Netavisens nyhedslinks uge 48
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

SRSF-reform:Arbejdsløse og andre på overførselsindkomst mister penge fra nytår
[Netavisen – links 02.12.12] DR
Skattereformen med VKO betyder at beskæftigelsesfradraget og topskattegrænsen
hæves - og det betydre igen at arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere m.fl. får færre penge efter nytår - og endnu færre fra 2015. Regeringen mener det skal kunne betale sig at arbejde. Arbejdsløsheden er vokset under SRSF.

Danmark sender droner til Arktis
[Netavisen – links 02.12.12] Politiken
Det nye forsvarsforlig poster millioner af kroner i Arktis - r blandt andet s til ni nye højteknologiske helikoptere, der skal kunne lande på forsvarets skibe. Der skal også bygges et nyt skib af Knud Rasmussen klassen, der er beregnet til at operere i Nordatlanten. Derudover skal der være forsøg med droner og satellitter, der skal overvåge det mere end 30 millioner kvadratkilometer store område.

Danske terminalarbejdere arbejder igen efter EU-protest
[Netavisen – links 01.12.12] shippingwatch.dk
Terminalarbejderne arbejder igen, efter at de fredag nedlagde arbejdet i havnene i København, Aalborg, Aarhus og Esbjerg i to timer. Det skete som protest imod nye EU-beslutninger om arbejdsfordelingen mellem terminalarbejdere og ansatte på skibene.

AK-Samvirke: 33.000 risikerer stadig at miste dagpengene
[Netavisen – links 01.12.12] Arbejderen
Trods akutpakke og oprettelse af akutjob, er 33.000 arbejdsløse stadig farezonen i 2013. Får de ikke arbejde eller kommer i uddannelse, er det slut med dagpenge

Løn-lavine på vej ned: Glem alt om flere penge
[Netavisen – links 01.12.12] avisen.dk
Barske krav om lønnedgang og trusler om fyringer er på vej i hårdt pressede brancher. SAS og ISS fører an i kompromisløs ledelsesstil.

Privatansatte river 800000 offentligt ansatte med i faldet
[Netavisen – links 01.12.12] avisen.dk
Minimale lønstigninger for ansatte i det private erhvervsliv kommer til at koste 800.000 offentligt ansatte dyrt ved de kommende overenskomstforhandlinger. Når de privat ansattes løn stiger meget lidt, så skal de offentligt ansattes løn reguleres ned til samme niveau, lige meget hvad de fik forhandlet sig til ved sidste overenskomst

Sundhedsskadelige EU-regler: Nye sundhedsmærker kan føre forbrugerne på vildspor
[Netavisen – links 01.12.12]Politiken
Fremover må etiketterne på mad love, at de kan styrke immunforsvaret eller vedligeholde et normalt blodsukkerniveau

Elitesoldater får egen kommando
[Netavisen – links 01.12.12] avisen.dk
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) betegner den nye kommando som et led i fremtidssikringen af det danske forsvar.Soldaterne skal nu bruges mere offensivt internationalt, mener militærordfører Lene Espersen (K).

Militærekspert: Glem værnepligten - her er forsvarsforligets vigtigste del
[Netavisen – links 30.11.12] Politiken
Professionalisering af officerkorpset er langt vigtigere end værnepligten, mener professor.

Nyt forsvarsforlig bevarer værnepligt
[Netavisen – links 30.11.12] DR
Forsvaret skal spare 2,7 milliarder kroner, men værnepligten bevares med 4200 mand. Det er del af nyt forsvarsforlig for 2013-2017, som er præsenteret fredag. Aftalen udskyder beslutningen om lukningen af kaserner til begyndelsen af det nye år.

Ja til havnetunnel i København udløser undren og kritik
[Netavisen – links 30.11.12] Poltiken
Det kunne se ud, som om tiden var udløbet, da der i går kom nye ekspertprotester mod den 27 milliarder kroner dyre havnetunnel, som et flertal i Borgerrepræsentationen i København samme dag sagde ja til at anlægge – som en boret tunnel fra Nordhavnen under vandet til Refshaleøen på Amager og videre under Kløvermarken og Amager Fælled til Amagermotorvejen ved Sjællandsbroen.

Thorning tager med til Nobelfest i Oslo 10. december
[Netavisen – links 30.11.12] Information
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er med i salen, når EU 10. december bliver hyldet som modtager af årets Nobel fredspris ved en stort anlagt ceremoni i Oslo. Fredsbevægelsen protesterer udenfor.

Vi stemte ja men: Danmark anerkender ikke Palæstina
[Netavisen – links 30.11.12] DR
Nok stemte Danmark i aftes ja til at opgradere Palæstinas status i FN. Og nok er der 132 lande, der har anerkendt Palæstina som suveræn stat. De 14 er EU-lande. Men knap var afstemningen i aftes overstået, før den danske repræsentant i salen tog ordet og slog fast, at Danmark ikke anerkender Palæstina.

Arbejdsret blåstempler 3F-konflikt mod Vejlegården
[Netavisen – links 29.11.12] Politiken
3F har ret til at lave konflikt mod Restaurant Vejlegården, selv om restauranten har tegnet overenskomst med Kristelig Fagbevægelse. Det har Arbejdsretten netop besluttet i en dom af stor principiel betydning.

Arbejdsretten giver grønt lys for konflikt med Vejlegården
[Netavisen – links 29.11.12] Fagligt Ansvar
Arbejdsretten giver 3F medhold i at konflikten med Vejlegården er lovlig, selvom den dømmer nogle løbesedler og et banner ude

Åbenhed: Regeringen vil ikke længere gå forrest
[Netavisen – links 29.11.12] Folkebevægelsen mod EU
"Vi bør gå forrest" lød det fra Socialdemokrater og SF før valget om internationalt åbenhedsregister. Nu irettesættes radikal minister, fordi han siger det samme. Ikke før EU er klar, lyder regeringens nye toner...

Hvor er fagbosserne henne?
[Netavisen – links 29.11.12] Politiken
Arbejdsretten afsiger nu dom over Vejlegårdssagen, som er fagbevægelsens ret til at konflikte en virksomhed, for at den pågældende virksomhed skal indgå en områdebestemt overenskomst mellem 3F og restaurationsbranchen. Ffagbosserne sidder i varmen inde i LO-huset på Islands Brygge til konference.

SverigesDemokrat fik ikke stjålet taske af indvandrere
[Netavisen – links 29.11.12] DR
Sveriges indvandrerfjendske parti, Sveriges Demokraterne er i dyb krise efter en stribe skandaler. Senestanmeldte partiets indenrigsordfører to indvandrere for røveri og brugte sagen som et argument mod indvandring. Nu viser det sig så, at ordføreren selv havde glemt sin taske på en restaurant, fordi han var fuld.

FOA: Højt tempo giver dårlige arbejdsstillinger
[Netavisen – links 04.12.12] FOA
De mange afskedigelser i den offentlige sektor kan nu måles på det fysiske arbejdsmiljø. Mængden af tunge løft, vrid og ensidige bevægelser er steget i løbet af de seneste to år

HK: Regeringen må rubbe sig
[Netavisen – links 29.11.12] Fagligt Ansvar
To uf af tre af HK’s ledige mener, at det bliver vanskeligt eller meget vanskeligt at finde job, inden deres dagpengeperiode udløber. Især ledige over 50 år ser meget pessimistisk på jobudsigterne, viser undersøgelse blandt HK’s ledige

Danmark stemmer for Palæstina-resolution
[Netavisen – links 28.11.12] dr.dk
Hårdt presset har regeringen besluttet at stemme ja til Palæstinensisk observatørstatus i FN. Der kræves to tredjedeles flertal for at udvide Palæstinas rettigheder i FN.

Vejlegårds-sagen: Demonstration i dag ved Arbejdsretten
[Netavisen – links 29.11.12] Fagligt Ansvar
Må fagbevægelsen sikre at der ikke forekommer social dumpning af løn og arbejdsforhold i Danmark? Det er det spørgsmål Arbejdsretten skal tage stilling til

1.500 stjernekastere mod social udstødning
[Netavisen – links 28.11.12] Modkraft
Fakkeloptog ved Glostrup kirke, 1.500 stjernekastere i Odense og besøg på Jobcenter. Arbejdsløse aktionerer imod »social massegrav« og efterlyser støtte fra fagbevægelsen.

Massiv kritik af danske planer for atomaffaldsdepot
[Netavisen – links 28.11.12] Ingeniøren
Flere udenlandske eksperter undrer sig over de danske planer om opbevaring af atomaffald. Der findes ingen tilsvarende anlæg i verden, lyder advarslen.

Regeringens plan har ikke nedsat sygefravær i det offentlige
[Netavisen – links 28.11.12] Avisen.dk
Regeringen har lagt planer udfra forventede besparelser på sygedagpengene, men da arbejdsforholdene ikke er forbedret er sygefraværet ikke gået ned og regeringen står nu med et hul i budgettet. Regeringen satser nu på at lukke hullet gennem besparelser på kontanthjælpen.

Danmark: Foreløbigt 43 døde på arbejdspladsen i år
[Netavisen – links 27.11.12] Fagligt Ansvar
En 47-årig mand blev fredag morgen dræbt på stedet, da han fik en port ned over sig på sin arbejdsplads LG Montage i Nørresundby. Manden arbejdede med en loftskran, som af en eller anden grund svingede ind i en af portene i bygningen

37 danske finanshajer får over 1 million euro
[Netavisen – links 27.11.12] Business
I en ny analyse offentliggør Finanstilsynet hidtil ukendte detaljer om lønniveauet i den finansielle sektor. Og det overrasker tilsynet, at hele 37 ansatte får over en million euro i lønposen om året

Akutjob-kritik: Regeringen famler i blinde
[Netavisen – links 27.11.12] Information
Man kommer til at styre i blinde i hele den periode, hvor aftalen om akutjob gælder, mener Verner Sand Kirk, direktør for landets a-kasser i AK-Samvirke

Akuthjælp: Sendt på jobkursus for femte gang
[Netavisen – links 27.11.12] avisen.dk
Susanne bliver lovet akuthjælp og en personlig jobformidler. I stedet sender jobcentret hende på samme kursus, hun har deltaget i flere gange før

Tidligere ansatte stævner SAS for millioner
[Netavisen – links 27.11.12] epn
Det kriseramte flyselskab SAS skar i tidligere kabinepersonales pensioner

Ledige får en fattig alderdom
[Netavisen – links 26.11.12] avisen.dk
Der er markant forskel på, hvor stor en pension nuværende ledige kan nyde, når alderdomme trykker og pensionen for folk, der er i job.

Analyse: Så stor er forskellen på rige og fattige pensionisters indtægter
[Netavisen – links 26.11.12] Politiken
Nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) dokumenterer, at der er meget betydelige forskelle på, hvor mange penge landets 989.000 folkepensionister har at leve for.

Danske firmaer taber globalt klimakapløb
[Netavisen – links 26.11.12] Information
Danmarks drømme om et grønt eksporteventyr er i store problemer. 6000 grønne job er forsvundet til lavtlønslande siden 2005, viser rapport. Eksporten til Brik-landene halter.

Fodbold og gule fagforeninger: Krifa belønner AGF for medlemshvervning
[Netavisen – links 25.11.12] avisen.dk
Utraditionel hvervekampagne i Aarhus. Krifa giver penge, hvis fodboldklubberne skaffer kunder. "Noget svineri," siger sur AGF-fan.

Superrige: Danmarks rigeste kvinder har formue på 59 milliarder
[Netavisen – links 25.11.12] business
Danmark har 16 kvindelige milliardærer, viser den første opgørelse af kvindelige velhavere. Ecco-ejeren Hanni Toosbuy topper med en personlig formue på 14,7 mia. kr.

BR-katalog er kønsneutralt i Sverige
[Netavisen – links 25.11.12] DR
Jan Nyberg, der er salgsdirektør i Top Toy der ejer både BR Legetøj og er franchisetager hos Toy R Us i Sverige og Danmark, siger at kønsedebatten i Sverige gennem de seneste år har gjort det nødvendigt at tilpasse kataloget.

Norwegian vil ansætte piloter i Thailand
[Netavisen – links 25.11.12] epn
Det norske flyselskab søger piloter til de nye interkontinentale ruter - men ikke fra Skandinavien.

Flertal af danskere: Vi vil ikke give mere til ulandene
[Netavisen – links 25.11.12] DR
Når man spørger danskerne, om det offentlige bruger for mange penge på ulandsbistand, så tegner der sig et klart billede: De fleste mener, at Danmark bidrager nok.

SMS til finansministeren
[Netavisen – links 24.11.12] JP
"Kære Bjarne. Vil du ringe til mig hurtigst muligt. Det er helt afgørende for den danske models overlevelse, at den danske regering følger spillets regler. Ellers er risikoen for modellens sammenbrud helt overhængende. Det vil være tragisk – ikke mindst i lyset af, hvad vi fra fagbevægelsens side i mere end hundrede år har gjort for at værne om den danske model som solidt fundament for velfærdssamfundet. På vegne af repræsentantskabet, Dansk Socialrådgiverforening. Mvh. Majbrit Berlau."

Se også Facebook

Det danske sundhedsvæsens slankekur blandt Europas skrappeste
[Netavisen – links 24.11.12] Berlingske
For første gang siden 1975 falder sundhedsudgifterne i de europæiske lande, viser ny rapport fra EU og OECD. Særligt hård har opbremsningen været i Danmark, hvor patientorganisationer frygter, at de syge kommer i klemme.

Smider ledige bag i sygehuskøen
[Netavisen – links 24.11.12] avisen.dk
Folk i arbejde kan fremover blive behandlet hurtigere, mens ledige og ældre risikerer at vente, lyder kritik.

Multinationale vil udplyndre Grønland
[Netavisen – links 24.11.12] Politiken
En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne

Lettelse over den fascistiske Malmø-skyttes livstidsdom
[Netavisen – links 24.11.12] Bornholms Tidende
Peter Mangs, den såkaldte Malmø-skytte. er blevet idømt fængsel på livstid, efter han gennem lang tid spredte frygt i Sverige indvandrerkredse, dræbte to og sårede flere. De pårørende og Malmø-borgere er lettede.

Krigsforbryderparti vil have undskyldning fra Kim Larsen
[Netavisen – links 24.11.12] JP
»Det er fuldstændig vanvittigt, at vi er med til at besætte et andet land. Ligesom det var vanvittigt, da tyskerne besatte Danmark,« sagde Kim Larsen i programmet. Det har venstrepolitiker fordrejet til at Kim Larsen kalder danske soldater for nazister.

Svenskerne undgår SAS-blodbad
[Netavisen – links 24.11.12] avisen.dk
Stockholm undgår blodbad, mens der skæres hårdt ned blandt det administrative personale i Norge og Danmark.

Oslo: Unge stormede nynazisters julefrokost
[Netavisen – links 24.11.12] Politiken
Det endte i masseslagsmål mellem unge venstreradikale og nynazister under en julefrokost i Oslo. En gruppe norske og svenske nynazister fik ikke lov til at drikke deres snaps i fred, da de natten til lørdag var samlet til julefrokost.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder