Netavisens nyhedslinks uge 09
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

Danmark er det nemmeste sted i EU at drive virksomhed
[Netavisen – link 03.03.13] Information
Danmark var allerede inden regeringens varslede sænkning af selskabsskatten fra 25 til 22 procent et af verdens bedste steder at drive en virksomhed, viser verdensbankrangliste. Den placerer også Danmark i den lave ende for det samlede erhvervsskattetryk

ILO: Laval-lov krænker faglige rettigheder
[Netavisen – link 02.03.13] Folkebevægelsen mod EU
Blokaden ved skolen i Vaxholm sendte rystelser gennem europæisk fagbevægelse. Nu får fagforeningerne oprejsning FN’s arbejdsorganisation. ILO underkender svensk lov i kølvandet på Lavalkonflikt, og giver oprejsning til de byggefagforeninger som blev dømt for at blokere for at opnå overenskomst. Konflikten mellem EU-ret og ILO skærpes, mener svensk LO

'Ældrebyrden' væk: Dansk arbejdsstyrke vokser med ekspresfart
[Netavisen – link 02.03.13] DR
Samfundsdebatten om manglen på hænder kan tilsyneladende afblæses, viser nye tal fra regeringen. Men hvor er arbejdspladserne?

Ritt Bjerregaard: Helle T. er mere højredrejet end Løkke
[Netavisen – link 02.03.13] DR
Med regeringens økonomiske politik, er der risiko for italienske tilstande, mener Ritt Bjerregaard - der banede vejen for Thorning.

Zainab al-Khawaja fængslet i Bahrain
[Netavisen – link 02.03.13] Politiken
Datten af den livstidsdømte dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja, der er idømt livstid for kritik af det enevældige regime, er blevet idømt tre måneders fængsel.

Analyse: Togplan var timet for at dæmpe kritik
[Netavisen – link 02.03.13] DR
*Regeringen timede lanceringen af sin store togplan fredag, så den kunne fjerne fokus fra ugens voldsomme interne kritik, vurderer DR's politiske redaktør

Historisk aftale skal suge endnu mere olie ud af Nordsøen
[Netavisen – link 02.03.13] Ingeniøren
Med forskning i ny teknologi vil regeringen forøge udvindingen af Nordsøolien. Nye teknologier skal sikre staten milliarder af kroner i kassen samt arbejdspladser.

Vismænd: Vi går glip af milliarder i olieskat
[Netavisen – link 02.03.13] Politiken
En ny aftale på niveau med den tilsvarende norske aftale kunne ellers ifølge de økonomiske vismænds beregninger give mellem 1 og 2 milliarder kroner om året i statskassen. Eller stort set det samme beløb, som reformen af SU skal give i besparelse

PET har makuleret flere sager end hidtil kendt
[Netavisen – link 02.03.13] DR
PET har slettet flere sager end hidtil antaget - både politiske aktivister og fremtrædende personer i offentligheden

HK: Coop-fyringer er hykleriske
[Netavisen – link 02.03.13] avisen.dk
Det er forkasteligt og hyklerisk, at Coop, der bryster sig af social ansvarlighed, fyrer løs og flytter afdeling til Indien, mener HK.

Hurtigere tog udløser ny Vejlefjord-bro og fynsk bane
[Netavisen – link 01.03.13] Den offentlige sektor
Regeringen vil bruge cirka 13 milliarder kroner på tre store jernbaneinvesteringer i Østjylland og på Fyn.

2012: Danmark igen i økonomisk recession
[Netavisen – link 01.03.13] avisen.dk
2012 var et sort år for dansk økonomi. Væksten er negativ, og det belaster både beskæftigelsen og ledigheden. Det samlede fald i BNP på årsbasis var minus 0,6 pct. Og værst i det sidste kvartal, der lå 0,9 pct. lavere end året før.

Danmarks Lærerforening: Konflikt skaber ikke en bedre skole
[Netavisen – link 01.03.13] DL
Danmarks Lærerforening opfordrer til fortsatte forhandlinger for at undgå en konflikt, som kan kaste folkeskolen ud i kaos. Opfordringer kommer efter KL’s lockout-varsling i dag.

Politikere helt tavse om lærer-lockout
[Netavisen – link 01.03.13] avisen.dk
Regeringen er direkte arbejdsgiverpart og partner i KLs lockout af folkeskolelærerne. Man planlægger utvivlsomt et politisk indgreb for at påtvinge lærerne øget undervisningstid, som regeringens ny heldagsskolerefo9rm forudsætter.Men lige nu er polittikerne helt tavse.

Det betyder kommunernes lockout af folkeskolelærerne
[Netavisen – link 01.03.13] Politiken
Mere end 600.000 skoleelever kan stå uden lærere 1. april.

Bødskov bestilte ukritisk undersøgelse af PET
[Netavisen – link 01.03.13] TV2 Nyhederne
Da regeringspartierne og Enhedslisten i 2012 vedtog at lade juraprofessor Linda Nielsen udrede PET's makuleringer af sager om fremtrædende politikere, forsikrede alle fire partier, at udredningen skulle afdække eventuelle brud på retningslinjerne. Men Justitsministeriet skrev ikke denne opgave ind i kommissoriet til professoren

Førte PET kontroludvalg bag lyset?
[Netavisen – link 01.03.13] DL
Selv om Politiets Efterretningstjeneste forsikrede om, at den bevarede materiale fra sit arkiv om fremtrædende politikere, slettede den sager om blandt andre tidligere statsministre. Ny udredning om sagen efterlader PET med alvorlige forklaringsproblemer, vurderer jurister

Børnene betaler prisen, når familien sættes på gaden
[Netavisen – link 28.02.13] DR
Når børnefamilien bliver sat på gaden, går det hårdt ud over børnene. Ofte lever familien under forhold, der nærmer sig hjemløshed efterfølgende.

Forsker: KL vil gå meget langt for ændre læreraftale
[Netavisen – link 28.02.13] avisen.dk
Lærerne skal have en ny arbejdstidsaftale, og selv om resultatet kan ende med 60.00 rasende lærere, så er KL denne gang fast i kødet.

Vrede skolelærere demonstrerer over hele landet torsdag
[Netavisen – link 28.02.13] Politiken
Lærerne vil overbevise forældre om, at skolereformen er en dårlig idé

Lastbiltrafik koster sundhed for milliarder
[Netavisen – link 28.02.13] Information
Det Europæiske Miljøagentur sætter pris på forureningen fra den lastbiltrafik, som regeringen har besluttet at skåne for den længe ventede kørselsafgift. Samfundsstøtte til forurening, siger Det Økologiske Råd. I Tyskland har en kilometerbaseret afgift fungeret siden 2005

Byråd forsinker nordjysk skifergasboring et år
[Netavisen – link 28.02.13] Ingeniøren
Et flertal i Frederikshavns Byråd har valgt ikke at følge kommunens anbefaling om at give en landzonetilladelse til Totals skifergasboring, men kræve en fuld VVM. Det kan skubbe projektet mindst et år, vurderer Total

Avis: Jo, Barfoed fik lejlighed som vennetjeneste
[Netavisen – link 28.02.13] metroXpress
Det var en vennetjeneste, da den konservative formand Lars Barfoed fik fingrene i en 114 kvadratmeter stor lejlighed på Frederiksberg i december sidste år.

Slut med åbne skadestuer næste år
[Netavisen – link 28.02.13] avisen.dk
Regionerne kræver, at alle skal ringe til en læge eller sygeplejerske, før de tager på skadestuen.

Dong på vej mod privatisering
[Netavisen – link 27.02.13] avisen.dk
Regeringen og VKO er enige om, at man vil gennemføre en børsnotering af Dong.

KL afbryder forhandlingerne med lærerne
[Netavisen – link 27.02.13] avisen.dk
Et ensidigt dikteret forhandlingssammenbrud. Sådan beskriver Danmarks Lærerforening nyheden fra kommunerne.

Corydon: Danskernes lønniveau skal ned
[Netavisen – link 27.02.13] DR
Det er ikke kun selskabsskatten, der vil falde i forhold til vores nabolande. Det samme gælder lønniveauet, fastslår finansminister Bjarne Corydon

Vækstplanen skader miljøet
[Netavisen – link 27.02.13] DR
Vækstplanen vil øge CO2-udledningen og belønne de mindst energieffektive virksomheder, lyder kritikken.

Chokmåling: DF er nu større end S
[Netavisen – link 27.02.13] metroXpress
Meningsmåling: Med 17,4 procent af stemmerne er Dansk Folkeparti nu større end Socialdemokraterne. Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og co. står til 17,4 procent af vælgerne, mens Helle Thorning-Schmidts socialdemokrater står til 17,2 procent. Enhedslisten står stadig til dobbelt så mange som SF med hhv 10.3 og 5,2 pct af stemmerne

Skatterabat giver max 2000 private jobs
[Netavisen – link 27.02.13] avisen.dK
Lavere selskabsskat skaber kun en brøkdel af de 150.000 job, som regeringen med sin vækstplan vil skabe inden 2020. "Det fylder 100 procent af debatten, men udgør max. 10 procent af effekten," siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. MIndst 8000 vil forsvinde fra den offentlige sektor.

Forsker: Regnestykke bag kontanthjælpsreform holder ikke
[Netavisen – link 27.02.13] avisen.dK
Regnestykket bag den milliard, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har lovet at skaffe via en reform af kontanthjælpen, er urealistisk.

Thornings vækstgave til Mærsk: Slipper for øget skat i Nordsøen frem til 2043
[Netavisen – link 27.02.13 Information
Som led i lanceringen af den nye vækstplan har regeringen indgået en aftale med Mærsk og resten af DUC. Der bliver ingen skattestramninger frem til 2043!

Vækstpakken deler fagbevægelsen
[Netavisen – link 26.02.13] Modkraft
Ledelserne i LO, 3F og Dansk Metal er positive over for regeringens vækstpakke - men er forbeholdne over for lettelser i selskabsskatten. Otte forbund for offentligt ansatte undsiger regeringens planer. Det er Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforbund, FOA, Dansk Sygepleje Råd, HK Kommunal, Uddannelsesforbundet, Danmarks Lærerforening og BUPL .

FOA: Offentligt ansatte betaler vækstpakken
[Netavisen – link 26.02.13] FOA
Det er en deprimerende dag for offentligt ansatte i Danmark. Regeringens nye pakke om konkurrenceevnen vil dræne den offentlige sektor, og det vil igen gå ud over den offentlige service og velfærd til børn, ældre og syge, siger FOA.

OVERBLIK: Her er detaljerne i vækstpakken
[Netavisen – link 26.02.13] DR
Regeringen fremlagde i dag sin plan for, hvordan den vil øge danske virksomheders konkurrenceevne, fastholde arbejdspladser og samtidig skabe 150.000 nye job inden 2020. Planen har fået navnet "Vækstplan DK - Stærke virksomheder, flere job", og den indeholder skatte- og afgiftslettelser og offentlige investeringer for 10 milliarder kroner i 2014. Udgifterne vil stige hvert år fra 2014 og frem til 2020, hvor beløbet vil ligge på godt 15 milliarder kroner.

3F glad for Thornings retning
[Netavisen – link 26.02.13 Fagbladet
Ligesom LO-bossen Harald Børsting er 3F's top med Povl Erik Skov Christensen i spidsen tilfredse med regeringens såkaldte vækstpakke.

Fagligt formandssmøde: Der er penge til job og velfærd
[Netavisen – link 26.02.13 Arbejderen
Meldingerne fra et fagligt formandsmøde i sidste uge lyder: gå hjem og opbyg aktiviteter, der sætter fokus på investeringer i job og uddannelse til gavn for samfundet og de arbejdsløse.

Se udtalkelsen fra fagligt møde i Odense den 21. februar 2013


Der er råd! – til job og velfærd
Fagligt Ansvar

PET får lov at skjule ulovlige registreringer
[Netavisen – link 26.02.13] Berlingske
Hverken den skadelidte eller offentligheden vil få at vide, hvis Politiets Efterretningstjeneste (PET) fører ulovlige registreringer over danskerne. Det bliver konsekvensen af den nye PET-lov, som regeringen fremsætter onsdag med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget.

En begyndelse: Enhedslisten opfordrer til demonstration mod regeringen
[Netavisen – link 26.02.13] Information
Regeringen er asocial, og derfor opfordrer Johanne Schmidt-Nielsen folk til at demonstrere mod nedskæringer og deltage i den annoncerede demo mod SU-reformen den 28. februar.
Se også
Johanne Schmidt-Nielsen: Det er bestemt en fristende idé at vælte regeringen
Politiken

"Vækstplan.dk" vil koste 8000 offentligt ansatte jobbet
[Netavisen – link 26.02.13] DR
Regeringens konkurrenceevnepakke vil få mærkbare konsekvenser for velfærden, vurderer eksperter. Færre penge til skoler, ældre og daginstitutioner. Og tusindvis af færre ansatte i den offentlige sektor. Det vil blive konsekvensen af "Vækstplan.dk", som regeringen tirsdag fremlægger.

LO-formand: Regeringens vækstpakke skaber ny optimisme
[Netavisen – link 26.02.13] DR
Regeringen kan forvente fuld opbakning fra fagforeningernes hovedorganisation, LO, når den tirsdag præsenterer en samlet plan for at skabe job og øge danske virksomheders konkurrenceevne.

Kommunerne lover at finde nye nyttejob
[Netavisen – link 26.02.13] Information
Regeringen opfinder endnu en jobtype – nyttejob til kontanthjælpsmodtagere. Selv om det virker i flere kommuner, og de lover at finde flere af disse nyttejob, så advarer andre om, at de måske alligevel ikke nytter noget

Utilfredse SF'ere vil trække partiet ud af regering
[Netavisen – link 25.02.13] dr.dk
SU- og kontanthjælpsreformen har fået flere SF'ere til at se rødt.

FOA: Kontanthjælpsreform er uværdig og usmagelig
[Netavisen – link 25.02.13] Politiken
Den nye kontanthjælpsreform møder hård kritik hos FOA. Regeringen skaber massiv fattigdom, lyder det.

Kontanthjælpsreform splitter familier
[Netavisen – link 25.02.13] avisen.dk
Krav om gensidig forsøgerpligt for samlevende vil kuldsejle parforhold og gå ud over børnene, advarer både socialchefer og socialrådgivere.

Mette F.: Kommuner skal løfte flere dyner
[Netavisen – link 25.02.13] avisen.dk
Nye regler vil betyde mere dyneløfteri i kommunerne. De får nemlig til opgave at kontrollere, om samboende kontanthjælpsmodtagere er kærester eller ej.

Titusindvis forlader fagforbund
[Netavisen – link 25.02.13] Politiken
Landets to største fagforbund måtte igen i 2012 sige farvel til medlemmer i tusindvis. 3F mistede godt 20.000 medlemmer, mens HK sagde farvel til omkring 10.000 medlemmer.

Unge tvinges til at fravælge drømmeuddannelsen
[Netavisen – link 25.02.13] Politiken
Eleverne bliver delt op i A- og B-hold, hvor nogle ikke har råd til at betale for obligatoriske rejser.

Ny svinereform: 8000 danskere mister kontanthjælpen
[Netavisen – link 25.02.13] dr.dk
Regeringen fremlægger mandag, en kontanthjælpsreform, der vil spare 360 millioner ved at sidestille danskere, der lever papirløst sammen med dem, der er gift.

Norsk politiagent agerede provokatør i bz-miljø
[Netavisen – link 25.02.13] Klassekampen (no)
Den nyligt afslørede PST-agent Christian Høibø forsøgte bl.a. at lokke en aktivist til at rende omkring med en pistol.

Skiferboring i Danmark kan starte til april
[Netavisen - links 24.02.13] Ingeniøren
Den første efterforskningsboring efter skifergas på dansk grund nærmer sig

Arbejdskraft til sulteløn: Der skal arbejdes for kontanthjælpen
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Jobklare kontanthjælpsmodtagere over 30 skal arbejde for kontanthjælpen, siger Mette Frederiksen.

Lærere væbner sig til lockout
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Lærere ruster sig til krisekommunikation under en konflikt, hvor de bliver smidt ud af skolerne og udelukket fra skolernes intranet som en del af af konflikten med kommunerne og regeringen

OK for regionerne: Se hvor lidt sygeplejerskerne stiger i løn
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Ny overenskomst giver ikke lønstigninger nok til at kunne følge med prisstigningerne de næste to år.

Mette Frederiksen vil svinge øksen over løntilskud i offentllige virksomheder
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Det skal kun være muligt at komme seks måneder i løntilskud i offentlige virksomheder. Regeringen regner med at kunne spare 65 millioner kroner om året på ændringen.

Norge: Hundrede år siden kvinderne fik stemmeret
[Netavisen - links 23.02.13] revolusjon (no)
Kampen i Norge for stemmeret for kvinder var nøje knyttet sammen med kampen for demokrati, arbeiderklassens fremvækst og kampen for national selvstændighed. Mænd fik almen valgret i 1898, der skulle gå 18 år før det også gjaldt kvinder. (I Danmark først i 1915)

Klapjagten fortsætter: 57-årig sigtet for støtte til PKK
[Netavisen - links 23.02.13] Arbejderen
En herboende kurdisk mand er blevet sigtet for millionstøtte til den kurdiske befrielsesbevægelse PKK. Han er sigtet efter terrorlovens paragraf 114b, som også blev brugt i sagerne om PFLP og FARC.

FOA: Dagpengetabere skal hjælpes nu
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
369 medlemmer af FOA's a-kasse er nu røget ud af dagpengesystemet. Ubegribeligt, at politikerne ikke gør noget, siger Dennis Kristensen.

EU-dom kan ødelægge hele det danske SU-system
[Netavisen - links 23.02.13] Politiken
En EU-borger fra et andet land behøves ikke at have arbejdet mere end en måned i Danmark inden studiestart eller have haft et arbejde ved siden af studiet for ifølge dommen at kunne få SU. Årsagen er, at det gør dem til arbejdstagere i Danmark, hvorved de opfylder SU-kravene. Det betyder, at studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder