VK(DF)-regeringens program:
Ungdomsfjendsk - fremmedfjendsk - ældrefjendsk - arbejderfjendsk

Superliberalisten Fogh har afløst Nyrups Blair-liberalisme. Programmet for VK(DF)-regeringen er nu lagt frem, ministerierne oprettet og besat - og der er ingen sminke over kendsgerningerne: Det er en åbent borgerlig regering - og et åbent borgerligt program. Ungdomsfjendsk. Fremmedfjendsk. Ældrefjendsk. Og arbejderfjendsk, ikke mindst.

Ungdomsfjendsk: Er du mellem 25 og 30 og arbejdsløs skal dagpengesatsen halveres efter et halvt år. Det fremlægges i en situation, hvor Danmark sidder stadig mere fast i den økonomiske krise greb, og hvor titusinder af jobs ventes at forsvinde i løbet af vinteren.
Der vil så komme en slags kompensation for forsørgere - som et plaster på såret.
Det er klokkeklar diskrimination af alle under 30.
Det er også EU-legitimeret politik. Og det er en forlængelse af den socialdemokratisk-borgerligt gennemførte diskrimination af alle under 25, som Fogh utrætteligt fremhævede under valgkampen.
Som om én uretfærdighed ophæver en anden.

Fremmedfjendsk: Er du ikke født som dansker (eller 2. eller 3. generationsindvandrer) skal du slet ikke ønske, du var født. Du skal i al fald ikke føle dig velkommen her. Du skal have været i Danmark i syv år for at opnå permanent opholdstilladelse. I syv år for at kunne opnå bistandshjælp, hvis det kapitalistiske samfunds automatmekanismer skulle gennemføre en social udstødning. Du skal fame ikke nasse på det danske samfund: til gengæld kan du få lov til at knokle røven i laser. Især hvis du har en højere uddannelse: der er masser af brug for taxachauffører og underbetalte hjemmehjælpere.
Hvis du har familie, kommer du til at savne den - for familiesammenføringer er et fyord i (VK)-DF-regeringens ører. Den har det ikke godt med accent, selvom den selv taler både brysselsk og amerikansk og haidersk.
Hjem - kære Hjem! bliver aldrig Dk.

Ældrefjendsk: Ja! Aldersdiskriminerende: i begge retninger. Tyveriet af Den Sociale Pensionsgfond står ved magt. Ikke et ord om fastfrysning eller udbetaling af den i regeringsprogrammet. Selvom det var en sag, som Dansk Folkeparti bragte ind i valgkampen, tilmed i den afsluttende partilederrunde.
Nu er det realpolitik: det er ikke længere løftetid. Den ene borgerlige og socialdemokratiske regering efter den anden har fortsat og dækket over tyveriet.
Og sandheden vil snart gå op for pensionisterne, som den gjorde for kassedamerne efter sidste valg, hvor alle lovede dem en gylden fremtid:
VK-DF er en ældrefjendsk regering.

Arbejderfjendsk. Først og fremmest arbejderfjendsk:
Arbejdernes (af klassesamarbejdsaftaler og socialdemokratisk-borgerlige forlig) i forvejen til det minemale beskårne aktions- og strejkeret skal beskæres yderligere. Selv blokader i overenskomstmæssige konflikter skal forhindres (ulovliggøres). En gentagelse af RiBus-konflikten skal ikke kunne opleves. For privatiseringer og udliciteringer står højt på regeringens åbne og skjulte dagsorden. Og modstanden mod dem skal ingen muligheder have.
Med terrorpakken ville Ribus-aktivisterne kunne idømmes livsvarigt fængsel.

Og så skal A-kasser og fagforeninger skilles ad, 'de magtfulde organisationer stækkes' (læs: den socialdemokratisk styrede fagbevægelse, arbejdsformidlingen privatiseres, eksklusiv-aftaler forhindres. O.s.v.
VKDF-regeringen har lagt ud med en krigserklæring mod hele arbejderklassen og mod dens organisationer.
De socialdemokratiske toppampere har svaret klart: De opfordrer Socialdemokratiet til at søge indflydelse hos Fogh. Til at indgå forlig - for at søge at sikre deres ben og magt, på den kæmpende klasses bekostning.

Fogh-Bendtsen-Kjærsgård-regeringen er dog ikke bare fjendtlig. Det er også en meget venlig regering: 'Erhvervsvenlig', som Fogh siger. Det betyder hjælp til monopolerne og de multinationale selskaber til at øge deres kontrol over hele samfundet, dets love og dets værdier. Nu rykker 'erhvervslivets' ministre ind i erhvervslivets ministerier. Nogle nyoprettes med netop dette formål. Udplyndringen af det store flertal skal sættes yderligere i system.

Det ovennævnte er bare nogle udpluk af regeringsprogrammet. Der er meget mere af samme skuffe. Du skal ikke gå hen og tro, at hvis du hverken er ung, gammel, har udenlandske rødder eller ernærer dig ved regulært arbejde (eller regulært er arbejdsløs og/eller på overførsel) - at du så er i salveten. Hvis du tilfældigvis er kvinde, har d'herrer og damer ministre også noget i posen til dig: systematiske angreb på den tilkæmpede ligestilling, yderligere nedjustering af den såkaldte ligeløn.
Men babyerne da? La' småbørnene komme til Fogh! Der skal gennemføres en et-årig barselsorlov. Til gengæld inddrages forældreorloven. Og det skal betales med et fradrag på 1,5 milliarder til de arbejdsløse.

Hvad er Fogh-regeringen da? De riges regering, kapitalens ønskeregering. EU's regering. USA's og krigens regering.
Den kan kun stoppes af arbejderklassen, af de unge, de gamle og kvinderne. Af det store flertal af gammel- og nydanskeres organiserede kamp.

Se også
Regeringsgrundlaget 'Vækst, velfærd - fornyelse'
Kræver pdf
Download regeringsgrundlaget i Word

Baggrund: Foghs borgerkontrakt
Socialstat - minimalstat - borgerkontrakt
Kommunistisk Politik 5, 2001

Netavisen 27. november 2001