Kommuner satser på frivillig arbejdskraft



Brugen af kommunale, frivillige korps på ældreområdet vokser og erstatter uddannede fastansatte. Det skader både de ældre, plejepersonalet og de frivilliges arbejde. 

 

Århus 2012: Personalet på en række plejehjem strejkede for bedre normeringer


”Frivillige skal ikke overtage offentlige opgaver. Det er farligt, når kommunerne tænker på frivillige som gratis arbejdskraft. Så mister frivilligheden sin kvalitet”.


Citatet er fra professor Bjarne Ibsen på et folkemøde i juni måned.

Men det er lige præcis en af Hjemmehjælpskommissionens anbefalinger til den ny ældrepleje – at styrke inddragelse af frivillige både på plejehjem og i hjemmeplejen.

Og nu har hele tre ministre – social-, kultur- og sundhedsministeren stillet sig bag et nyt ”Charter for samspil mellem den frivillige verden og det offentlige”. Heri omskrives frivilligt arbejde til ”aktivt medborgerskab i et forpligtende fællesskab”

Efter at kommunerne har skåret voldsomt i antallet af fastansatte, har hveranden kommune oprettet deres eget korps af frivillige, som de bruger til at udføre opgaver på ældreområdet.

Det viser en Gallup undersøgelse af mere end 2/3 af landets kommuner. Den viser også, at 80 % af de kommunale ældrechefer planlægger af inddrage endnu flere frivillige end sidste år i løsningen af opgaver på ældreområdet.

Det er tal der bekymrer Ældre Sagen, der har fået lavet undersøgelsen.
 

Den modsatte holdning

75 % af danskerne mener, at det er bedst, hvis frivillige bliver i de frivillige foreninger i stedet for at blive organiseret af kommunerne. Det viser en tidligere YouGov undersøgelse som Ældre Sagen har fået lavet. Dermed er der altså stor forskel på befolkningens og ældrechefernes holdning til det frivillige engagement.


Misbrug af frivillighed

I mange af kommunerne spekuleres der i folks almene ønske om at hjælpe hvor man kan. Der fyres fastansatte på plejehjem, ældrecentre og i hjemmeplejen og så skal frivillige ind og lappe hullerne og overtage arbejdet. Det er dog ikke altid kommunerne har held med manøvren.

I Hjørring Kommune fyrede man tidligere på året 23 ansatte i ældreplejen, uden at det er lykkedes at få frivillige til at overtage alle deres funktioner.

- Der er noget sympati for dem, der er blevet fyret, og så går man altså ikke ind og siger, at man gerne vil overtage det arbejde, siger formanden for Hjørring Frivilligcenter.

Mens man fyrer af det personale der har direkte kontakt med de ældre, så har hele denne frivillighedsorganisering åbnet op for, at kommunerne kan bruge penge på at ansætte flere på administrativt plan. Alene i Århus kommune har man siden 2010 ansat 9 frivillighedskoordinatorer indenfor ældreområdet. De roser sig af, at de frivillige nu laver et stort arbejde i plejeboligerne, hvor de før lavede forskellige aktiviteter i ældreregi i lokalområdet.

Liv og sjov

Kommunerne fremhæver, at de frivillige er afgørende for, at de ældre kan få noget liv ind i deres hverdag i plejeboligerne. Og at det sjove stort set ikke kan finde sted uden frivillige.

Det er en voldsom underkendelse af indsatsen fra de mange ansatte i hjemmehjælpen og i plejeboliger, og det er at løbe fra kommunernes eget ansvar over den situation, de selv har skabt.

At få en meningsfuld hverdag til at fungere for de ældre, er ellers hvad personalet rundt om i landets ældresektor arbejder for hver dag. Det er det de er uddannet til at arbejde med, og det de gerne vil udføre, inden de går hjem hver dag. Men som de samme kommuner har forhindret ved at skære personalenormeringerne og budgetterne så hårdt, at der ofte ikke er tid og råd

En værdig og tryg pleje, genoptræning og rehabilitering, der giver mening for den ældre kan kun finde sted, hvis det sker samtidig med og i sammenhæng med, at man lever og deltager i noget man kan lide. Det er en falsk modsætning at sige personalet kan pleje mens frivillige kan få det sociale hverdagsliv til at fungere. De to ting hænger sammen.

I nogle kommuner er man begyndt at lave små kurser i ældrepleje - at ”klæde de frivillige på til opgaven”. Når man f.eks. i en forening som Alzheimerforeningen underviser frivillige, der går ud som aflastning for pårørende, så er det til en hel klart afgrænset opgave, der ikke varetages af det offentlige. Når man derimod underviser i kommunens frivillige korps, lugter det af discountuddannelse af arbejdskraft. 

Der findes ligesom på børne- og skoleområdet en stor faglig viden indenfor ældreområdet der er opnået gennem mange års erfaringer, som man lader som om ikke eksisterer, fordi ældrepleje skal gøres til en vare der skal tjenes penge på. Og frivillige som gratis arbejdskraft skal holde omkostningerne nede for kommunen.

 

Læs også

”Længst muligt i eget liv”: Kodeordet for asocial ældreplejereform
Netavisen 2. juli 2013

Netavisen 3. juli 2013