’De 9 øjne’: Tæt dansk samarbejde med NSA


NSA's og de amerikanske efterretningstjenesters globale spionagenetværk, der overvåger alt og alle på planeten jorden, er blevet afsløret af Edward Snowdens lækkede dokumenter. Men der har været stille i de danske medier om FET og PET's rolle i den amerikanske spionage, selvom (eller fordi) Danmark er blandt de vigtigste partnere/leverandører til NSA

Kommunistisk Politik 12, 2013I Danmarks nabolande vælter det frem med afsløringer af ulovlig overvågning af internettet og regeringernes og efterretningstjenesternes samarbejde med USA og NSA (National Security Agency).

I Sverige har Edward Snowdens afsløringer ført til politisk røre, da det viser sig at Sverige spiller en unik rolle i den globale amerikanske spionagevirksomhed i kraft af FRA’s tapning af kabler.

Se

Sverige spionerer for USA
Netavisen 5. december 2012


I Norge vakte det opsigt og bestyrtelse, da Dagbladet i november kunne berette, at NSA  overvågede 33 millioner norske mobilsamtaler i løbet af en 30-dages periode.

Når lillebror dekker for storebror
KPML (no)


I Tyskland har ikke bare aflytningen af Merkels mobiltelefon vakt vrede. Den tyske regering er dybt impliceret i NSA’s spionage. Blandt andet gennem dens samarbejde med spionfirmaet CSC, der arbejder for USA.

Den tyske regering i eksplosivt samarbejde med det amerikanske IT- og efterretningsfirma CSC
Netavisen 19. november 2013


I Danmark har det indtil nu været småt med afsløringerne og småt med viljen til at få sandheden om den danske regerings spionagesamarbejde mod egne og andre landes borgere frem i lyset.

"Øjnene": 5 - 9 - 14 og 41

Snowden har afsløret strukturen for det amerikansk-styrede efteretningssamarbejde. USA’s spionagetjenester er placeret øverst, anført af NSA. Næste trin er de engelsktalende lande: Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand som sammen med USA udgør ‘De 5 øjne’.

Danmark er placeret i næste gruppe ’De 9 øjne’ som består af Holland, Frankrig og Norge og de nævnte fem engelsksprogede lande. ’Højere’ end den nære samarbejdspartner Sverige.

Sverige er sammen Tyskland, Belgien, Italien, Spanien og de ni nævnte med i næste trin - ’De 14 øjne’.

På nederste trin af samarbejdet er ’De 41 øjne’ med en hel række lande, der var en del af Afghanistan-koalitionen.

Ydelserne afhænger af øjets placering. NATO-landene Danmark og Norge er endnu vigtigere for USA end Sverige. Placeringen bestemmer også adgangen for de medvirkende lande til amerikanske informationer.


CSC: Civile selskaber en del af spionagenetværket

Samarbejdet foregår ikke bare gennem efterretningstjenester og militære institutioner, men også med civile selskaber. En af dem er IT-giganten CSC, som nu står som midtpunkt i den tyske overvågningsskandale. Der er ingen tvivl om, at det samme forhold gør sig gældende i Danmark.

På verdensplan er CSC en gigant med filialer i 70 lande og 79.000 ansatte globalt ( 2007). Men CSC er rundt om i verden ikke bare kendt for sin antifagforeningspolitik. Det er også kendt som en efterretnings- og spionagevirksomhed og dens nære samarbejde med NSA. Det rejser spørgsmål om, hvordan det forholder sig med Danmark.

IT-selskabet CSC i Danmark er først og fremmest kendt for sin brutale arbejdsgiverpolitik, der i 2011 fik virksomheden til at hyre indiske it-folk under falske forudsætninger for at knække medarbejdernes strejke mod stærkt forringede arbejdsforhold. Det amerikanske CSC - Computer Sciences Corporation - overtog i 1996 det daværende Regnecentralen I/S - Danmarks største IT-virksomhed.

I 2007 beskæftigede CSC i Danmark 2700 personer. Antallet er i dag betydeligt lavere.

CSC står blandt andet for politiets og skats IT-systemer. Ikke helt uinteressant for spioncentralen NSA.


Læs mere om CSC’s virksomhed i Danmark


Ørnens øje: CSC
Kommunistisk Politik 12, 2013


Ny afsløring: Se også

Snowden-journalist: Danmark hjælper med overvågningen
Danmark har spillet en meget større rolle i USA’s ulovlige overvågning end tidligere antaget. En rolle, der er meget større end den, som vores nabolande har spillet. Det siger Snowdens makker, den amerikanske journalist, Glenn Greenwald til TV 2. Han lover ny afsløringer om Danmarks rolle i det globale spionnetværk i den kommende tid.
TV2 15. december 2013


Netavisen 16. december 2013