Præsidenten der vil eje universet

Kommentar
Kommunistisk Politik 2, 2004

Imperialisternes besiddertrang har længe strakt sig ud i rummet, og erobringen af Mars er det nye kapløb. Når det drejer sig om, hvem der skal være den førende supermagt i det næste århundrede, er det ikke nok at blive på jorden. Vil man tiltrække intelligentsiaen fra hele planeten, må man sende magneter til Mars.

Missionerne til Mars er blevet solgt under det slogan, at man skulle finde ud af, om der har været liv. I virkeligheden er målsætningen knap så prangende. Man ønsker, at USA kan tiltrække verdens førende forskere, også i rumfart, for at sikre et forspring for USA. Forskningen kommer virksomheder og militæret til gode, og i meget lille omfang er der tale om almennyttigt resultat.

Undersøgelserne på Mars er de første spæde skridt til at oprette en egentlig base, så der er altså ikke tale om at lede efter liv, men mere at finde egnede steder til at placere jordisk liv. Den første egentlige rumkoloni skal være amerikansk. Bush Jr. har annonceret, at nu skal mennesker igen til månen og til Mars.

Rumforskning handler jo især om det, man kan se, lyset fra Mælkevejens stjerner, galakserne i universet osv. Ved hele tiden at udvide synsfeltet og gøre opmålingerne mere og mere nøjagtige har man kortlagt omkring 1/10 af den stråling, man kan måle fra jorden. Desto flere detaljer, der er kommet på kortet over universet, desto tydeligere har det vist sig, at teorier om, at alt stof engang har været samlet i ét punkt, er religiøst vrøvl. Så langt øjet rækker, er der til alle sider samme fantastiske billede af uendelighed.

Blandt Stalins fortjenester var retningen af genopbygningen af Sovjetunionens økonomi efter Anden Verdenskrig. En arbejde, der blev anslået til at tage tre femårsplaner. På kort tid indhentede og overhalede videnskaben i Sovjetunionen vestens fremskridt. Allerede i 1953 var den første raket, der kunne nå verdensrummet, klar til afprøvning.

I en fremtidig socialistisk verden er videnskaben ikke noget, der kan patenteres, eller som imperialistiske interesser kan bestemme over. Udforskning af rummet vil forbinde ægte nysgerrighed og menneskelig skabertrang til gavn for alle levende.

FK

Se også
Det gode skib Beagle og rumsonden Queen Mary II KP2, 2004

Netavisen 20. januar 2004