Jørgen Buchs ’Anegalleri’ i Oktober, København


Maleren Jørgen Buch har lavet en samling på 39 portrætter af røde forfattere og revolutionære, som nu er ophængt i Oktober Bogbutik på Vesterfælledvej i København

Opdateret 20.12.2013



Fra Jørgen Buchs 'Anegalleri': Fra venstre Nordahl Grieg, Hans Scherfig og Carl Madsen


Det ligger i navnet Anegalleriet, at det er portrætter af folk, som det progressive Danmark står i gæld til og som har sat deres spor ikke bare i litteraturen, men også i samfundet.

Det spænder fra borgerlige revolutionære fra kampen mod adels- og enevælde og frem til nutidige kommunistiske og socialistiske personligheder. Men ingen nulevende.

Fra 1700-tals revolutionære som dramatikeren P.A. Heiberg og digteren Malthe Conrad Bruun, begge jaget i landflygtighed, over livstidsfangen J.J. Dampe til pionerer i den danske socialistiske bevægelse og store kommunistiske forfattere.

Fra Martin Andersen Nexø, Hans Kirk og Hans Scherfig, Broby-Johansen, Ditte Cederstrand og mange andre  frem til folk som Carl Scharnberg og John Max Petersen.

De suppleres af nogle håndfulde beslægtede fra den internationale revolutionære kamp.

 




Ved ferniseringen den 19. december 2013 spillede Christian Sievert, guitarist af verdensformat


’Anegalleriet’ er blevet til over en længere årrække, og der kommer til stadighed nye portrætter til.

Det havde sin faste plads i de tidligere Oktober-butikker, senest i Egilsgade på Islands Brygge. Det har været til opbevaring siden en oversvømmelse, men kan nu igen opleves. Nogle senere portrætter er også kommet til.

Nu befinder 'Anegalleriet' sig altså permanent på Vesterfælledvej 1B, hvor Jørgen  Buchs ikoniske billede 18. maj 1993 i forvejen hænger. Og hvor mange af de portrætteredes skrifter kan erhverves - ofte antikvarisk.



Jørgen Buch 19. december 2013

Maleren Jørgen Buch (f. 1943) blev uddannet på kunstakademiet hos Søren Hjorth Nielsen 1964-69. Studerede på, Akademiet i Leningrad 1972-73 og i Berlin 1975-76.

Han har udstillet mange steder i Danmark. I udlandet bl.a. i Reykjavik, Rostock, Sofia, Kirgisien, Moskva, Havana, Barcelona, Athen, Kreta.
Retrospektiv udstilling i Helligåndshuset 2000.

Han er medlem af kunstnersammenslutningen MAJ 93. Modtog i 2011 Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen.


Af/Om Jørgen Buch



Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen til Jørgen Buch og Margrethe Koytu

Jørgen Buch: 18. maj 1993

Jørgen Buch: En betydelig revolutionær kunstner

Jørgen Buch 2003

Jørgen Buch: Olie billede

Jørgen Buch 2004

Retrospektiv 2000: Maler af betydning
Kommunistisk Politik 17, 2000

Netavisen 16. december 2013