Sundhedsloven: En beskidt plan for nedskæringer og kommercielle interesser


Den ny sundhedslov blev vedtaget i juni 2013 og d. 1. september i år skal nye ændringer træde i kraft efter en høringsfase. Loven blev gennemført som et lovindgreb i forhandlingerne mellem regionerne og De Praktiserende Lægers Organisation, PLO. Dens indhold er udtryk for en beskidt plan for nedskæringer og kommercielle interesser i det danske sundhedsvæsen og drejebogen for gennemførelsen – 'Captio-PLO' - er en gangsterorganisation værdig.



En ny bekendtgørelse skal præcisere sundhedsloven og detaljeret beskrive, hvordan en lægeklinik hos en praktiserende læge skal fungere. Nemlig efter faste og kontrollerbare systemer og rapportering om data til en central database.

Bekendtgørelsen er nu inde i en høringsfase, der meget taktisk er lagt i sommerferie perioden og slutter 14. august. 1100 (ud af i alt 3600) læger er allerede medunderskrivere på et meget kritisk høringssvar.

Gennem effektiv spin har de økonomiske og politiske interesser repræsenteret af finansministeriet, regeringen, Venstre, medicinalindustrien og regionerne fået gennemført hele operationen tæt efter deres drejebog Captio-PLO – den taktiske plan for at tage magten fra de praktiserende læger.

Modellen er meget lig planen for at tryne lærerne og deres organisation og gennemføre den ny folkeskolereform.

Hvad regeringen ønsker

Hele sundhedssystemet er under omlægning med få og store supersygehuse, voldsomme nedskæringer og lukninger af mindre sygehuse.

Supersygehusene skal tage sig af de større behandlinger og når man udskrives efter en operation på et supersygehus er man ikke færdigbehandlet. Hvor man tidligere blev færdigbehandlet på de mindre sygehuse sendes man nu hjem eller til en form for sundhedsklinik.

Regionerne ønsker at lægge den lægefaglige del af dette arbejde over på den alment praktiserende læge. Det kan være gennem tilsyn på sundhedsklinikker eller i patienternes eget hjem. Problemet er bare, at der ikke er planer om at uddanne eller ansætte flere læger til at klare denne opgave. Tiden og ressourcerne skal tages fra den praktiserende læges tid.

Se også
Flere opgaver til de pårørende
DR 3. august 2014

'Øget produktivitet' er et andet ønske. For at kunne hæves skal den også kunne måles. Derfor udarbejdes der et standardiseret system for diagnoser og behandlinger og et rapporterings system til kontrol.

Men patienter er individuelle personer, der ikke kan behandles efter et skema. Læs om eksemplet med Kaj

Skal medicinalindustrien have adgang til vores data?
Information 14. juni 2013

Der lægges op til mekanisk behandling og udskrivning af mere medicin. Lægerne kan straffes med bøder eller fratages honorar, hvis de ikke lever op til kravene om behandlinger, diagnoser og måske receptudskrivninger og 'hurtige' pilleløsninger.

I Storbrittanien har man allerede indført systemet. Praktiserende læge Trine Jeppesen skriver i samme artikel:

”Dagen efter, at datafangst blev delt med myndighederne i England, faldt hele det engelske folks blodtryk til normalværdien – ganske enkelt fordi lægerne indrapporterede de ønskede tal fremfor de faktuelle. Dertil kom, at lægerne i deres iver for at få en bonus udløst udskrev væsentlig større mængder medicin for at få deres patienters værdier til at opfylde standardmålene, frem for at satse på den mere hensigtsmæssige, billigere og langtidsholdbare livsstilsændring.

Dataoplysningerne mister helt deres værdi, og medicinudgifterne eksploderer – uden at vi har opnået varig sundhed”


Drejebogen for at knække lægerne 'Captio - PLO'

Planen Captio – PLO indeholder hele fremgangsmåden i forhold til de ønskede problemer og mål, herunder både sundhedsministerens og oppositionens (Venstre) replikker i deres udtalelser til offentligheden, der da også blev udtalt nøjagtigt efter bogen flere måneder senere! Først kom Astrid Krags reaktion og derefter Venstres reaktion på denne - ganske som i manuskriptet.

Det fremgår af planen, at man hele tiden sigtede efter forhandlingssammenbrud og konflikt, så lovindgrebet kunne foretages.

PLO, de praktiserende lægers organisation, fik aktindsigt i strategipapiret Captio-PLO, men først efter lovens vedtagelse.

Sideløbende med den faktiske plan tales der med to tunger udad til. Ministeren roser det nuværende system med praktiserende læger som grundpillen, mens lovindgreb forberedes, der netop undergraver dette system (captio=fælde).

Der opridses 14 punkter med 'problemer'. Kun i det ene udtrykker man ønske om at nå til et resultat gennem forhandlinger med lægerne. Netop dette afsnit blev 'lækket' under forhandlingerne og i dette afsnit oprulles også hvilke sanktionsmuligheder der kan tages i brug mod lægerne, hvis de modsætter sig aftalen. Man kan bl.a. fjerne lægernes ret til at forhandle centralt.

Ved regeringens indgreb sendte Per Okkels, departementschef og tidligere direktør i Danske Regioner et personligt brev til alle praktiserende læger for at lægge pres på den enkelte, á lá Bjarne Corydons sms i efteråret 2012 til kabinepersonalet i SAS, der nægtede at gå ned i løn.

I anden forbindelse uddybes det, at det vil være ulovligt for lægerne at aktionere i protest og aflevere deres ydernumre. De vil kunne straffes med fængsel.

Sundhedsministeriet udtalte efter udsendelsen af brevet om begrundelsen for at blande sig i konflikten:

"Vi havde forgæves forsøgt at få PLO til at informere sine medlemmer om, at det ville være i strid med overenskomsten og ulovligt for lægerne at stoppe med at drive praksis 1. september. Den meget vigtige information, der i sidste ende bl.a. kunne resultere i en bod, undlod tilsyneladende PLO at bringe videre, og derfor valgte vi at skrive direkte til lægerne."

Dagen efter beslutter PLO's repræsentantskab med stemmerne 25-24 at afblæse konflikten og acceptere regeringens lovindgreb.

I offentligheden blev der lagt pression gennem truslen om, at patienterne skulle have penge med for at gå til lægen, hvis lægerne satte deres aktion i gang.

Regeringen og Venstre fremlagde lovforslag få timer efter sammenbrud i forhandlingerne

Mere magt til regionerne

Det var afgørende at bryde PLO's ret til at forhandle centralt. Tidligere har man kunne forhandle lokale tillægsydelser efter særlige behov, men ikke forhandle de grundlæggende aftaler angående de praktiserende lægers opgaver. Det er nu ændret. Regionerne kan forhandle disse lokalt og f.eks. kræve at en del af lægernes arbejde kommer til at ligge på bosteder, plejecentre, sundhedsklinikker osv. og på den måde udfylde de huller, som nedskæringer på sygehusvæsenet har skabt.

Praktiserende lægers arbejdsopgaver

Der er i øjeblikket i princippet fri og gratis adgang til at søge læge i Danmark. Som en af lægerne udtaler i radioudsendelsen på 24/7 om Captio-PLO, så er de problemer patienterne kommer til læge med ofte meget komplekse.

Man har muligheden for at komme i konsultationen og fremlægge symptomer og problemer i bred forstand og lægen kan hjælpe med løsninger i flere retninger, gerne hjælp til selvhjælp. Patienten kan 'have ondt i livet' og mange diffuse symptomer. Kravet om at sætte en diagnose på er kunstigt, stempler patienten og tager rigtig lang tid at føre til journal.

En konsultation hos den praktiserende læge er allerede tidspresset, da det er svært at nå frem til denne 'hjælp til selvhjælp' på et 10 minutters besøg. Ofte bliver det til en recept i stedet. Men den ny sundhedslov vil være et stort skridt baglæns.

Tavshedspligten brydes

Gennem videregivelse af data fra de praktiserende læger vil tavshedspligten desuden undergraves. Eftersom alle diagnoser skal registreres og sendes til sundhedsstyrelsen er de i princippet tilgængelige. Det hedder sig, at oplysninger vil holdes anonymt, men ifølge kritiske læger er dette ikke korrekt. Oplysningerne vil kunne henføres til personer og desuden viser erfaringer, at oplysninger af denne type løber stor risiko for at blive hacket eller komme frem ved en fejl.

Hvornår vil disse oplysninger blive gjort tilgængelige for arbejdsgivere, forsikringsselskaber osv?

Ifølge bestyrelsesformand for IT-politisk forening, Niels Elgaard Larsen holdes oplysningerne ikke anonymt, selvom CPR.nummeret fjernes:

"Bare fordi man fjerner navn og CPR-numre, betyder det ikke, at data er anonymiseret. Oplysninger om en persons køn, vægt/højde og behandlingsformer vil for rigtig mange patienter være entydige," ...Det betyder, at hvis man i forvejen har adgang til ”big data”, så kan man også identificere patienten. Så også oplysningerne om sygdomme og behandlinger er personhenførbare,"

Se

Bag lægekonflikten: Regeringen vil sælge dine personlige data til medicinalindustrien
180 grader 1. juli 2013

Data skal sælges

Indsamlingen af sundhedsdata er kæmpemæssig kommerciel mulighed for profit. Data der indsamles om patienterne lagres i en fælles database, hvorfra de kan sælges til medicinalfirmaerne for millionbeløb. Dette sker også allerede i Storbrittanien.

Bl.a. Venstre politikeren Michael Lange, har i egenskab af Novartis-direktør argumenteret for ideen om, at medicinalindustrien får adgang til danskernes sundhedsdata:

"Danmark har en helt unik position med sine mange databaser, og vi kan derfor blive et foregangsland for medicinalbranchen, som kan skabe både arbejdspladser og indtægter i Danmark." (Computerworld februar) 

Regeringen nedsatte i 2012 'Vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger'. Det fremgår hvilken type vækst man tænker på, når man ser på deltagerne. Bortset fra politikere og embedsmænd er samtlige medlemmer fra erhvervslivet. Det er fremgår tydeligt, at det er vækstteamet der styrer regeringens politik på området, idet ordlyd fra deres rapport er kopieret direkte ind i regringens sundhedsplan (kilde: 180 grader).

At dette er tanken bag sundhedsloven, har på ingen måde været lagt ud til demokratisk debat.

Ny EU-lov: Salg af data fra medicinske forsøg

Når det kommer til til deltagelse i deciderede medicinske forsøg sker der også en anden lovændring dikteret fra EU, der ikke har noget direkte at gøre med den almindelige lægepraksis. Fra 2016 er privatlivet ikke længere beskyttet og alle fortrolige oplysninger kan sælges videre til brug for anden forskning. Man indfører det der kaldes 'formodet samtykke'. Under den nuværende lov skal man spørges igen, hvis data skal bruges i anden sammenhæng.

At lovændringen udelukkende sker for at tækkes medicinalindustrien fremgår af en udtalelse fra EU’s sundhedskommissær, Tonio Borg der i en officiel udtalelse fremhæver, at "de reviderede regler sikrer, at EU bliver ved med at være et attraktivt sted for klinisk forskning" (Politiken 12.05.2014).

Statens Seruminstitut videresælger i stor stil - glem alt om tavshedspligt

Udlevering af medicinsk persondata sker allerede indenfor stat og regioner. Hvert år udleverer Seruminstituttet f.eks fortolige persondate til medicinalfirmaer som Astellas Pharma, AstraZeneca, CCBR og Pfizer. Statens Seruminstitut vurderer, at der på ét år bliver udleveret flere millioner CPR-numre til forskningsprojekter. Instituttet kan hente persondata fra f.eks. Cancerregistret, Abortregistret, Børnedatabasen, Dødsårsagsregistret, CPR-registret, Landspatientregistret og Lægemiddelstatistikregistret .

Ved at inddrage familielægens data og tvinge de praktiserende læger til at registrere alt havd de gør i forhold til patienterne, vil der kunne indhentes endnu flere profitable oplysninger om befolkningen, end det allerede sker nu.

Til gengæld stiger medicinpriserne

Når produktet fra medicinalindustriens forskning vender tilbage til brug hos patienterne ser vi profitter, der bare bliver højere og højere og nye ekceptionelt dyre præparater bliver taget i brug. De stigende medicinpriser er en af årsagerne til nedskæringer i hospitalsvæsenet. Et udvalg (nedsat af Danske Regioner) afgør hvilke præparater, der skal bruges på hospitalerne og listerne over de anbefalede får karakter af diktat. Mens der skæres ned på det generelle niveau, har regeringen givet en betydelig ekstra pulje øremærket til at dække de stigende priser på medicin. På alle fronter bliver de multinationale medicinal- og hjælpemiddelvirksomheder de styrende indenfor sundhedsvæsenet.

Del og hersk

En lignende model blev kørt igennem overfor lærerne, da folkeskole'reformen' skulle trumfes igennem, men her lykkedes det at opbygge en solidaritet og forståelse blandt andre grupper i befolkningen.

'Lærerne er de første - hvem bliver den næste' , var da også en af parolerne fra lærernes kamp.

Politikerne er udmærket klar over, at de er i strid modvind, hvis realiteterne lægges frem. Alverdens manipulationsmetoder tages i brug og solidariteten er hårdt tiltrængt. I sagen om sundhedsloven kunne lægerne hænges ud som 'priviligerede', 'krævende' osv, men det er den almindelige patient, der bliver sorteper.

I sagen om akuttelefonen, der er en del af den samme strategi for sundhedvæsenet, blev lægerne hængt ud som 'sabotagelæger'. Man påstod, at det var læger der ringede ind for at sabotere den nye telefon linje og gav de lange ventetider.

Historien blev senere afsløret som rent opspind. Lægerne havde ringet efter oplysninger om deres patienter, som akuttelefonen ikke gav dem. I alt havde de optaget få minutters taletid, da de heller ikke kunne komme igennem.

Trods dette kan man stadig se bruges historien brugt i medierne. Ventetiderne på akuttelefonen i hovedstadsområdet er stadig lige lange og et meget forøget antal ringer 112 eller bliver indlagt, da der ikke længere sidder læger ved akuttelefonerne. Sygeplejersker der ikke har modtaget ekstrauddannelse til opgaven stiller diagnoser efter et skema. Den afgørende diagnose er overladt til én selv, for retningslinjen lyder: Ved livstruende tilstand, ring 112.

En læge citerede efter konflikten Martin Niemöllers digt og tilføjede ”Jeg beklager, at jeg ikke støttede dig i lærernes kamp”

Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.

Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.

Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.

Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.

Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.




Øvrige kilder

Sundhedsministeren fjerner vores tavshedspligt
Af Trine jeppesen, Line Soot, Anders Beich og Imran Rashid - praktiserende læger Politiken 3. august 2014

Medicinalfirmaer får data om dig fra staten
Berlingske 16. juni 2014

Captio-PLO
SPRAL - Interessegruppen Selvstændigt Praktiserende Læger

Radio 24/7 om lægekonflikten, Captio-PLO og akutlinjen i København 1813
1. del
2. del

 

Se også

Kæmpedemonstration: 80.000+ ved Christiansborg
Netavisen 11. april 2013




Dette er en artikel fra kpnet.dk -
Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til kpnet, KPnetavisen (facebook) og KPnetTV (youtube)

- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !


Netavisen 3. august 2014