Står på gaden med Førtidspensionsreformen: Utrygheds-regeringen i gang igen

 

Regeringens og blå bloks Førtidspensionsreform for unge under 40 år er som ventet en social katastrofe. Over 10.000 mennesker, der på grund af reformen ikke længere kan søge førtidspension, mangler også den lovede hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet. Nogle af dem vil også miste kontanthjælpen 1. januar på grund af kontanthjælpsreformens reaktionære regel om forsørgerpligt.



Demonstration på Rådhuspladsen i København 4.juni 2012

 

Regeringen og forligspartierne lovede ved vedtagelsen af den ny reform af førtidspension og fleksjob, at ingen ville blive ladt i stikken. Alle, der havde behov, ville blive tilbudt et individuelt ressourceforløb tilbage til en eller anden form for tilknytning til arbejdsmarked og undervejs oppebære deres hidtidige ydelse.

Nu viser det sig, at kommunerne her tæt på årsskiftet, næsten et år efter loven trådte i kraft, kun har oprettet 1506 såkaldte ressourceforløb ud af de planlagte 14.600. Der mangler altså godt 13.000 forløb.

Det betyder, at der er 13.000 mennesker, der sidder fast i systemet. De flotte løfter om 'hjælp til at komme videre i livet' bliver kun en pæn indpakning på en fjernelse af muligheden for at få førtidspension hvis man er under 40.

Økonomisk vil en del af denne gruppe samtidigt rammes hårdt af kontanthjælpsreformen, der betyder, at mindst 12.000 mennesker mister deres selvstændige eksistensgrundlag pga. den nye regel om samboendes gensidige forsørgerpligt.

Det er ikke tilfældigt, at disse reformer kommer samtidig. Eller at tusindvis har mistet deres eksistens efter dagpengereformen. Eller at sygedagpengereformen, der er på trapperne, er skåret efter helt samme model. Det er kynisk spekulation og rådden klassepolitik. Socialdemokratiet og rød blok, der svinger med blå bloks og EU's knive og sværd.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen ser ikke noget socialt problem.

"Jeg mener ikke, at kontanthjælpsreformen og den gensidige forsørgerpligt giver sociale problemer. Det giver ligestilling i forhold til ægtepar", siger han.

"De borgere, der er meget syge eller har store handicaps, har ret til en ordentlig indsats", udtaler beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Ekstra Bladet -"Derfor må vi alle sammen op på dupperne, så der oprettes det nødvendige antal ressourceforløb".

Det giver ikke mad på bordet for de familier, der 1. januar får frarøvet deres indtægt.

De såkaldte reformer skal helt skrottes. Der skal indføres en retssikkerhed, så alle sikres et selvstændigt økonomisk eksistensgrundlag, uanset grunden til, at de er havnet udenfor arbejdsmarkedet og ikke får en løn der. Der skal noget langt mere alvorligt og grundlæggende til, end at regeringen og kommunerne ”kommer på dupperne” og opretter x antal ressourceforløb.

Det hjælper ikke alle dem der rammes en døjt, at regeringen, forligspartier og kommuner nu skændes om hvem, der er mest skyld i, at reformlovene virker som de gør. De forsøger blot hver især at løbe fra ansvaret og skubbe det nedad i systemet.

 

Netavisen 10. december 2013