Verdensbanken kommer til Oslo

24. - 26. juni holder Verdensbanken sit årlige udviklingsmøde (ABCDE) i Oslo.
Verdensbanken er en af de største globale imperialistiske institutioner og hører sammen med Den Internationale Valutafond IMF. Begge begår de store menneskerettighedsbrud ved at gennemtvinge hårde nyliberalistiske krav til fattige land, til gengæld for lån. I de snart 60 år, disse organismer har eksisteret, har deres politik og metoder kun øget fattigdommen.
I land efter land spiller den nyliberale politik og IMF/Verdensbankens diktater fallit - ruinerede lande og ruinerede befolkninger tvinges til at rejse sig til oprør, som i Argentina.

Oslo2002 er navnet på hovedkoalitionen, som mobiliserer folk til at demonstrere mod Verdensbankens politik.
Op til mødet har der været ført en kraftig debat i Norge om vold og ikke-vold i forbindelse med demonstrationerne, som næsten på en prik ligner den danske op til EU-topmødet i december her. Og også i Norge føres der en kraftig - og ubegrundet - politikampagne om at demonstrationerne vil blive voldelige.

Sidstnævnte har fået Oslo2002 til i en pressemeddelelse (24.05) at protestere mod politiets skræmmepropaganda:

"Oslo 2002 protesterer på det kraftigste mod den skræmmepropaganda politiet har sat i værk i tilknytning til demonstrationerne mod Verdensbankens møde i Oslo fra den 24. juni. Der foregår for tiden en intens mobilisering i fagforeninger, miljøorganisationer og politiske organisationer frem mod de kommende demonstrationer. Forud for disse aktioner er der truffet enstemmige beslutninger om at aktionerne skal være ikke-voldelige. Vi er overbevist om at vores arrangementer vil blive fredelige. Der planlægges ikke voldelige aktioner eller optøjer. Dette er politiet informeret om.
Alligevel igangsætter politiet en grundløs rygteflom om planlagte voldelige aktioner. Det er vanskelig at se noget andet motiv for dette end at politiet ønsker at bruge demonstrationerne til at sikre sig selv nye bevillinger og nyt udstyr og at skræmme demonstranter væk. Det tragiske er at politiet med en sådan kampagne er i færd med at begå samme fejl som politiet i Gøteborg, nemlig bidrage til at skabe en tilspidset situation som kan bidrage til at udløse uroligheder. Politiet har signaleret at de vil arrestere tilrejsende demonstranter fra Danmark og Sverige. Dette er uhørte angreb på vores demokratiske rettigheder. Vi har sendt opfordringer til en række organisationer i Norden om at tilslutte sig vores aktioner. Disse vil komme ud fra en forudsætning om at aktionerne vil blive fredelige. (…)
Vores demonstrationer retter sig mod Verdensbanken og den hensynsløse markedsliberalistiske politik banken sammen med andre internationale institutioner står for. Politiet ser ud til at ønske en anden dagsorden - med sig selv i hovedrollen."

Det virker velkendt!

Se også

Oslo2002 - Website med informationer om Verdensbankprotest - og om Verdensbanken
Om Verdensbanken, ikkevold og aktionsenhed Af ML-gruppen Revolusjon

Netavisen 4. juni 2002