Tilbage til forsiden
Flere Aktuelle temaer og baggrund

Tema

 

Nyrups finanslov 2002:
FRA VALGBLÅLYS TIL KRIGSBUDGET
Nyrup-regeringens udspil: Finanslovforslaget 2002 kom midt i en valgkamp - og blev fremstillet som en gavebod til befolkningen. Det er den ikke: den er gavmild mod kapitalen - og fortsætter felttoget mod, hvad en socialdemokratisk minister engang kaldte 'Underdanmark' - arbejderne og folk på overførselsindkomster. Efter terrorangrebet er 'de milde gaver' fjernet.
Nyrups finanslov 2002 er et krigs- og oprustningsbudget.

Nyrups åbningstale: Ændret finanslov og 'terrorpakke'
Poul Nyrup Rasmussens åbningstale til folketinget var fuld af statsmandspositur og formaninger til 'nationalt sammenhold' - og et fuldstændigt knæfald for den amerikansk-anførte terrorkrig. Han bebudede drastiske ændringer af lovgivning og optrapning af beredskab og overvågning, en finanslov til terrorbekæmpelse og kraftige ændringer af asylpolitik.
'Det hænger ikke sammen', siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

Nyrups 'terrorpakke'
De dramatiske ændringer af lovgivningen fremgår af følgende oversigt fra statsministerens 'lovkatalog'. Den rummer ikke alle lovgivningsinitiativer, der har berøring med 'terrorpakken'.

Finanslov i krigens tegn
Regeringen vil i ly af krigsoprustning og krigshysteri ændre udspillet til finanslov. Både regeringen og "oppositionen" er parat til at opgive sociale mærkesager til fordel erhvervsliv, krigsforskning, militæret og efterretningstjenesterne

Finanslov 2002: Stemmer fra gulvet
Finanslovdebatten afslørede, at begge de to regeringsalternativer er milevidt fra virkelighedens Danmark - og at centrale krav for det store flertal konsekvent bliver tilsidesat.

Finanslov 2002: Billigere arbejdskraft ønskes!
Den røde tråd i finanslovsforslaget for 2002 er regeringens bestræbelse på at skabe en drifts- og fremtidssikker og ikke mindst billig arbejdsstyrke, som kan indgå i den skærpede globale konkurrence mellem monopolerne. Her er regeringen helt i tråd med EU's politik - og her er regering og opposition enige.

Arbejdsløse på finansloven
Gennem 20 år er dagpengene systematisk blevet udhulet. Siden 1982 er dagpengene blevet 11 procent mindre værd. Det skal fortsætte, mener regeringen.

Arbejdsløse og syge skal betale EU-formandsskabet
EU-formandsskabet næste år koster næsten en halv mia. kr. ifølge finanslov 2002 - og regeringen vil lade arbejdsløse og syge betale.

Asocial unionspolitik
Nyrup-regeringen er trådt i profil med de seneste store udspil: Forslag til Finanslov 2002 og Mogens Lykketofts udspil til EU-politik. Det er ikke bare valgoplæg. De to store oplæg afspejler samtidig regeringen politiske platform - der bag alle salgsfraserne bedst kan opsummeres med to ord: Asocial Unionspolitik.

 


Tema arkiv

Tilbage til Nyheder