EU-topmøde med kurs mod bankunion og militær supermagt


Der protesteres mod EU-topmødet mellem regeringslederne i Bruxelles, som vil diktere mere nyliberal krisemedicin til befolkningerne - og vil tage nye skridt mod bankunion og militær supermagtsstatus

 Fra i morges har en bred koalition af faglige organisationer, bondeorganisationer og græsrodsbevægelser – kaldet Alliance D19-20 - søgt at blokere EU-topmødet i Bruxelles, der afvikles torsdag og fredag.

De protesterer mod nedskæringspolitikken,  bankunionen og den planlagte frihandelsaftale mellem EU og USA.

Se video fra starten på aktionen her


Den officielle dagsorden for topmødet er omfatter blandt andet:

- EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik

- Den økonomiske og monetære union –  økonomisk politik og socialpolitik

- Udvidelse, indvandring og energi

På alle disse områder ventes der at blive taget nye skridt i unionsopbygningen – ikke mindst i at drive Bankunionen fremad og optrappe militariseringen af EU og dens udvikling til militær supermagt.

Topmødet har som altid været forberedt af en række minister- og embedsmandsmøder. Militærstrategien har f.eks. været forberedt af en hel stribe møder mellem krigsministrene og militærfolk.

Onsdag nat blev der truffet en aftale mellem eurolandenes økonomiministre omkring den planlagte Bankunion. Den svenske finansminister tog hjem før mødet sluttede og erklærede, at Sverige ikke går med. Den danske regering har ikke meldt sin holdning ud. Helle Thorning har lukket en del positive signaler ud.

Danmark burde begrænses i sit engagement i EU’s militarisering af ’forsvarsundtagelsen’. Det plejer ikke at være nogen hindring – så lidt de øvrige undtagelser fra 1993 og Nej’et til euoen i 2000 har forhindret dansk integration i den økonomiske og monetære unions sidste fase.

Undtagelserne har bare gjort det lidt besværligere.

Modstanden mod EU og euroen er voksende i alle EU-lande i takt med krisen og virkningerne af den brutale nyliberale nedskæringspolitik, som gennemføres overalt.

Og protest og kritik er ikke velkommen.

Se

Folkebevægelsen mod EU's journalist nægtes adgang til EU-topmødet
Netavisen 19. december 2013


Se mere om topmødeemnerne he

Danmark i EU's militære opbygning og krige
Af Dorte Grenaa, Stop Terrorkrigen

EU’s bankunion rykker: Regeringen lusker stadig

Netavisen 22. september 2013

Frihandelsaftalen EU – USA: Retning mod ny overnational diktaturstat

Netavisen 18. december 2013

 

Netavisen 19. december 2013