Nyt S-løfte: 15.000 flere arbejdspladser


Alternative finanslove:
Socialdemokratiet lover arbejdspladser og miljø. De Radikale vil aftrappe efterlønnen. Folketinget har førstebehandlet regeringens finanslovforslag for 2005.
Valgkampen blev skudt i gang.

VK-regeringen og Socialdemokratiet har indledt et verbalt slagsmål om, hvem der kan love flest nye arbejdspladser. I forbindelse med fremlæggelsen af næste års finanslov har Socialdemokratiet således stillet et ændringsforslag, der reklamerer med 15.000 flere arbejdspladser. Partiets arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen beskriver forslaget således:
- Der skal ske en væsentlig opprioritering af uddannelsesindsatsen for arbejdsløse. Det er et led i den generelle oprustning i at investere i fremtiden.

Jan Petersen besværer sig til gengæld ikke med at forklare, hvordan uddannelse i sig selv skaber flere arbejdspladser. Går man tættere på forslaget, viser det sig, at regeringens egne forventninger om flere i arbejde i forbindelse med forårets skattelettelser også er indregnet i Socialdemokratiets forslag.

Planen indeholder ét punkt, som kan sættes i forbindelse med konkrete nye arbejdspladser. Det gælder fremrykning af offentlige investeringer for op til fem milliarder kroner til kommuner og amter, der skal have fuld låneadgang til skolebyggeri, boligbyggeri, miljø og hospitaler.

De arbejdsløse skubbes rundt

Forslagets øvrige punkter er præget af at skubbe rundt på de arbejdsløse til mere eller mindre udsigtsløse kurser med videre. En halv milliard kroner skal spenderes således:
100 millioner kroner sættes af til uddannelse af ledige, 50 millioner kroner til en bedre arbejdsmiljøindsats og 180 millioner kroner til målrettede initiativer for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Endeligt vil socialdemokraterne flytte 200 millioner fra den aktive arbejdsmarkedsramme fra løntilskud til uddannelse.

I forhold til regeringens finanslov vil Socialdemokratiet bruge 1,7 milliarder kroner mere på arbejdsmarkedspolitikken.
Det skorter sjældent på løfter om flere arbejdspladser, når det gælder om at stikke befolkningen blår i øjnene.

Nyrup-regeringen lovede således 100.000 arbejdspladser på ti år. Et par år efter, da arbejdsløsheden var steget markant, indgik regeringen og Socialdemokratiet i fællesskab arbejdsmarkedsreformen Flere i arbejde, der lovede 87.000 arbejdspladser inden år 2010. Siden er arbejdsløsheden stegt yderligere.

Da det nok så meget omtalte opsving endelig kom, rykkede stadig flere industriarbejdspladser østpå.

Endelig kan det nævnes, at når den officielle arbejdsløshedsstatistik ikke er højere, så skyldes det, at tusinder skubbes fra køen af dagpengemodtagere over på kontanthjælp. Alene sidste år blev 1.300 udstødt.

Miljø og efterløn

Socialdemokraternes helt store finanslovfidus i år er, at de vil gøre noget for miljøet. De vil afsætte 50 mio. kr. til nye initiativer. Modregner man de besparelser, som miljøministeriet allerede er underlagt, vil det ifølge partiets beregninger betyde 250 mio. kr. VK-regeringens miljøslagtning er et svagt punkt.

Til gengæld markerer den håbefulde regeringspartner til S - De Radikale - sig med igen at angribe efterlønnen: Næste år skal den første reduktion af efterlønnen komme, og efterlønnen bør være væk i 2015, mener De Radikale. Det mener de andre partier også, men de tør ikke sige det.

Se også:

Finanslov 2005: Minus på minus
KP18, 2004

Finanslov - og valg?
Leder, Kommunistisk Politik 17, 2004

Netavisen 8. september 2004