VKO’s frontalangreb på det offentlige skudt i gang

8000 stillinger skal skæres væk i det offentlige og nye kommunale besparelser skal forringe den skrantende ’velfærd’

Som bekendt kom den økonomiske krise fuldstændig bag på VKO-regeringen, der langt inde i massefyringerne fablede om, at det største problem Danmark stod over for var mangelen på arbejdskraft. I første omgang fulgte man trop med USA og de øvrige EU-lande for at imødegå finanskrisen med gigantpakker til bankerne. For at stimulere forbrug og privatproduktion gennemførte man store skattelettelser, der har foræret Danmarks 10.000 rigeste 1 milliard kontant.

Det har ikke hjulpet, så nu har VKO-regeringen udklækket nye planer: Krisen skal betales med nedskæringer i den offentlige sektor, ved massefyringer og yderligere barbering af skoler, daginstitutioner, ældrepleje og sociale ydelser.

Ifølge regeringens plan skal kommunerne spare fire milliarder kroner frem til 2013. Det svarer til 8.000 ansatte ud af 442.000.

Spareplan 2011-2013: Falsk matematik

Regeringens spareplan for 2011-2013 siger bl.a.:

Fortsat nulvækst i det ­offentlige forbrug.
Staten skal spare seks ­milliarder kroner.
Kommunerne skal spare fire milliarder kroner.

Derved falder det offentlige forbrug fra 28,25 procent af BNP til 27 procent.

Lars Løkke Rasmussen forsøger at bilde befolkningen ind, at det er den store offentlige sektor, der i virkeligheden er skyld i tabet af private arbejdspladser og i sidste ende i krisen.
- Derfor er vi nødt til, hvis vi vil have væksten i den private sektor igen, hvis vi så at sige vil have benzin til samfundsmotoren igen, så er vi nødt til nu at lægge loft over den offentlige sektor, sagde den stedfortrædende statsminister ved fremlæggelsen af regeringens spareplan, der også  sigter på at imødekomme EU’s ’konvergenskrav’.

Det er bare falsk matematik. Den offentlige sektor i Danmark er reelt ikke større eller forbruger mere end andre tilsvarende kapitalistiske lande – og den er for længst skruet sådan sammen, at den ikke først og fremmest tjener samfundet, men virksomhederne, som takker ved at flytte produktionen udenlands.

Se også

Dansk industriproduktion på vej mod kollaps
Kommunistisk Politik 9, 2010

Atter tid til opgør med VKO
Kommunistisk Politik 9, 2010

Netavisen 28. april 2010