The Guardian Eng
Teksten til Det Hvide Hus' Svar til Irak Washington Post Eng

Det Hvide Hus: Krig mod Irak vil være en 'god forretning'
[Netavisen - link 17.09.02] The Telegraph. UK. Eng.
Fjernelse af Saddam Hussein ville give den globale økonomi et mægtigt skub, siger Det Hvide Hus - selvom den ville koste op til 140 mia. £.
Se også
Angreb på Irak kunne koste 200 mia. dollars MSNBC
Lawrence Lindsey, Bush's økonomiske hovedrådgiver, vurderer at en Ireak krig kunne koste mellem 100 og 200 mia. dollars. Det er væsentligt mere en et første 'bud' fra Pentagon på 50 mia. dollars.
De økonomiske omkostninger ved en krig med Irak FPIF Eng
Vidnesbyrd fra Miriam Pemperton Foreign Policy in Focus ved kongreshøring den 13. september.

USA iværksætter gigantisk propagandakrig mod Saddam
[Netavisen - link 17.09.02] The Times. Eng.
Bush-administrationen vil starte en PR-lynkrig mod Saddam Hussein til millioner af dollars, der skal anvende særlige reklameteknikker til at overbevise afgørende målgrupper om 'nødvendigheden af krig.

USA vandt valget i Makedonien
[Netavisen - link 17.09.02] Politiken.
Valget i Makedonien søndag endte som både USA, EU og OSCE bag kulisserne havde håbet på. Den siddende regering under ledelse af nationalisten Ljubco Georgievski tabte klart til den socialdemokratiske oppositionsleder Branko Crvenkovski, der fik absolut flertal.

Baskisk politi angriber massedemonstration i Bilbao
[Netavisen - link 16.09.02] Egunkaria. Eng.
Over 50.000 samledes lørdag i Bilbao i protest mod forbuddet mod det nationale selvstændighedsparti Batasuna. Demonstrationen blev forsøgt opløst af politiet. Det lykkedes ikke.
Se også:
Våben vil ikke bringe os til tavshed

Sabra og Shatila: 20 års tragedie
[Netavisen - link 16.09.02] BBC. Eng.
Den 15. sept. var 20-årsdagen for massakren i de palæstinensiske flygtningelejre i Libanon Sabra og Shatila. 20 år efter er de stadig i en elendig tilstand. Og tragedien, som Ariel Sharon stod bag, lever fortsat videre.
Se & hør
Savage Rose: Amal
15 september 1982: Verden stod også stille den dag. Unge piger, drenge, fædre og mødre blev massakreret i Sabra og Shatila-flygtningelejrene. Det er 20 år siden i dag - skriver Thomas Koppel.
Savage Rose har i dagens anledning offentliggjort sangen Amal (palæstinensisk for HÅB) på nettet. Den er optaget i maj 1980 i Martyrernes Børnehjem i Beirut, hvor Savage Rose var gæster hos PLO. Medvirkende er Annisette, Thomas og den fantastiske trommeslager John Ravn - i en upoleret og helt utrolig optagelse fra det krigshærgede Beirut.
Klik ind på denne side for at høre den.

Irak fordømmer Bush's 'onde krigsønske'
[Netavisen - link 16.09.02] LA Times. Eng.
Irak karakteriserer Bush's tale til FN som en krigsophidsertale - og arbejder på at finde en løsning med FN omkring våbeninspektører. Det amerikanske kongresmedlem demokraten Nick J. Rahall II er ankommet til Irak i spidsen for en delegation, der arbejder for at forhindre en krig.

Briter forbereder krig mod Irak
[Netavisen - link 16.09.02] Politiken
Den britiske hær begyndte søndag at flytte store mængder våben, ammunition, fødevarer og lægemidler til vigtige lufthavne og til landets største militære havn. Forsvarsministeriet kalder det en øvelse, men når den er forbi om en måned, er udstyret klar til at blive transporteret til Golfen til en eventuel krig mod Irak.

Korea: Politi stormer hospitaler
[Netavisen - link 16.09.02] The Korea Herald. Eng.
Mere end 3000 urobetjente stormede to hospitaler i Seoul den 11. september for at angribe fagforeningsmedlemmer, der havde organiseret løbende strejker for højere løn og bedre arbejdsforhold.

Antifascismen lever
[Netavisen - link 15.09.02] Yelah. Sv.
Politiet bekæmpede hårdhændet de antifascistiske demonstrationer rundt omkring i Chile i anledning af årsdagen 11. september for Pinochets magtovertagelse.

EU-front i opløsning
[Netavisen - link 14.09.02] Information.
Stadigt flere EU-lande er klar til at bøje af på kravet om en ny FN-resolution før et angreb mod Irak. Senest er også den danske regering begyndt at ændre kurs.

USA: Putin skal ikke rykke ind i Georgien
[Netavisen - link 14.09.02] Politiken.
En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger torsdag aften, at USA ikke kan acceptere den russiske præsident Vladimir Putins planer om at krydse grænsen til Georgien for at slå ned på tjetjenske og pro-tjetjenske oprørere, som ifølge russerne opererer fra baser i nabolandet.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder